- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.05.2014, 15:23)
- Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă: Debitul Dunării va urca, viitura rămâne 4-5 săptămâni. Există riscuri privind rezistenţa digurilor
Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metricubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.
Urmărește
1480 afișări
Dragnea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă: Debitul Dunării va urca, viitura rămâne 4-5 săptămâni. Există riscuri privind rezistenţa digurilor (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)
El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisipi şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene.
Dragnea a arătat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost "sălbatică", cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
"Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi, avem date certe să debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni", a spus Dragnea.
El a anunţat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundaţii.
"Digurile dunărene au fost preluate de Apele Române în urmă cu trei ani, până atunci au fost la ANIF. Nu ştim dacă cei de la ANIF au întreţinut şi au exploatat cum trebuia digurile. Eu cred că nu, pentru că, de-a lungul anilor, am văzut cum se circula pe aceste diguri cu căruţa, cu maşini, cu utilaje deşi trebuia interzis accesul (...) Nu se pune problema să fie depşit digul într-un loc sau altul, suntem atenţi dacă cumva apare o eroziune sau izvorăşte apa undeva prin dig, să putem interveni imediat. Nu sunt locuri vulnerabile, dar suntem pregătiţi dacă, Doamne fereşte, apar eroziuni. Nu poate nimeni să evalueze, la o perioadă de 4, 5 sau 6 săptămâni, pe o presiune constantă pe diguri şi nu ştim dacă, în 20 şi ceva de ani, în aceste diguri au apărut fisuri. Din ce ne spun cei de la Apele Române, vizibil nu este nimic, dar ne pregătim pentru un scenariu mai prost, să putem interveni rapid", a spus Dragnea.
El a arătat totodată că, în stituatii de acest fel, există un protocol convenit între Apele Române şi Hirdoelectrica, în aşa fel încât compania Hidroelectrica, prin hidrocentralele de pe Dunăre, să poată să regleze debitul la un nivel care să fie suportat de canalul Dunării.
Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA.
Avertizarea este valabilă până în 26 mai.
Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria, la ora 14.00.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: COD PORTOCALIU şi GALBEN de inundaţii în ţară. Avertizarea meteorologilor pentru Dunăre. HARTA judeţelor afectate
Citește și: INUNDAŢII în zece localităţi din Argeş
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe