Dosarul lui Borbely de la DNA vizează acordarea de contracte contra amenajării unui apartament

Dosarul de la DNA al lui Laszlo Borbely se referă la atribuirea de contracte ale Administraţiei Naţionale Apele Române unei firme din Negreşti Oaş în schimbul amenajării apartamentului cuscrei ministrului. În acest caz, şeful DNA, Daniel Morar, reclama anul trecut presiuni ale politicienilor.

Urmărește
667 afișări
Imaginea articolului Dosarul lui Borbely de la DNA vizează acordarea de contracte contra amenajării unui apartament

Laszlo Borbely (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat, în iulie 2011, o percheziţie într-un imobil care aparţinea cuscrei ministrului Laszlo Borbely. Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii DNA-Serviciul Oradea începuseră atunci urmărirea penală în acest caz împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate agenţiei MEDIAFAX de către DNA.

Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În iulie 2011, procuror şef al DNA, Daniel Morar susţinea că "nu există un caz Borbely", nefiind adusă vreo acuzaţie oficială ministrului Mediului.

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a acuzat presiunile din partea politicienilor în dosarul legat de ministrul Mediului Laszlo Borbely, el condamnând, în 15 iulie 2011, la TVR Info, presiunile asupra anchetatorilor din acest caz.

Procurorul şef al DNA susţinea că solidaritatea unor colegi de partide nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă această solidaritate este "condimentată" cu afirmaţii făcute în necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa anchetatorilor.

"Am văzut în ce constau declaratiile de susţinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i impiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă", a declarat Daniel Morar.

Ulterior, la Realitatea TV, Morar afirma că atunci când a făcut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaraţiile făcute de Mihai Voicu, de la PNL, care a spus că "DNA este ca Petrică cu lupul", o "instituţie necredibilă care aruncă bombe", la afirmaţiile lui Kelemen Hunor, care a susţinut că "DNA este o instituţie care distruge cariere şi că de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false", precum şi la o postare de pe blogul personal făcută de Victor Ponta.

"Aceste declaraţii generează presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjează acuzele şi declaraţiile nereale cu privire la un caz", spunea şeful DNA.

În 15 iulie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, susţinând, într-un comunicat de presă, că le recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru.

CSM spunea că exprimarea de către clasa politică a unor opinii în legătură cu dosare aflate în lucru poate constitui o imixtiune în activitatea magistraţilor.

"Pe cale de consecinţă, Consiliul recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru de către judecători şi procurori", susţineau reprezentanţii CSM.

Ulterior, în 21 iulie 2011, CSM a decis respingerea sesizării privind apărarea independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, apreciind că afirmaţiile politicienilor nu au constituit o presiune asupra anchetatorilor.

Miercuri, 4 aprilie 2012, DNA a sesizat procurorul general al României să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că PDL nu va obstrucţiona justiţia şi va vota pentru ridicarea imunităţii de deputat a ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

UDMR Mureş şi-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu campania de discreditare" a vicepreşedintelui UDMR Laszlo Borbely, preşedintele organizaţiei, Kelemen Attila, declarând, miercuri, că acesta este "un politician prea versat" ca să facă greşeli în declaraţia de avere.

(Material realizat de Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici