- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.11.2014, 19:13)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Duşa a discutat cu oficiali pe apărare ai SUA despre Deveselu, baza Kogălniceanu şi situaţia din zonă
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a discutat, luni, cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA despre baza de la Mihail Kogălniceanu, capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu şi despre situaţia de securitate din flancul estic.
Urmărește
310 afișări
Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)
Duşa s-a întâlnit, luni, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, şi cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA.
"Exerciţiile militare bilaterale, prezenţa navelor militare americane în portul Constanţa şi a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, ca şi sprijinul acordat de partea americană în cadrul NATO sunt acţiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcţional şi important pentru România", le-a spus ministrul Mircea Duşă oficialilor americani, potrivit unui comunicat MAPN remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Duşa a precizat, în cadrul întrevederii, că partea română doreşte permanentizarea, extinderea şi întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate actual.
Referindu-se la capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu, ministrul Apărării naţionale a apreciat că România şi SUA şi-au respectat, până în prezent, "termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea sa, iar anul viitor vor fi continuate activităţile ce vizează asigurarea infrastructurii necesare şi a sistemelor de comunicaţii", se arată în comunicat.
Potrivit MAPN, un alt subiect a fost situaţia de securitate din flancul estic şi modul în care aceasta o influenţează pe cea din zonă.
La rândul său, subsecretarul de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Rose Gottemoeller, a caracterizat drept foarte bună cooperarea bilaterală, apreciind că numeroasele exerciţii organizate în comun continuă să sporească coeziunea dintre militarii români şi americani.
Aflată în vizită la Bucureşti, luni şi marţi, Rose Gottemoeller s-a întâlnit şi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Bogdan Aurescu. La întrevedere a participat si Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare.
Conform unui comunicat MAE, Bogdan Aurescu şi Rose Gottemoeller au evocat "preocupările comune" cu privire la provocările la adresa securităţii pe flancul estic şi sudic al NATO, fiind trecute în revistă evoluţiile din vecinătatea imediată a României. Astfel, cei doi oficiali au realizat un schimb de vederi asupra implicaţiilor dezvoltărilor din Ucraina asupra regiunii Mării Negre, inclusiv asupra Republicii Moldova, precum şi la nivelul securităţii transatlantice.
Bogdan Aurescu a pledat pentru implementarea rapidă a deciziilor summit-ului NATO din Marea Britanie, pentru consolidarea prezenţei SUA şi NATO în România, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea navală aliată la Marea Neagră.
Discuţiile dintre cei doi au relevat angajamentul ferm al României şi SUA pentru implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA), prin operaţionalizarea Facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, în cursul anului 2015, precizează MAE.
De asemenea, au fost abordate aspecte legate de eficientizarea Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune pentru Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România si SUA, dar şi perspectivele intrării României în programul Visa Waiver.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe