- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (16.10.2015, 14:56)
- Szasz Jutka , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Duşa despre Afganistan: Decizia lui Obama, una bună. România va discuta în CSAT despre suplimentarea trupelor
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, consideră că decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a menţine trupele americane la acelaşi nivel în 2016 în Afganistan este una "bună" şi a spus că România va discuta în CSAT o posibilă suplimentare a trupelor în această ţară, cu informarea Parlamentului.
Urmărește
1058 afișări
Duşa despre Afganistan: Decizia lui Obama, una bună. România va discuta în CSAT despre suplimentarea trupelor (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Întrebat, vineri, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, ce va face România în urma deciziei SUA de a menţine trupele în Afganistan în 2016 şi dacă se vor suplimenta forţele militare în această ţară, Mircea Duşă a spus că Ministerul Apărării a anunţat, deja, în CSAT că România va menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Securitatea din Afganistan s-a deteriorat din cauza reactivării talibanilor, dar şi a ISIS. Cred că decizia pe care preşedintele Obama a anunţat-o este una bună, având în vedere că cele 14 brigăzi pe care afganii le au constituite încă nu au capacitatea operaţională de a asigura securitatea Afganistanului şi măsura luată de preşedintele Obama, cea de a menţine nivelul trupelor în 2016 la nivelul actual, este o decizie bună. Noi deja am anunţat la şedinţa CSAT că vom menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane şi, la apelul pe care l-a făcut preşedintele Obama şi după discuţiile pe care o să le am cu secretarul Apărării SUA, cu domnul Carter, vom vedea ce solicitări sunt de planificare a forţelor pe anul viitor. O să discutăm acest subiect al suplimentării efectivelor, o decizie nu poate fi luată decât în CSAT şi cu informarea Parlamentului", a spus Duşa.
Potrivit acestuia, România este al treilea stat contributor cu forţe militare în Afganistan, SUA având cei mai mulţi militari, urmate de Germania.
"Avem, în momentul de faţă, 650 de militari, din care 200 sunt ofiţeri instructori pentru armata afgană, iar în jur de 420 participă la misiuni de asigurare a pazei şi securităţii", a afirmat Duşa.
Pentagonul se aşteaptă ca statele aliate să-şi sporească prezenţa în Afganistan, după anunţul preşedintelui Barack Obama privind nivelul trupelor americane din această ţară, iar secretarul Apărării, Ashton Carter, a spus că a discutat deja cu aliaţii, relatează Washington Examiner, în ediţia online.
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi că Statele Unite au decis menţinerea a 9.800 de militari americani în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017.
Acest nivel al trupelor este cu mult superior celui dintr-un plan anterior, care prevedea menţinerea a numai 1.000 de militari americani, în cadrul ambasadei SUA, şi trebuia să intre în vigoare înainte ca Obama să-şi încheie mandatul în 2017.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat joi că deja a avut discuţii telefonice cu aliaţii din cadrul NATO, pentru a obţine sprijinul lor în vederea consolidării nivelului trupelor străine în Afganistan, alături de SUA.
Carter a precizat că sporirea efectivelor onorează sacrificiul celor 2.200 de militari americani care au murit acolo în utlimii 14 ani şi "oferă şansa de a termina ce am început".
Statele Unite au în prezent 9.800 de militari în Afganistan, dintre care 6.800 în cadrul misiunii NATO "Resolute Support", formată în total din 13.000 de soldaţi. Restul sunt implicaţi în operaţiuni contrateroriste şi alte misiuni.
Secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, a declarat că Ashton Carter a avut deja conversaţii despre Afganistan cu aliaţii NATO la Bruxelles, săptămâna trecută, precizând că secretarul Apărării este încrezător că aceştia îşi vor spori contribuţia cu trupe.
El a adăugat că Pentagonul are o idee despre nivelul trupelor pe care îl poate aştepta de la aliaţi, dar nu poate oferi cifre exacte.
De altfel, Ministerul român al Apărării anunţa că ministrul Mircea Duşa a avut joi o discuţie telefonică cu adjunctul secretarului apărării din SUA, Robert O.Work, despre evoluţia misiunii "Resolute Support" din Afganistan, oficialul american informând partea română în legătură cu anunţul preşedintelui Barack Obama privind continuarea misiunii.
"Oficialul american l-a informat pe ministrul român al Apărării cu privire la declaraţia pe care o va face preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, referitoare la continuarea misiunii "Resolute Support" în anul 2016", se arăta într-un comunicat de presă al MApN.
În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi.
La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, declara că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevedea ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.
"Planificarea pe care am aprobat-o şi în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel ca din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", spunea Duşa.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe