- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.05.2015, 15:25)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul Nana: Membrii Comisiei de Fond Funciar, trimişi în judecată pentru retrocedări ilegale
Opt funcţionari din Primăria comunei Nana, între care şi primarul Gheorghe Dobre, au fost trimişi în judecată, alături de alte trei persoane, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri, prejudiciul produs prin deciziile luate de membrii Comisiei de fond funciar fiind de peste trei milioane de lei.
Urmărește
776 afișări
Dosarul Nana: Membrii Comisiei de Fond Funciar, trimişi în judecată pentru retrocedări ilegale (Imagine: Shutterstock)
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi, şi au dispus trimiterea în judecată a 11 persoane, dintre care unii au fost membri ai Comisiei de fond funciar a comunei.
Procurorii au trimis în judecată, sub control judiciar, şase funcţionari din Primăria Nana, respectiv pe Gheorghe Dobre, primarul comunei - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese şi spălare a banilor, pe secretara comunei, Tudoriţa Niculae, şi pe Marius Gelu Neagu - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese, spălare a banilor şi fals în declaraţii, pe Florian Decu - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, spălare a banilor şi fals în declaraţii, pe Marian Dobre - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese, spălare a banilor şi fals în declaraţii, pe Simona Alina Preda - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, spălare a banilor şi fals în declaraţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Alte cinci persoane au fost trimise în judecată în stare de libertate: Vasilica Preda, contabil în Primăria Nana - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, spălare a banilor şi fals în declaraţii, Nicolae Tudorache, casier în Primărie - pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor şi fals în declaraţii, Domnica Enciu - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor, Daniela Negoiţă - pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor şi Georgică Stolea - pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor.
Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Călăraşi, instanţă care va judeca dosarul Nana, în perioada 2005 - 2010, Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre şi fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budeşteanu, în prezent decedat, au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispoziţiilor Legii fondului funciar şi a celorlalte reglementări în domeniu. În timp, la grupul infracţional au aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu şi Daniela Negoiţă, care au contribuit la realizarea retrocedarea ilegală de terenuri agricole.
Comisia de fond funciar a comunei Nana a soluţionat, în perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44 la sută dintre aceste solicitări de revendicare fiind formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini, susţin anchetatorii.
"Astfel, contrar dispoziţiilor legale care prevăd că cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au săvârşit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare. De asemenea, aceştia au scris, au acceptat depunerea şi au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere prevăzut de legislaţia în domeniu, cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari. Mai mult decât atât, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că cererile nu cuprindeau toate datele şi elementele necesare, soluţionarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moştenitor sau declaraţia pe proprie răspundere)", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Retrocedările ilegale s-au făcut ca urmare a faptelor de abuz în serviciul şi complicitate la abuz în serviciu ale inculpaţilor, unii fiind membri ai Comisiei de fond funciar Nana, care astfel au produs pagube domeniului privat al statului de 3.076.949 de lei.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe terenurile dobândite ilegal, pentru recuperarea pagubei şi restabilirea situaţiei anterioare deciziilor de retrocedare luate abuziv. De asemenea, anchetatorii au dispus măsura sechestrului pe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.
Sechestrul asigurator a fost pus pe un teren de 735 de hectare, în cazul căruia procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat în mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare face parte şi terenul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu. Ioana Băsescu a contestat în instanţă sechestrul pus de procurori, însă Tribunalul Călăraşi a dat câştig de cauză PICCJ.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe Facebook, în 7 martie, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.
El a ţinut să precizeze că "nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi", adăugând că "asta va constata justiţia, iar cei care au încălcat legea vor răspunde".
"Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începând spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nici o investigaţie?", a mai scris Băsescu, pe pagina de socializare.
Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar şi au afectat independenţa procurorului care instrumentează dosarul.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe