- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (30.05.2014, 19:32)
- Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL traficului de ovule: Managerul Spitalului Athena din Timişoara, arestat la domiciliu. Şefa de laborator, cercetată sub control judiciar
Managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, Konstantinos Giatras, a fost arestat la domiciliu, iar şefa de laborator Pappa Charikleia este cercetată în libertate sub control judiciar, în dosarul privind traficul de celule umane, a decis, vineri seară, Tribunalul Timiş.
Urmărește
2711 afișări
Managerul Spitalului Athena din Timişoara şi şefa de laborator, reţinuţi pentru trafic de ovule (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
Timiş: Managerul Athena, arestat la domiciliu; şefa de laborator, cercetată sub control judiciar
Judecătorii Tribunalului Timiş au decis, vineri seară, ca managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, Giatras Kostantinos, să fie arestat la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În cazul şefei de laborator Pappa Charikleia, judecătorii timişeni au decis ca aceasta să fie cercetată în libertate sub control judiciar, atat ea, cât şi Giatras Kostantinos fiind acuzaţi de trafic ilegal de celule umane şi constituire de grup infracţional organizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Decizia Tribunalului Timiş poate fi contestată la Curtea de Apel Timişoara.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DIICOT, grupul infracţional era organizat pe două paliere: organizarea de activităţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mamă purtător şi organizarea de activităţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu ovocite prelevate de la diferite femei racolate de către angajaţii spitalului cărora li s-au achitat sume de bani pentru prelevare, ovocitele fiind ulterior folosite în proceduri de fertilizare in vitro pentru alte femei.
”Din probele administrate în cauză rezultă că au fost efectuate proceduri de inseminări in vitro cu mamă purtător, fără o procedură aprobată de către Agenţia Naţională de Transplant, fără respectarea Ordinelor Ministrului Sănătăţii, la nivelul spitalului fiind încheiate doar protocoale sumare, sub formă de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtătoare. Persoanele erau direcţionate de către personalul medical spre diverşi notari publici, unde erau redactate declaraţii notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele surogat se obligau să doneze sau să poarte o sarcină fără nici o pretenţie materială, iar în ceea ce le priveşte pe mamele purtătoare acestea se obligau ca la naştere să predea copilul cuplului beneficiar, fără nicio altă pretenţie. Şi cuplurile beneficiare au semnat declaraţii notariale prin care se arăta că sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat în uterul mamei purtătoare, recunoscând, totodată, că pruncul rezultat este copilul lor natural”, se arată în comunicat.
Până în prezent, au fost identificate 12 cazuri de mamă-surogat (din România, Ungaria, Slovacia), fiind audiate şapte dintre ele, precum şi cuplurile implicate în procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Două dintre cele şapte mame-surogat au dat naştere la câte un copil, ambii fiind predaţi părinţilor biologici.
Cuplurile beneficiare sunt atât cetăţeni români, cât şi cetăţeni din Ungaria, Norvegia, Grecia.
În unele cazuri, mamele purtătoare au declarat că au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor, de exemplu - de 1.000-1.500 lei lunar pentru întreţinere ca salariu. În alte cazuri, personalul medical racola tinere donatoare de ovocite contra sumei de 300 de euro pentru o procedură de donare ovocite.
În prezent, procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mamă purtătoare, nu este legiferată, Ministerul Sănătăţii nefiind înştiinţat de o asemenea practică pe teritoriul României. De asemenea, Agenţia Naţională de Transplant nu a acreditat unităţi medicale publice sau private pentru inseminarea in vitro prin mamă purtătoare, şi nici nu deţine informaţii cu privire la existenţa unor astfel de proceduri pe teritoriul României.
Joi, procurori DIICOT şi poliţişti au făcut percheziţii la Spitalul privat Athena din Timişoara. În urma acestora, şase persoane - managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, şefa de laborator, trei medici şi o asistentă -, au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara. După aproximativ 12 ore de audieri, în noaptea de joi spre vineri, managerul Spitalului privat Athena şi şefa de laborator, ambii cetăţeni greci, au fost reţinuţi, iar celelalte patru persoane audiate în acest caz, trei medici şi o asistentă, vor fi cercetate în libertate.
Potrivit procurorilor DIICOT Timişoara, managerul spitalului, şefa de laborator şi medicul specialist în fertilizare in vitro sunt suspectaţi că ar fi plătit unor studente câte 300 de euro pentru prelevare de ovule de la acestea, pentru cupluri din străinătate care nu puteau avea copii. Aceste cupluri, la rândul lor, plăteau pentru fertilizarea in vitro câte 4.000 de euro.
În acest dosar se fac verificări şi în cazul a 12 mame purtătoare, care au acceptat să fie inseminate cu ovulele fecundate, precizau sursele citate.
În octombrie anul trecut, Spitalul Athena a fost implicat într-un alt scandal. Procurorii Parchetului Judecătoriei Timişoara şi poliţiştii au făcut atunci percheziţii, existând suspiciuni că spitalul ar fi făcut internări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tratamente medicale care nu au fost făcute, încasând apoi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Spitalul Athena a fost inaugurat în anul 2010, în urma unor investiţii de peste 12 milioane de euro, şi este unul dintre cele mai mari centre medicale private din ţară. În cadrul spitalului funcţionează şi o clinică de obstetrică şi ginecologie.
Potrivit site-ului unităţii medicale, spitalul are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi poate asigura anual 4.000 de intervenţii chirurgicale şi 5.000 de naşteri. Capacitatea de spitalizare este de 128 de paturi.
Managerul Spitalului privat Athena din Timişoara şi şefa de laborator, ambii cetăţeni greci, au fost reţinuţi, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii DIICOT din Timişoara, în dosarul privind traficul de ovule.
Potrivit procurorilor DIICOT Timişoara, după aproximativ 12 ore de audieri, în noaptea de joi spre vineri, pe numele managerului Spitalului privat Athena din Timişoara, Konstantinos Giatras, şi al şefei de laborator, Pappa Cherachlea, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, pentru trafic de ovule.
Cei doi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Celelalte patru persoane audiate în acest caz, trei medici şi o asistentă, vor fi cercetate în libertate.
Şase persoane - managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, şefa de laborator, trei medici şi o asistentă -, au fost duse, joi după-amiază, la audieri la sediul DIICOT Timişoara, în dosarul privind traficul de ovule în care au avut loc percheziţii la unitatea medicală.
Procurorul-şef al DIICOT Timişoara, Mircea Andreş, declara corespondentului MEDIAFAX că audierile decurg "anevoios" deoarece managerul Spitalului privat Athena din Timişoara şi şefa de laborator nu vorbesc limba română, ei fiind cetăţeni greci.
Procurori DIICOT şi poliţişti au făcut, joi, percheziţii la Spitalul privat Athena din Timişoara, managerul spitalului, şefa de laborator şi un medic specialist în fertilizare in vitro fiind suspectaţi de trafic de ovule.
Pe perioada percheziţiilor, activitatea spitalului nu a fost afectată, aceasta desfăşurându-se în condiţii normale.
Cei trei sunt suspectaţi că ar fi plătit unor studente câte 300 de euro pentru prelevare de ovule de la acestea, pentru cupluri din străinătate care nu puteau avea copii. Aceste cupluri, la rândul lor, plăteau pentru fertilizarea in vitro câte 4.000 de euro.
În acest dosar se fac verificări şi în cazul a 12 mame purtătoare, care au acceptat să fie inseminate cu ovulele fecundate, precizau sursele citate.
În octombrie anul trecut, Spitalul Athena a fost implicat într-un alt scandal. Procurorii Parchetului Judecătoriei Timişoara şi poliţiştii au făcut atunci percheziţii, existând suspiciuni că spitalul ar fi făcut internări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tratamente medicale care nu au fost făcute, încasând apoi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Spitalul Athena a fost inaugurat în anul 2010, în urma unor investiţii de peste 12 milioane de euro, şi este unul dintre cele mai mari centre medicale private din ţară. În cadrul spitalului funcţionează şi o clinică de obstetrică şi ginecologie.
Potrivit site-ului unităţii medicale, spitalul are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi poate asigura anual 4.000 de intervenţii chirurgicale şi 5.000 de naşteri. Capacitatea de spitalizare este de 128 de paturi.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe