Dosarul "Motorina", în care este judecat Sorin Blejnar, trimis unui judecător de cameră preliminară

Dosarul "Motorina", în care este judecat fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, va fi trimis unui judecător de cameră preliminară care să analizeze rechizitoriul şi să verifice excepţiile, a decis, vineri, Tribunalul Braşov, prin prisma dispoziţiilor noilor Coduri de procedură penală.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Dosarul "Motorina", în care este judecat Sorin Blejnar, trimis unui judecător de cameră preliminară

Sorin Blejnar (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Potrivit prim-grefierului Tribunalului Braşov, Costache Ştefan, instanţa a decis ca dosarul în care este judecat fostul şef al ANAF să fie trimis la Camera preliminară, conform noilor Coduri de procedură penală.

"Conform noilor Coduri, toate dosarele la care nu a început judecarea pe fond se trimit către camera preliminară. În cazul acestui dosar astăzi (vineri -n.r.) urma să înceapă judecarea pe fond. Se urmează procedurile şi apoi se fixează un termen de judecată", a declarat Costache pentru corespondentul MEDIAFAX.

Sorin Blejnar nu s-a prezentat, vineri, la Tribunalul Braşov.

Unul dintre avocaţii părţilor implicate în dosar, Cristian Drăghici, a spus că termenul limită pentru memorii, concluzii şi note cu privire la legalitatea probelor şi procedurilor este 10 martie, termen la care părţile nu vor fi prezente şi nici apărătorii.

"În urma deliberării, camera preliminară va trimite dosarul în instanţă sau, în cazul constatării nelegalităţii, nulităţii, va fi trimis organelor penale pentru refacere sau completare. Cercetarea judecătorească în această cauză încă nu a început, prin urmare, modificarea codurilor impune obligatoriu, prin legea de aplicare, trimiterea la camera preliminară", a spus avocatul Drăghici.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care sunt numeroase persoane implicate în dosar au existat frecvent situaţii de lipsă de procedură, procedură viciată şi au apărut insolvenţe care au modificat situaţia unor societăţi comerciale implicate în dosar, potrivit sursei citate.

În septembrie 2012, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul "Motorina". Printre cele 16 inculpaţi persoane fizice se numără doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

În acest dosar procurorii DIICOT Braşov începuseră, în august 2012, urmărirea penală şi împotriva lui Codruţ Marta, fostul consilier al lui Blejnar, care nu se află însă printre inculpaţi.

"În fapt, se reţine că, în perioada martie - iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizaţ cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili", arătau procurorii DIICOT Braşov.

Potrivit acestora, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, spun procurorii DIICOT.

Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Dosarul "Motorina" a fost trimis de DIICOT Tribunalului Braşov, iar primul termen a fost în 10 octombrie 2012, însă judecarea pe fond a fost amânată, având loc mai multe termene în care fie a fost invocată lipsa de procedură, fie Blejnar a susţinut "ilegala sesizare" a organelor penale în cazul său.

Fostul şef al ANAF a susţinut de fiecare dată că este nevinovat, spunând că acest dosar "a fost doar o joacă" a procurorului DIICOT Braşov Marian Drilea, cel care l-a trimis în judecată. De altfel, Blejnar l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea şi a făcut o plângere la CSM împotriva acestuia.

Sorin Blejnar mai spunea că procurorul ar fi încercat în 2009, când el era şef al ANAF, să obţină un post de director adjunct la Vama Braşov. "Nu l-am acceptat pentru că era cercetat penal, dar eu am încredere că instanţele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred că procurorii din România sunt cinstiţi, dar mai sunt şi excepţii", adăuga Blejnar.

În decembrie 2012, după mai multe amânări şi fără a începe judecarea pe fond, Tribunalul Braşov a retrimis DIICOT Braşov dosarul "Motorina", pentru refacerea urmăririi penale.

În motivarea sentinţei Tribunalului Braşov se preciza că lui Blejnar i-a fost încălcat dreptul la apărare. "Instanţa constată că dreptul la apărare al inculpatului Blejnar Sorin a fost încălcat prin aceea că ordonanţa de începere a urmăririi penale şi însuşi rechizitoriul prin care se pune în mişcare acţiunea penală nu descriu faptele pentru care Blejnar Sorin este trimis în judecată", se menţiona în motivarea Tribunalului.

Procurorii DIICOT au făcut recurs la decizia Tribunalului, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, care a decis, în aprilie 2013, că Tribunalul Braşov poate să înceapă să judece pe fond dosarul "Motorina", nemaifiind necesară trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici