Dosarul Nana: Opt membri ai Comisiei de Fond Funciar, inculpaţi în urma retrocedărilor ilegale

Opt membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, între care şi primarul Gheorghe Dobre, sunt inculpaţi, în dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă instanţa supremă, privind posibila retrocedare ilegală a unor terenuri, procurorii schimbându-le astfel calitatea de suspecţi în acest caz.

Urmărește
1544 afișări
Imaginea articolului Dosarul Nana: Opt membri ai Comisiei de Fond Funciar, inculpaţi în urma retrocedărilor ilegale

Dosarul Nana: Opt membri ai Comisiei de Fond Funciar, inculpaţi în urma retrocedărilor ilegale (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Faţă de cei opt membri ai Comisiei, dar şi faţă de alte trei persoane, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale. Altfel spus, procurorii au decis să le schimbe calitatea din dosar, din suspecţi în inculpaţi. Mai mult, faţă de şase dintre ei s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă, vineri, într-un comunicat de presă, că Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu şi Marian Dobre sunt cercetaţi penal sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălare a banilor, conflictul de interese şi fals în declaraţii.

Pe de altă parte, anchetatorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă primarul comunei, Gheorghe Dobre, el fiind inculpat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor şi conflict de interese.

Simona Alina Preda, Vasilica Preda, Domnica Enciu şi Daniela Negoiţă sunt cercetaţi penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor.

Potrivit sursei citate, Nicolae Tudorache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor şi fals în declaraţii, iar Georgică Ştolea este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor.

Totodată, procurorii au dispus ca Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marian Dobre, Marius Gelu Neagu, Gheorghe Dobre şi Simona Alina Preda să fie cercetaţi sub control judiciar, pe o perioadă de 60 zile.

Potrivit datelor strânse de anchetatori, în perioada 2005 – 2010, Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marian Dobre, Marius Gelu Neagu şi fostul primar comunei Nana, Dumitru Budeşteanu, care a decedat, au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu şi Daniela Negoiţă. În urma formării acestei grupări, inculpaţii au săvârşit o serie de infracţiuni care au avut ca rezultat retrocedarea de terenuri în mod ilegal.

"În aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în calitate de membri ai Comisiei de fond Funciar Nana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, inculpaţii Niculae Tudoriţa, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Marian şi Dobre Gheorghe, în unele situaţii, cu ajutorul inculpaţilor Preda Simona Alina, Preda Vasilica, Enciu Domnica, Tudorache Nicolae şi Negoiţă Daniela, nu au îndeplinit sau au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate în numele unui număr mare de persoane (cca. 100), fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate", susţin procurorii.

Pentru a-şi îndeplini scopul, acela de a retroceda acele terenuri, inculpaţii au folosit diverse manopere frauduloase, inclusiv falsificarea unor înscrisuri, între care: procese verbale de şedinţă, cereri de retrocedare, declaraţii pe propria răspundere, acte de stare civilă ori copii de pe acestea, declaraţii olograf, diverse adrese.

"Ulterior validării ori emiterii titlului de proprietate, în scopul ascunderii originii ilicite, au transferat, au determinat ori au ajutat la transferul dreptului de proprietate asupra unor terenuri retrocedate, totodată au săvârşit acţiuni care au avut ca rezultat dobândirea, deţinerea şi folosirea de bani şi terenuri cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni", conform Parchetului de pe lângă instanţa supremă.

Faţă de aceste persoane procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 4 iulie 2014, după ce, în 16 aprilie 2014, PICCJ anunţa că a început să facă verificări cu privire la terenurile din comuna Nana.

În acelaşi dosar, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile şi imobile, dar şi un teren de 735 de hectare, în cazul căruia procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat în mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare puse sub sechestru de PICCJ face parte şi terenul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu.

Ioana Băsescu a contestat în instanţă sechestrul pus de procurori, însă Tribunalul Călăraşi a dat câ;tig de cauză PICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici