Dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel va fi judecat în şedinţă secretă pe toată durata cauzei

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 2 care a luat în discuţie, marţi, dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel a stabilit ca procesul să se judece în şedinţă secretă şi a atras atenţia avocaţilor să nu dea informaţii de la şedinţe, următorul termen fiind stabilit pentru 7 octombrie.

Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel va fi judecat în şedinţă secretă pe toată durata cauzei

Dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel va fi judecat în şedinţă secretă pe toată durata cauzei

Judecătoria Sectorului 2 a început marţi judecarea dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, care a fost sfâşiat de câini, în 2 septembrie 2013, pe un teren al firmei Tei Rezidenţial, din apropierea Parcului Tei din Capitală. În acest dosar sunt judecaţi, pentru ucidere din culpă, Administraţia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidenţial şi Constantin Ciorăscu, administratorul firmei.

Judecătoarea Alina Nadia Guluţanu a ridicat din oficiu excepţia privind dezbaterea în şedinţă secretă a acestui caz, întrucât în cauză sunt implicaţi minori.

Atât acuzarea cât şi apărarea au fost de acord cu excepţia ridicată de instanţă, aceasta a fost admisă, astfel că tot procesul va fi judecat în şedinţă secretă, în raport de prevederile noilor coduri.

Totodată, judecătoarea Guluţanu a atras atenţia avocaţilor că nu trebuie să furnizeze informaţii de la termenele de judecată din acest caz.

Instanţa a constatat că unul dintre inculpaţi, Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului pe care Ionuţ Anghel a fost sfâşiat de câini, nu are avocat. Astfel, judecătoarea a stabilit continuarea dezbaterilor în acest caz în 7 octombrie.

La finalul şedinţei de judecată, unul dintre avocaţi a susţinut că procurorul prezent la termenul de marţi ar fi de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, ceea ce nu este în acord cu dispoziţiile legale, întrucât la proces trebuie să asiste un procuror de la Parchetul instanţei supreme, instituţia care a făcut dosarul.

Judecarea dosarului "Ionuţ" a început la un an şi o săptămână de la moartea băieţelului, care în 2 septembrie 2013, când a fost sfâşiat de câini pe un teren al firmei Tei Rezidenţial, din apropierea Parcului Tei din Capitală, avea patru ani şi se juca împreună cu fratele lui mai mare.

Dosarul penal legat de moartea lui Ionuţ Anghel a fost deschis în 3 septembrie 2013 de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme, având în vedere complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acesteia.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie 2013, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală. Medicul preciza că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

La 24 de zile după deschiderea dosarului, procurorul de caz, Romulus Varga, a formulat primele acuzaţii. În 27 septembrie 2013, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că Administraţia Domeniului Public a Sectorului 2, reprezentanţii SC Tei Rezidenţial şi Constantin Ciorăscu sunt urmăriţi penal în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă.

După finalizarea anchetei, dosarul a fost trimis în judecată, în 21 martie 2014, iar în 30 mai a avut ultima şedinţă de cameră preliminară, judecătorul de caz stabilind începerea cercetării judecătoreşti în 9 septembrie.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, magistratul de la Parchetul instanţei supreme nota că "Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti nu a luat măsuri corespunzătoare de împrejmuire sau delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat în imediata vecinătate, fapt care a permis trecerea lui Ionuţ Anghel şi a fratelui acestuia într-o zonă sălbatică şi a creat condiţiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neîngrădit, păzit de şapte câini, al căror atac a condus la decesul minorului Anghel Ionuţ".

În cazul societăţii Tei Rezidenţial SRL Bucureşti şi al administratorul firmei, Constantin Ciorăscu, procurorul nota că "nu au asigurat cadrul organizatoric apt să preîntâmpine atacul canin asupra minorului Anghel Ionuţ, prin menţinerea integrităţii împrejmuirii, pentru ţinerea câinilor societăţii exclusiv în interiorul perimetrului îngrădit al firmei, şi prin îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din legislaţia referitoare la deţinerea de câini, inclusiv a celor periculoşi sau agresivi, împrejurări care au dus la moartea minorului".

"Diferenţa existentă în ceea ce priveşte încadrarea juridică a infracţiunii de ucidere din culpă reţinută în sarcina persoanelor juridice, faţă de cea reţinută în sarcina persoanei fizice, are la bază succesiunea de legi penale care a intervenit din momentul săvârşirii faptei şi până în prezent. Astfel, dacă în cazul răspunderii persoanei fizice limitele iniţiale de pedeapsă au fost păstrate şi de noul Cod penal - închisoare de la 2 la 7 ani -, în materia răspunderii penale a persoanei juridice a intervenit o creştere a limitelor de amendă, în virtutea dispoziţiilor din noul Cod penal", au precizat procurorii.

În cazul lui Constantin Ciorăscu a fost reţinută infracţiunea din Codul penal în vigoare, iar în ceea ce priveşte răspunderea persoanelor juridice s-a aplicat excepţia care decurge din principiul aplicării legii penale mai favorabile.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie 2013, înainte ca Ionuţ Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate în 19 septembrie în presă. Ionut Anghel şi fratele lui de şase ani au fost surprinşi în timp ce se jucau şi aleargau pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuţ este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieşirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuţ a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Pe de altă parte, în rechizitoriu, se arată că au fost făcute cercetări şi cu privire la "elemente de nelegalitate" în activitatea desfăşurată la nivelul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi al Primăriei Municipiului Bucureşti, în domeniul gestionării câinilor comunitari.

Urmare a cercetărilor, printr-o ordonanţă din 26 septembrie 2013, s-a dispus disjungerea cauzei având ca obiect cercetarea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice de către persoane din conducerea Primăriei Capitalei şi a ASPA, iar în cauza nou formată s-a dispus, în 10 februarie 2014, declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor cu privire la infracţiunile de delapidare, abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri şi deturnare de fonduri, ca urmare a conturării unei pagube materiale peste echivalentul în lei a 1.000.000 de euro, împrejurare care atrage competenţa DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici