- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOUĂ JUDEŢE SUB ZĂPADĂ: Peste 60.000 de oameni, izolaţi. Premierul va pleca în zonele calamitate - FOTO
Aproximativ 60.000 de oameni din judeţele Buzău şi Vrancea continuă să fie izolaţi, vineri, iar jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente.
DOUĂ JUDEŢE SUB ZĂPADĂ: Peste 60.000 de oameni, izolaţi. Şefi ai ISU şi ai Jandarmeriei, trimişi de ministrul de Interne la faţa locului (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
- Ungureanu pleacă în zonele calamitate din Buzău şi Vrancea, cu ministrul Apărării şi cel de Interne
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va pleca, sâmbătă, spre judeţele Buzău şi Vrancea cu ministrul Apărării Naţionale şi cel al Administraţiei şi Internelor, pentru a verifica situaţia din zonele calamitate, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"În cursul zilei de vineri, premierul a fost în legătură permanentă cu cei doi miniştri privind măsurile luate atât în Buzău şi Vrancea, cât şi în alte zone afectate de viscol şi zăpadă. El a cerut informări pe această temă şi a fost informat că toate autorităţile din teritoriu sunt implicate în operaţiunile de salvare", au arătat sursele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
Vrancea: 12 oameni au murit în localităţi izolate, neputând fi îngropaţi din cauza nămeţilor
Un număr de 12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile, însă unele dintre acestea nu au putut fi îngropate din cauza nămeţilor care ating câţiva metri, iar în alte cazuri sicriele au fost trase cu funia până la cimitir.
Miercuri, o femeie de 44 de ani a murit, cel mai probabil din cauza frigului, trupul neînsufleţit al acesteia neputând fi dus la morgă pentru necropsie, întrucât localitatea Tătăranu este complet izolată din cauza zăpezii.
"În ultimele zile au fost înregistrate şase decese. Doar două persoane au fost înmormântate. Sicriele au fost trase cu funia spre biserică, pentru că nămeţii sunt cât gardurile. Suntem complet izolaţi. Avem copii pe care trebuie să-i scoatem să-i aducem la şcoală, au fost doi impiegaţi izolaţi pe câmp şi am trimis nişte băieţi tineri cu mâncare la ei. Am de deszăpezit 47 de kilometri. Am făcut scris şi la Comandamentul de iarnă şi la Secţia de Drumuri Naţionale, dar degeaba. Toată lumea ne ocoleşte", a spus primarul comunei Tătăranu, Nicolae Pavel.
Situaţia este asemănătoare şi în localitatea Sihlea, unde şase morţi nu pot fi îngropaţi. Trei dintre aceştia sunt la morgă şi nu pot fi aduşi acasă, iar ceilalţi trei sunt vegheaţi de rude, de mai multe zile, în locuinţe.
"Avem un caz mai deosebit la Bogza. Este vorba de o femeie care a decedat acum şapte zile şi pe care fiul său vrea să o îngroape la Câmpineanca. A făcut o improvizaţie şi a plecat cu mortul, pe jos, prin nămeţi", a spus primarul comunei Sihlea, Stoica Ene.
La morga Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Focşani, se află, de mai bine de o săptămână, trupurile a 14 persoane care au decedat, în mod normal capacitatea fiind de zece oameni.
"Din cauza condiţiilor meteorologice şi a drumurilor impracticabile, Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului se confruntă cu o situaţie inedită. Familiile nu pot veni să-şi ridice decedaţii. Dacă zilele trecute erau şase decedati, acum sunt 14. Medicii de aici vorbesc telefonic cu unele familii ale decedaţilor, care spun că imediat ce vor putea, vor veni să ridice trupurile neînsufleţite", a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
-
CJ Vrancea: Aproximativ 40.000 de oameni din peste 50 de localităţi sunt izolaţi de o săptămână
Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirmă conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţine că mai sunt izolate doar nouă localităţi.
Satele Chiojdeni, Mărăcini, Seciu, Lojniţa, Luncile, Poduri, Cătăuţi, Tulburea sunt izolate.
Sunt izolaţi şi locuitorii satelor Jitia, Jitia de Jos, Cerbu, Măgura, Dealu Sării, Vintileasca, Tănăsari, După Măgura, Neculele, Bahnele, Poiana Stoichii. În zona DN 23-Focşani-Galaţi sunt blocate şi izolate localităţile Boţîrlău, Vulturu, Hînguleşti, Maluri, Vadu Roşca, Năneşti, Călienii Noi, Călienii Vechi, Măicăneşti, Belciugatele, Tătaru, Râmniceni, Slobozia, Boteşti, Stupina, în timp ce pe DN 23 B Măicăneşti-Ciorăşti sunt izolate localităţile Ciorăşti, Spătăreasca, Codreşti, Mihălceni, Satul Nou, Băleşti, Ciauru, Corneşti, Găvăneşti, Rîsova, Stolojani, Tălpăşeşti, Tămăşeşti, Voingeşti. Pe DN 23 A Focşani-Ciorăşti sunt blocate localităţile Tătăranu, Bordeasac Veche, Bordeasca Nouă, Mărtineşti şi Vîjiitoarea.
De asemenea, mai sunt izolate localităţile Voetin, Bogza, Caiata şi 12 sate din comuna Dumitreşti, precum şi localităţile Faraoanele şi Ciuşlea.
Conform preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan, până la orele prânzului primarii din 70 de localităţi au raportat că au nevoie urgentă de 174.070 de pâini, de 72.000 de kilograme de făină, de 39.570 kilograme de zahăr, de 48.620 kilograme orez, de 43.520 litri ulei, 87.500 kilograme de mălai, 31.300 kilograme de lapte praf, 84.100 litri de apă, 18.650 litri benzină, 231.300 litri motorină. Totodată, 36 de localităţi au solicitat medicamente, respectiv antigripale, antibiotice, medicamente pentru afecţiuni cardio-vasculare şi medicamente pentru afecţiuni renale.
Marian Oprişan a susţinut din nou, vineri, că este necesară instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă în judeţul Vrancei, spunând că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă opiniile privind instituirea stării de alertă sunt împărţite în funcţie de apartenenţa sau neapartenenţa politică.
"Majoritatea membrilor Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă împărtăşesc punctul de vedere al administraţiei publice judeţene, cu excepţia şefilor de instituţie, care sunt membri PDL. Cei mai vocali sunt directorul Direcţiei Agricole Vrancea, Costică Neaţă şi fostul prefect, care dacă ar fi fost vreo competenţă ar fi rămas prefectul judeţului", a precizat Marian Oprişan.
Acesta a susţinut că prefectul refuză sistematic să instituie starea de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă, motivând că va mai face o analiză în acest sens.
"Sunt localităţi în care mai multe case sunt complet acoperite de zăpadă şi la care nu mai răspunde nimeni", a susţinut Marian Oprişan.
De altfel, Oprişan i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, în care îl informează despre problemele cu care se confruntă judeţul din cauza zăpezii.
"Putem vorbi despre existenţa în judeţul Vrancea a unei situaţii de urgenţă similare sau chiar mai grave decât cea de la inundaţiile din 2005, situaţie pe care dumneavoastră o cunoaşteţi personal. Spuneam mai gravă deoarece astăzi nu avem afectate de acest sinistru doar câteva localităţi, ci judeţul în totalitatea sa, cu drumuri naţionale, judeţene, dar şi cu drumurile din interiorul fiecăreia din cele 68 de comune, trei oraşe şi două municipii din Vrancea, unde zăpada este cuprinsă între 60 centimetri şi patru metri", se arată în scrisoarea semnată de Marian Oprişan.
Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, afirmă însă că vineri în judeţ mai sunt doar nouă localităţi izolate şi că instituirea stării de alertă nu ar fi ajutat cu nimic, ci doar ar fi creat panică în rândul populaţiei.
-
Peste 23.000 de locuitori din judeţul Buzău, izolaţi
Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuă să fie izolaţi, vineri, iar jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, în timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, vineri dimineaţă, în judeţul Buzău continuă să fie izolate 38 de sate din 20 de comune.
Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că pompierii militari şi jandarmii vor merge, vineri, în localităţile Glodeanu Siliştea, Scutelnici, pentru a le duce alimente oamenilor.
Tot la Glodeanu Siliştea, un preot care a murit la începutul săptămânii trecute nu poate fi înmormântat până când nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului. Maşina de la Medicină Legală însă nu a ajuns în zonă şi niciun alt utilaj nu a putut pătrunde pentru a transporta cadavrul până la Buzău. În aceste condiţii, oamenii nu-l pot înmormânta pe bărbat, aceasta fiind doar una dintre situaţiile de criză cu care se confruntă buzoienii din localităţile izolate de nămeţi.
Conform reprezentanţilor ISU, în localităţile izolate există 11 cazuri medicale, fiind solicitat un elicopter al MAI pentru a prelua aceste persoane şi a le transporta la spital.
În noaptea de joi spre vineri, un elicopter MAI a intervenit în localitatea Cochirleanca, de unde a preluat o tânără de 22 de ani care urma să nască şi un bărbat cu fracturi la picioare, care acuza dureri foarte mari. Cei doi pacienţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Buzău.
Potrivit ultimelor date furnizate de ISU Buzău, vineri dimineaţă, în acest judeţ sunt 27 de comune cu satele arondate nealimentate cu energie electrică, în unele cazuri oamenii fiind în această situaţie de sâmbătă după-amiază. De asemenea, vineri dimineaţă sunt închise 20 de drumuri judeţene, dar şi DN 22 Râmnicu Sărat-Braila şi DN 2 C Costeşti-Padina. Pe celelalte drumuri naţionale se circulă fără restricţii, cu excepţia DN 10, unde nu au acces maşinile mai grele de 7,5 tone.
-
Ministrul Berca a dispus trimitere de trupe de jandarmi şi pompieri în Buzău şi Vrancea
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, trimiterea de trupe de jandarmi şi de pompieri de la Bacău în judeţul Vrancea, iar din Prahova către localităţi din judeţul Buzău, pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
"Trupe de jandarmi şi de pompieri sunt detaşate de la Bacău către Vrancea, pentru a participa la misiuni de salvare de vieţi. La fel, s-a dispus trimiterea de trupe din judeţul Prahova către Buzău", au spus sursele citate.
Totodată, trupe de aviaţie au fost dislocate de la Bacău către Vrancea, pentru misiuni umanitare.
- Ministrul Berca a trimis în judeţul Buzău pe Dascălu şi şefi ai ISU şi Jandarmeriei
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, i-a trimis, vineri, în regim de urgenţă în judeţul Buzău pe chestorul de poliţie Ioan Dascălu şi pe adjuncţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
"Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus vineri, 10 februarie, ca secretarul de stat, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor de poliţie Ioan Dascălu, precum şi adjuncţii inspectorilor generali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române să se deplaseze, în regim de urgenţă, în judeţul Buzău, pentru a coordona, din teren, acţiunile de limitare a efectelor fenomenelor meteo nefavorabile din această zonă", se arată într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, de către MAI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO