- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.01.2019, 20:43)
- Ionut Muresan
Dosarul Retrocedării plajelor: DNA a cerut în ultimul moment o pedeapsă pentru Cristian Borcea
Procurorii DNA au cerut în ultimul moment al dezbaterilor din dosarul retrocedării plajelor de la ÎCCJ ca magistraţii să pronunţe o pedeapsă pentru Cristian Borcea, acesta fiind achitat, iniţial, pe fond. Fostul acţionar al Clubului Dinamo s-a declarat nevinovat în ultimul cuvânt.
Urmărește
1602 afișări
Dosarul Retrocedării plajelor: DNA a cerut în ultimul moment o pedeapsă pentru Cristian Borcea
„Respingeţi apelurile ca nefondate. Cu privire la Borcea Cristian, arătăm că abuzul în serviciu se pedepseşte de la 3 la 10 ani. Acţiunile inculpatului Borcea au fost mai multe, astfel încât faptele sunt în formă continuată. Efectele deciziei Curţii Constituţionale sunt doar pentru viitor (n.r. – face referire la declararea ca neconstituţională a articolului de lege care spune că „orice act procesual întrerupe prescripţia” – decizia CCR nr. 297/2018). Termenul de prescripţie a fost întrerupt în mod constant, astfel încât prescripţia nu s-a împlinit”, a declarat în faţa instanţei procurorul de şedinţă al DNA.
Solicitarea reprezentantului DNA a venit în replică marţi seară, după ce toţi avocaţii din dosarul retrocedării plajelor au solicitat respingerea apelului procurorilor anticorupţie şi achitarea clienţilor lor.
În ultimul cuvânt, fostul acţionar al clubului Dinamo, Cristian Borcea, şi-a susţinut nevinovăţia: „Domnule preşedinte, onorată instanţă, sunt nevinovat deoarece eu am cumpărat drepturi litigioase. Nu am avut legătură cu comisiile sau cu persoanele de la care a cumpărat Giurgiucanu (n.r. – Georgică). De aceea am şi dat procură lui Giurgiucanu”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Instanţa supremă a finalizat, marţi seară, dezbaterile în Dosarul retrocedării plajelor, urmând a se pronunţa pe data de 29 ianuarie.
La ultimul cuvânt al inculpaţilor au lipsit Radu Mazăre – care a fugit în Madagascar – şi Nicuşor Constantinescu, care a refuzat să semneze citaţia în penitenciar şi a solicitat să fie judecat în lipsă. Alţi inculpaţi din Dosarul retrocedării plajelor, funcţionari ai primăriei Constanţa, notari sau cumpărători de drepturi litigioase au susţinut că sunt nevinovaţi şi au cerut să fie achitaţi definitiv.
„În ceea ce priveşte situaţia mea, eu mă consider nevinovat. S-au spus foarte multe în aceşti 14 ani de proces, nu vreau să mai adaug nimic faţă de motivele de apel sau faţă de ceea ce au susţinut avocaţii mei. Ceea ce vreau să spun este că (…) singura problemă juridică e dacă faptele din acest dosar sunt sau nu infracţiuni (…)”, a declarat Jean Andrei, notar.
Alin Dima, expert evaluator şi apropiat al lui Radu Mazăre, a declarat: „Cei 15 ani (n. r. – cât a durat dosarul) reprezintă un sfert dintr-o viaţă profesională activă. Trebuie să vă spun că am greutatea celor 30 de ani (de experienţă) şi 1.000 de rapoarte, niciunul dintre acestea neavând obiecţiuni. Nu am acţiuni disciplinare. Singura critică am primit-o din partea unui fost prieten şi colaborator, domnul Cucoară, nu ştiu din ce motiv”.
Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu a declarat, la rândul său, că este nevinovat: „Mă declar nevinovat faţă de acuzaţiile aduse de Parchet, nu am săvârşit nicio faptă penală. Am respectat legea şi litera (litera legii). Cu Movilă am avut o veche relaţie de familie de pe vremea când eram copil, de pe vremea bunicilor mei. Vă rog să dispuneţi achitarea mea”.
Dan Miron, fost consilier municipal, acum în etate, a declarat: „Sunt unul dintre inculpaţii care sunt încă în viaţă şi nu am comis nicio faptă penală”.
Constantin Racu, fost şef al Direcţiei Administraţie Publică din Constanţa, i-a pus la încercare răbdarea preşedintelui Ionuţ Matei: „După 15 ani în faţa instanţelor, a venit şi ultimul moment. Suntem acuzaţi şi trimişi în judecată pentru că am încălcat legi eminamente civile. Dar ce facem dacă hotărâţi că am aplicat corect legea civilă? Trimitem DNA în judecată?”.
Răspunsul judecătorului Ionuţ Matei nu s-a lăsat aşteptat: „Mai încet, vă rog, încă sunteţi inculpat”.
La sedinţa de luni, un procuror de şedinţă al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă „orientată spre maximum de 15 ani” de închisoare în acest dosar. DNA a cerut închisoare cu executare şi pentru Nicuşor Constantinescu, inculpat şi el în dosar.
„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. (...) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani”, a spus procurorul la ultimul termen al procesului.
DNA a cerut închisoare orientată spre maximum şi pentru Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte CJ Constanţa.
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.
Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.
Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea. Pentru fostul acţionar de la Dinamo, procurorul DNA a cerut instanţei încetarea procesului penal pentru faptele care s-au prescris în cursul procesului, dar şi condamnarea pentru faptele pentru care nu s-a prescris răspunderea penală.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe