Dosarul "Transformatorul": Instanţa a rămas în pronunţare. Fenechiu: Părinţii mei sunt disperaţi că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare

Judecătorii ICCJ au încheiat judecata în dosarul lui Relu Fenechiu, care a arătat că este "ponderat optimist" şi că părinţii săi sunt disperaţi că ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, după ce procurorul DNA a cerut o pedeapsă orientată spre maximum pentru ministrul Transporturilor.

Urmărește
1431 afișări
Imaginea articolului Dosarul "Transformatorul": Instanţa a rămas în pronunţare. Fenechiu: Părinţii mei sunt disperaţi că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare

Relu Fenechiu (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

"Sunt ponderat optimist în ceea ce priveşte decizia pe care o veţi lua în acest dosar şi totodată sunt contrariat de acuzaţiile şi susţinerile procurorilor DNA. Trebuie să înţelegeţi că părinţii mei sunt disperaţi că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare. Cum puteam eu să fac acele fapte alături de oameni pe care fie nu-i cunoaştem, fie îi văzusem odată sau de cel mult două ori în viaţă? (...) Nu pot să vă cer, dar sper că veţi consulta cu atenţie documentele depuse astăzi de avocaţii mei, privind situaţia acelor transformatoare, pentru că dacă o veţi face, veţi observa că nu puteţi decât să anulaţi rechizitoriul DNA", a spus Relu Fenechiu, în ultimul cuvânt, în faţa instanţei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a arătat că, în toată perioada în care a făcut afaceri, nu a simţit că face ceva ilegal, că nu simte nici acum că ceea ce a făcut este ilegal. El s-a declarat nevinovat şi a lăsat decizia la latitudinea judecătorilor, la fel cum au făcut şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar.

În final instanţa a rămas în pronunţare şi urmează să dea un verdict în acest caz în 12 iulie, la ora 15.00.

Avocaţii au arătat pe rând că acuzaţiile DNA nu sunt probate, că toate transformatoarele şi componentele au fost utilizate şi folosite astfel că prejudiciul constatat de DNA nu există.

Totodată avocatul inculpatului Ion Turbatu le-a arătat judecătorilor că clientul său este consilier patriarhal la Patriarhia Română şi speră că divinitatea îi va împiedica pe judecători să fie foarte severi cu el.

Acesta a arătat că clientul său a avut o atitudine exemplară după demararea cercetărilor colaborând cu anchetatorii şi cu instanţa.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut instanţei achitarea lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de care sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie.

De asemenea, Mateuţ a cerut ridicarea sechestrului de pe bunurile lui Relu Fenechiu şi ale lui Lucian Fenechiu.

Potrivit avocatului, în acest dosar nu sunt probe că Relu Fenechiu şi Lucian Fenechiu au avut o înţelegere cu foştii directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova trimişi în judecată.

Avocatul a precizat că Relu Fenechiu a fost văzut o dată sau de două ori în sediul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, prezenta acestuia fiind justificată de raporturile comerciale desfăşurate de SC Fene Grup SA cu SISEE.

"Nu există nici măcar o singură probă din care să rezulte contribuţia materială a inculpaţilor Fenechiu Relu şi Lucian la săvârşirea unei fapte de abuz în serviciu", a precizat Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Relu şi Lucian Fenechiu, în faţa instanţei supreme.

Procurorul DNA a cerut, joi, instanţei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu închisoarea cu executare orientate spre maxim, pentru infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi, pedeapsa maximă fiind de 15 ani.

De asemenea, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care a participat la termenul de joi al dosarului "Transformatorul" a cerut instanţei supreme ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei.

Procurorul a cerut şi ca Petru Andronache să plătească, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Magistratul a mai cerut instanţei să menţină sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Completul care judecă dosarul "Transformatorul", format din preşedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, a respins, la termenul de joi, toate probele şi excepţiile invocate de avocaţii lui Relu Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi.

Premierul Victor Ponta declara că nu exclude să preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor în cazul în care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanţă, dar a precizat că ar regreta înlocuirea acestuia.

Atât Ponta, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat de mai multe ori că speră ca pe 4 iulie, la termenul de judecată, Relu Fenechiu să fie declarat nevinovat, dar că acesta va fi înlocuit din postul de ministru dacă judecătorii vor emite o decizie de condamnare.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar, alături de Fenechiu sunt judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici