Video Două tablouri de Grigorescu şi Dărăscu furate din Deva au fost recuperate de poliţişti

Două tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, respectiv Nicolae Dărăscu, în valoare de 220.000 de euro, furate din Casa doctor Petru Groza din Deva, au fost recuperate de poliţişti, un al treilea tablou, în valoare de 175.000 de euro, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională.

Urmărește
438 afișări

Poliţia Română informează, marţi, că în urma percheziţiilor domiciliare efectuate de poliţişti la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, au fost descoperite alte nouă bunuri - cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni.

În 29 octombrie 2010, un descendent al doctorului Petru Groza a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, în legătură cu faptul că trei dintre tablourile aparţinând colecţiei particulare din imobilul - monument istoric Casa Dr. Petru Groza din Deva, au fost sustrase de către persoane necunoscute, fiind înlocuite cu falsuri contemporane.

În urma cercetărilor desfăşurate de poliţişti din cadrul IGPR-Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Hunedoara-Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi suspecţii faptelor, membri ai unei reţele infracţionale. Aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, suspectul Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea lui Petru P., din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva, două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.

Anchetatorii au stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti.

Activităţile complexe desfăşurate în cauză au dus la identificarea şi recuperarea a două dintre cele trei tablouri sustrase, care se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă, respectiv tabloul intitulat "Peisaj", autor Nicolae Grigorescu şi cel intitulat "Peisaj din Deltă", autor Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 de euro.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, în perioada 9-18 martie 2011, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri - cinci tablouri şi patru icoane.

În cadrul acţiunii au fost implicaţi şi poliţişti ai structurilor de investigaţii criminale din cadrul DGPMB şi IPJ Timiş, beneficiind de sprijinul DGIPI.

Poliţia face investigaţii pentru recuperarea în totalitate a prejudiciului, respectiv recuperarea celui de-al treilea tablou de Nicolae Grigorescu, a cărui valoare a fost estimată la 175.000 de euro, care se află în urmărire naţională şi internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici