Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate de o ursoaică în Dâmboviţa. Animalul ar fi fost provocat

Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate, duminică dimineaţă, de o ursoaică, în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, în timp ce se aflau într-un grajd din gospodarie, la faţa locului ajungând două echipaje medicale.

Urmărește
1801 afișări
Imaginea articolului Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate de o ursoaică în Dâmboviţa. Animalul ar fi fost provocat

Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate de o ursoaică în Dâmboviţa (Imagine: Shutterstock)

UPDATE: AJVPS Dâmboviţa: Ursul care i-a atacat pe bărbatul de 45 de ani şi pe fiul său a fost provocat

 Ursul care i-a atacat duminică dimineaţă pe bărbatul de 45 de ani şi pe fiul acestuia, în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, a fost provocat, susţin reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi Dâmboviţa, fapt confirmat şi de rudele celor două victime.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi (AJVPS) Dâmboviţa, în cazul bărbatului de 45 de ani şi al fiului acestuia de 19 ani, ursoaica ar fi devenit agresivă doar după ce s-a simţit în primejdie, în condiţiile în care avea pui.

"Sigur a fost provocată această ursoaică. Gândiţi-vă că ea este cu pui, doi sau trei după cum relatează oamenii, altfel nu se explică de ce a atacat. Este fondul nostru de vânătoare, într-adevăr, şi am mai avut astfel de evenimente. Noi şi ieri (n.r. - sâmbătă) am avut acţiuni de îndepărtare a animalelor sălbatice, preventiv. Sunt aşa zisele «bătai» prin care vânătorii fac zgomote pentru îndepărtarea animelelor sălbatice. Am anunţat incidentele la ITRSV şi rămânem în zonă cu tot personalul. Nu ştim dacă a coborât sau nu după mâncare, dar faptul că aceasta era însoţită de pui este un element care arată că ea poate deveni periculoasă dacă este provocată", a declarat directorul AJVPS Dâmboviţa, Cristian Stan.

De asemenea, reprezentanţii AJVPS Dâmboviţa mai spun că dacă aceeaşi ursoaică l-ar fi atacat şi pe cel de-al treilea bărbat, atunci este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat întrucât animalul şi-ar fi pierdut puii.

Rudele primelor două victime spun că, la un moment dat, ursoaica se afla în zona coteţului de porci, bărbatul de 45 de ani şi câinele său plecând în urmărirea acesteia.

"Ursoaica a plecat, a dat să fugă. Bărbatul meu, în mod instinctiv a dat să o alunge, iar ursoaica, văzând că se duc bărbatul meu şi câinele ciobanesc spre ea, s-a întors, i-a rupt hainele şi l-a muşcat de mână. Fiul meu când a văzut că taică-su este încolţit şi nu avea cu ce să-l ajute, a luat toporul sau lopata, nici eu nu ştiu prea bine, şi în acel moment s-a întors spre băiat. Vă daţi seama ce am simţit eu ca mamă când am văzut ursoaica peste fiul meu. Ce să vă mai spun, a fost groaznic", a declarat soţia bărbatului.

Primarul din localitatea Vârfuri spune că oamenii din comună sunt obişnuiţi cu atacurile urşilor, fiind însă pentru prima dată când sunt atacaţi localnici, şi consideră incidentele drept "un semnal de alarmă".

"Suntem obişnuiţi de mult cu urşii, nu este prima dată când ursul atacă la Vârfuri, dar este prima oară când se lasă cu oameni răniţi. Până acum am avut doar animale luate din gospodării de către urţi şi mâncate. Ce s-a întâmplat acum este un semnal de alarmă", a declarat primarul Petre Iuga (PDL).

Cel de-al treilea bărbat atacat de urs a fost adus cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti, având fracturi la braţe şi la bazin, precum şi muşcături pe toată suprafaţa corpului. Elicopterul a aterizat pe velodromul din incinta stadionului Dinamo, iar pacientul a fost preluat de o salvare şi transportat la spital, aflat în apropiere.

Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate de o ursoaică, duminică dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, în timp ce se aflau într-un grajd din gospodărie, la faţa locului ajungând două echipaje medicale.

Bărbatul de 45 de ani a povestit că el şi fiul său, de 19 ani, se aflau în grajdul din gospodărie pentru a hrăni animalele, iar la un moment dat au fost atacaţi de o ursoaică.

"Avem răni la mâini, dar e bine că am scăpat cu viaţă. Ne-am dus spre grajd ca să dăm mâncare la animale şi atunci, în faţa grajdului, ne-a atacat şi ne-a muşcat ursoaica. Am asmuţit câinele care nu era legat, avem mai mulţi câini, dar ceilalţi erau legaţi, am vrut să ne refugiem în grajd, a fost o luptă cu animalul, a mea şi băiatului meu, dar am avut noroc cu câinele care au alungat-o. Aşa ne-am salvat. Apoi am sunat la 112", declara bărbatul.

Cei doi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Orăşenesc din Pucioasa, starea lor fiind stabilă.

Câteva ore mai târziu, un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, tot din localitatea Vârfuri, a fost atacat de urs. Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spitalul din Pucioasa, unde medicii au decis să fie transferat la o unitate din Bucureşti.

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a declarat că pădurarii urmează să stabilească dacă cele trei persoane din localitatea Vârfuri au fost atacate de acelaşi urs, precizând că "se poate ajunge până la împuşcarea animalului dacă se impune şi nu se mai poate face nimic".

Potrivit acestuia, angajaţi de la Direcţia Silvică, jandarmi şi pădurari se află în localitatea Vârfuri.

În 15 septembrie anul trecut, un bătrân de 71 de ani a fost omorât, după ce a fost atacat de un urs în timp ce culegea prune, în livadă, cu alte trei persoane, în localitatea Dealu Frumos, din comuna dâmboviţeană Pietroşiţa.

În aceeaşi zi alte două persoane, o femeie şi un bărbat, au fost atacate de urs şi rănite, la Buciumeni. Ulterior, ursul a fost împuşcat, iar la autopsie s-a constatat că avea rabie.

De asemenea, în 19 septembrie 2012, un alt bărbat de 63 de ani din Moroeni a fost ucis de un urs. Incidentul a avut loc într-o zonă izolată, aflată în apropierea pădurii, iar poliţiştii au spus ulterior ca victima a braconat animalul, împreună ce alţi doi consăteni, cercetaţi în libertate de către oamenii legii.

Localităţile Moroieni, Pietroşita, Moroeni, Runcu şi Buciumeni sunt situate în nordul judeţului Dâmboviţa şi sunt învecinate.

În mai 2013, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, la Târgovişte, că nu mai există probleme cu urşii şi că acum ministerul este preocupat de "situaţia creată în Delta Dunării" din cauza şacalilor şi a mistreţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici