Dubaşii din Săvârşin, cei mai cunoscuţi colindători din Vestul ţării, primiţi de Familia Regală de peste 100 de ani. Anul acesta vor ţine un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I | FOTO

Dubaşii din Săvârşin, judeţul Arad, sunt cei mai cunoscuţi colindători din vestul ţării. Ei sunt primiţi de Familia Regală la castelul din localitate de peste o sută de ani, în Ajunul Crăciunului, iar duminică vor ţine un moment de reculegere pentru Regele Mihai, transmite corespondentul Mediafax.

Urmărește
890 afișări
Imaginea articolului Dubaşii din Săvârşin, cei mai cunoscuţi colindători din Vestul ţării, primiţi de Familia Regală de peste 100 de ani. Anul acesta vor ţine un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I | FOTO

Dubaşii din Săvârşin, cei mai cunoscuţi colindători din Vestul ţării, primiţi de Familia Regală de peste 100 de ani. Anul acesta vor ţine un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I | FOTO

Umblatul cu duba, mici tobe realizate de săteni, încă se practică de feciori în câteva sate din judeţul Arad, printre care şi Săvârşin, unde se află una dintre reşedinţele preferate ale Familiei Regale. De peste o sută de ani, dubaşii din Săvârşin colindă Familia Regală a României în Ajunul Crăciunului.

“Dubaşii de la Săvârşin sunt atât de cunoscuţi şi pentru faptul că Regele Mihai i-a îndrăgit foarte mult şi atât timp cât starea de sănătate i-a permis deplasarea în ţară, nu a lipsit de la niciun Crăciun la Săvârşin şi de fiecare dată i-a primit pe dubaşi cu mare bucurie”, a declarat, corespondentului Mediafax, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean.

Trupa de dubaşi din Săvârşin numără 30 de tineri, obligatoriu necăsătoriţi, care sunt conduşi de cel mai “demn” fecior din sat. În seara de Ajun, după popasul făcut la biserică, unde colindătorii primesc binecuvântarea preotului, iar apoi la Castelul Regal din Săvârşin, ceata de dubaşi colindă pe uliţele satului îmbrăcaţi în straie populare de iarnă, cu căciuli frumos împodobite.

În fiecare an, dubaşii din Săvârşin îi colindă pe săteni timp de două zile, de Crăciun, începând cu seara de Ajun, după care este organizat un bal la căminul cultural din comună, unde participă tineri din toate satele.

“Un tânăr care se căsătoreşte nu mai are dreptul să participe. Iar cel care organizează dubaşii într-un an, până predă el la următorul, nu are nimeni dreptul să organizeze o altă ceată de colindători. El poate da locul cuiva care consideră că merită, care e demn de a fi dubaş: trebuie să aibă un anumit comportament, să ştie colindele, să joace cu dubii, să poarte costumul popular corespunzător, sunt mai multe criterii. Jocul cu dubii este un joc specific, unde joacă doar feciorii, cu excepţia serii de bal, unde ei deschid seara, apoi joacă şi cu fetele şi porneşte balul respectiv”, a explicat Ioan Vodicean.

Dubaşii din Săvârşin pornesc pe uliţele satului pentru a vesti Naşterea lui Iisus doar îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei, cu şubă, cioareci – pantaloni ţărăneşti, cizme şi căciulă împănată. În casele unde sunt primiţi, dubaşii din Săvârşin colindă şi joacă, fiind serviţi de săteni cu ţuică sau vin fiert, colaci, cârnaţi şi bani. Iar dubaşii ştiu să colinde zeci de cântece.

“Dubaşii ştiu colinde specifice, religioase şi laice. Cele laice sunt pentru îndeletnicirile gospodăriei care este colindată. De exemplu, este colinda zidarului, colinda fierarului, vânătorului, fetei de măritat, văduvei, soldatului. Dubaşii cântă în funcţie de preferinţe şi de specificul familiei pe care o colindă. Dacă ştiu că în casă este fată de măritat, atunci feciorii cântă pentru fată de măritat, sau există copil mic, şi pentru asta există cântece specifice”, a povestit primarul comunei Săvârşin.

Concurs între dubaşi

Ioan Vodicean a spus că obiceiul mersului cu colinda de către dubaşi este unul foarte vechi, motiv pentru care reprezentanţii Primăriei încearcă să-l păstreze. În acest sens, la serbările şcolare, copiii trebuie obligatoriu să ştie o colindă pentru seara de Ajun. De asemenea, în luna decembrie, la Săvârşin a fost organizată a cincea ediţie a evenimentului “Alaiul dubaşilor”, la care au participat şapte cete de colindători din judeţele Arad, Hunedoara şi Timiş.

“Am avut un juriu format din oameni de specialitate, etnografi, iar cele şapte trupe şi-au prezentat jocurile. La final, a fost decernat marele premiu, precum şi premii pentru cea mai bună echipă, cel mai interesant joc de dubii sau pentru ritmul de bătaie pe dubă. Atât cât ne stă în putere, n-o să lăsăm să moară acest obicei”, a mai precizat Ioan Vodicean.

Şi în acest an, dubaşii din Săvârşin au fost invitaţi la Castelul Regal, de Crăciun, aceştia fiind singurii colindători pe care Familia Regală îi va primi în această perioadă de doliu.

Dubaşii nu vor colinda, ci merg pentru a ţine un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I.

„Cu mare părere de rău, fiind în perioada de mare doliu, Familia Regală nu va putea primi, ca în anii precedenţi, colindătorii la Castelul Regal Săvârşin. Singura excepţie vor fi Dubaşii din Săvârşin, care vor fi aşteptaţi, ca în fiecare an, la ora 12,00, în ziua de Ajun, în piaţa cu fântână din incinta Satului Regal. Dubaşii nu vor cânta urările strămoşeşti, ci vor păstra un moment de reculegere în memoria Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I, în prezenţa Familiei Regale”, a anunţat Familia Regală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici