- Home
- Social
- CRAIOVA, (19.05.2014, 17:53)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea cere prefecţilor din judeţele riverane Dunării să monitorizeze digurile
Vicepremierul Liviu Dragnea a avut, luni, la Craiova, o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, cerându-le acestora să monitorizeze digurile şi să aibă utilaje disponibile, în condiţiile în care viitura aşteptată pe fluviu se va menţine patru-cinci săptămâni.
Urmărește
182 afișări
Liviu Dragnea (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)
Vicepremierul Liviu Dragnea a condus, luni, de la Craiova, şedinţa Centrului Regional de Comandă al Inundaţiilor, el întâlnindu-se în videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, în condiţiile în care pe fluviu a fost instituit cod portocaliu de inundaţii.
Vicepremierul le-a cerut prefecţilor să monitorizeze cu atenţie digurile, pentru a observa dacă apar breşe sau spărturi ce ar putea provoca inundaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De asemenea, el le-a solicitat reprezentanţilor Guvernului în teritoriu să anunţe problemele care apar, să aibă toate utilajele disponibile în stare de funcţionare şi să colaboreze cu preşedinţii de consilii judeţene în caz de nevoie.
"O să stăm aici (n.r. - Craiova) până miercuri dimineaţă, alături de reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de prevenirea unor eventuale efecte negative ale fluviului Dunărea. Este foarte important ca toate eforturile să fie coordonate, trebuie să înţelegeţi că se estimează un debit al Dunării de 13.000, 13.200, 13.500 de metri cubi pe secundă, este foarte greu de estimat exact din cauza situaţiilor din amonte, din Serbia, cert este că acest debit, care este destul de mare faţă de 7.250 cât ar fi normal în luna mai, va fi prezent pe Dunăre pe un interval de patru-cinci săptămâni. Astfel, patru-cinci săptămâni va fi o presiune constantă şi destul de mare pe digurile de la Dunăre", a spus Dragnea.
El a precizat că de-a lungul digurilor a fost realizat sistem de monitorizare permanentă, "pentru a observa imediat dacă apar eroziuni".
"Sunt concentrate forţe umane suficiente care ne ajută să interveim, avem materiale, suntem pregătiţi să vedem dacă apar grifoane în anumite zone şi trebuie să intervenim pentru a nu ne inunda dincolo de dig. Nu suntem în situaţia în care să prognozăm că Dunărea va trece peste dig, suntem pe un debit care a mai tranzitat Dunărea şi sistemele au rezistat", a adăugat Liviu Dragnea.
Vicepremierul a asigurat autorităţile de totala implicare a Armatei şi a reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi a cerut o cooperare şi coordonare în timp real între Administraţia Apelor Române şi reprezentanţii Hidroelectrica.
"Maxima estimare pe Dunăre este 13.500. Vârful de viitură este acum în Serbia, înainte de intrarea în ţară, la Baziaş. În spatele acestor viituri, vine o alta, estimată de colegii din Ungaria, care va prelungi perioada de viitură. Am început să mutăm material în zone critice, lucrăm în zona Bechet, care a fost inundată în 2006 şi unde sunt plasate forţe. Lucrăm în zona confluenţei Oltului cu Dunărea, monitorizăm totul de la Baziaş la Sulina. Între Baziaş şi Bechet, monitorizăm fluviul din două în două ore, pentru că zona din amonte a avut probleme" a declarat Ovidiu Gabor, directorul Apele Române.
"Hidroelectrica este în dispozitiv de joi, colaborăm foarte bine cu Apele Române. Putem gestiona foarte bine debitul Dunării, suntem în contact direct cu partenerii sârbi, din oră în oră, la fel şi cu Apele Române", au adăugat reprezentanţii Hidroelectrica.
Prefecţii din judeţele riverane Dunării au prezentat situaţiile, iar până în prezent nu sunt înregistrate creşteri alarmante ale fluviului.
Astfel, în judeţul Olt,au fost inundate doar păşuni şi păduri din zona inundabilă, iar în zona Islaz din judeţul Teleorman a avut loc o erodare a digului, pe o distanţă de 300 de metri, amonte de DN 54.
Totodată, prefecţii au cerut ajutor de la Guvern, fiind vorba bani şi motorină pentru funcţionarea utilajelor.
Tot în cadrul videoconferinţei, Liviu Dragnea a cerut impunerea de restricţii de viteză pentru ambarcaţiunilor care tranzitează Dunărea.
"Se instituie restricţii de viteză până la limita producerii valurilor, în vederea protejării digurilor, a construcţiilor hidrotehnice şi a navelor aflate în staţionare sau operare. Armatorii şi comandanţii navelor vor lua toate măsurile ce se impun în ceea ce priveşte componenţa convoaielor sub aspectul numărului de unităţi, dimensiunile de gabarit, puterea navei propulsoare raportată la zona de navigaţie şi viteza curentului apei. Proprietarii ambarcaţiunilor de agrement/pescuit au obligaţia de a urca ambarcaţiunile pe mal, iar acolo unde nu sunt condiţii sigure de acostare sau ancorare, să le transfere în zone adăpostite viiturii. Nerespectarea restricţiilor de viteză atrage după sine sancţionarea contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate", se arată într-un comunicat al ISU Dolj.
Luni după-amiază, vicepremierul Liviu Dragnea va merge în localitatea Bechet, pentru a inspecta starea digurilor, iar marţi se va deplasa în zona din Teleorman unde un dig s-a spart.
Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe