DOSARUL TRANSFERURILOR: ICCJ a încheiat dezbaterile, urmând să ia o decizie definitivă pe 20 mai

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a încheiat, vineri seară, dezbaterile în dosarul transferurilor, sentinţa definitivă în cazul celor opt oameni de fotbal pe care instanţa inferioară, Curtea de Apel Bucureşti, i-a condamnat la închisoare cu executare sau cu suspendare urmând să fie dată luni, 20 mai.

Urmărește
1464 afișări
Imaginea articolului DOSARUL TRANSFERURILOR: ICCJ a încheiat dezbaterile, urmând să ia o decizie definitivă pe 20 mai

ICCJ a încheiat dezbaterile în dosarul transferurilor, urmând să ia o decizie definitivă (Imagine: Shutterstock)

Procurorul DNA a cerut judecătorilor instanţei supreme mărirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel în cazul celor opt oameni de fotbal, în timp ce avocaţii acestora au solicitat achitarea acestora.

În ultimul cuvânt, toţi cei opt s-au arătat nevinovaţi, susţinând că au făcut transferurile în acord cu legislaţia de la acea vreme.

Astfel, Gheorge Popescu a arătat că tot ce a obţinut ca fotbalist şi după cariera de sportiv a fost prin eforturi mari şi foarte multă muncă.

Jean Pădureanu le-a spus magistraţilor că el conduce de 45 de ani Gloria Bistriţa şi că nu a înşelat în niciun fel clubul, prin transferurile în legătură cu care a fost judecat.

George Copos a arătat că este nevinovat în privinţa acuzaţiilor legate de transferurile jucătorilor Cristian Dulca şi Florin Bratu, că nu şi-a însuşit niciun ban din acestea şi că toate sumele au intrat în conturile clubului, regăsindu-se în evidenţele contabile.

Mihai Stoica a spus că este "total nevinovat" şi că nu a deţinut vreodată o funcţie de execuţie care să-i confere vreun drept decizional. "Vă rog să nu mă blamaţi şi să nu mă asociaţi acelor oameni de fotbal fără şcoală sau controversaţi", le-a mai spus el judecătorilor.

Cristi Borcea a afirmat că a acţionat în baza unui mandat, că tot ce a făcut a fost legal şi că, în perioada sa, clubul de fotbal Dinamo a obţinut şi profituri de până la 1.800 la sută.

Ioan Becali a arătat că, în opinia sa, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) trebuie să demonstreze printr-un circuit bancar sursa banilor. "După Revoluţie, am trimis sume de bani din care tatăl meu a făcut o casă pe care n-a putut-o face pe vremea lui Ceauşescu. O să vă reclam (pe procuror - n.r.) dacă nu-mi aduceţi o probă", a mai susţinut el.

La rândul său, Victor Becali, fratele lui Ioan Becali, le-a spus magistraţilor că a acţionat în spiritul regulamentelor şi legilor în vigoare. Tot Victor Becali a arătat că din declaraţiile unor fotbalişti reiese că transferurile acestora nu au avut nicio legătură cu firma sa şi a lui Ioan Becali.

În final, Gheorghe Nețoiu a spus că a primit mandat de la preşedintele lui Dinamo, Nicolae Badea, în perioada cât Cristi Borcea a fost plecat. "Am avut mandat pentru acel acord de transfer", a afirmat Neţoiu.

Judecătorii au rămas în pronunţare, urmând să ia o decizie definitivă în acest dosar.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe George Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, în dosarul transferurilor de jucători.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Astfel, Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Inculpaţii au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici