- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.03.2019, 18:48)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ecaterina Andronescu: Simularea examenelor pentru elevi este absolut necesară/ Încercăm să realizăm infrastructura pentru a extinde masa caldă la şcoală
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, în Parlament, că simularea examenelor, criticată în spaţiul public, este necesară pentru a nu mai avea situaţii precum cele din anii trecuţi, în care mulţi elevi nu au promovat examenele de evaluare sau de Bacalaureat.
Urmărește
563 afișări
Ecaterina Andronescu: Simularea examenelor pentru elevi este absolut necesară
"Simularea examenelor pe care foarte mulţi dintre dvs aţi criticat-o cred că este absolut necesară, pentru că nu putem să mai acceptăm situaţiile cu care ne-am confruntat în anii trecuţi, situaţii în care un număr important de elevi nu trec măcar cu nota 5 examenul de evaluare sau nu trec examenul de Bacalaureat. De aceea, întorcându-ne la lege, am impus pregătirea elevilor prin ceea ce am numit pregătire remedială prevăzută de lege, pentru că legea spune 75% din activitatea didactică este destinată predării şi evaluării, restul de 25% din orele prevăzute în program sunt alocate pentru pregătirea remedială pentru consolidarea cunoştiinţelor", a declarat Andronescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Aceasta a spus că învăţământul dual este calea de urmat pentru întreg învăţământul profesional.
"Cred că trebuie să profităm şi de interesul pe care îl au agenţii economici. Am văzut şcoala de la Braşov în care agenţii economici au investit 2,5 milioane euro şi aceea este direcţia în care trebuie să mergem integral cu şcoala profesională şi cu liceul tehnologic. Sunt multe oraşe din ţară care, pe modelul şcolii de la Braşov, îşi construiesc şcoli din această categorie duală. Nu am desfiinţat niciodată şcoala profesională, care se poate desfiinţa doar prin lege şi niciodată n-am arătat că fac din bugetul Ministerului cheltuieli iresponsabile", a mai afirmat ministrul Educaţiei.
Membrul Executivului susţine că elevii din sistemul de învăţământ suferă din cauza unei societăţi dezbinate.
"Consider că dacă ne uităm cu mai mare atenţie la ceea ce se întâmplă în învăţământ, învăţământul chiar poate să fie sistemul care ne uneşte într-o societate extrem de dezbinată. Elevii din şcoală sunt într-o suferinţă din cauza acestei dezbinări. De aceea n-am să fac niciodată lucrul acesta", a spus Ecaterina Andronescu.
Ea s-a referit la o viitoare lege a învăţământului prin care să fie stabilită clar viziunea pe care actul normativ trebuie să-l dea sistemului.
"Ne-am angajat cu o viitoare lege a învăţământului. Vom lua în considerare toate opiniile care vor fi exprimate public, dar în primul rând va trebui să stabilim cât se poate de clar obiectivele şi viziunea pe care legea trebuie să o dea sistemului de învăţământ. Ce fel de personalitate vrem să pregătim în şcolile noastre pentru societatea viitoare?", a afirmat ministrul Educaţiei.
De asemenea, ea a prezentat şi situaţia structurală şi bugetară a Ministerului în general.
"Anul acesta avem 2,87 milioane de elevi faţă de 4,3 milioane în urmă cu 15 ani. Este o realitate tristă. În sistemul de învăţământ avem 6.138 de şcoli, cu personalitate juridică, şi 11.205 structuri şcolare. În ceea ce priveşte corpul profesoral, dacă acum 15 ani aveam 250.000 de cadre didactice, azi avem 215.000, 24.000 de cadre didactice auxiliare şi 52.000 din categoria personalului nedidactic. În ceea ce priveşte învăţământul superior, cifrele arată că avem 449.000 de studenţi şi 22.000 de cadre didactice. Bugetul de anul acesta este, după opinia mea, un buget care arată intenţia de a avea mai multe proiecte pentru sistemul de educaţie. Este un buget care însumează 5,5% din PIB. El este cuprins din 39 de miliarde pe care le avem în bugetul nostru, cărora li se adaugă alte 17 miliarde pentru infrastructura şcolară, suma aceasta fiind înregitsrată în bugetul MDRAP. Banii pentru salarii sunt, cu asigurarea creşterilor salariale respective, sunt prevăzute aceste sume, aşa cum sunt prevăzute sumele cu care acoperim datoriille pe care le avem faţă de sistemul de învăţământ. Este vorba de hotărâri judecătoreşti rămase definitive până la 31 decembrie. Bugetul prevede 65 milioane din bani necesari şi suficienţi pentru a rezolva problema grupurilor sanitare pentru cele 1.486 de şcoli, dintre care 141 sunt şcoli cu personalitate juridică", a prezentat ministrul Educaţiei Naţionale.
Andronescu: Încercăm să realizăm infrastructura pentru a extinde masa caldă la şcoală
Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, în Parlament, că încearcă să realizeze infrastructura pentru a extinde masa caldă oferită în şcoli printr-un buget de 140 de milioane de lei.
“Tot bugetul prevede o sumă pe care dvs aţi aprobat-o, de 140 de milioane, cu ajutorul căreia încercăm să realizăm infrastructura pentru a extinde masa caldă la şcoală. Nu putem să dăm masa caldă dacă nu avem spaţiile necesare pentru asigurarea securităţii alimentare pentru elevii noştri”, a spus ministrul.
Ea a mai menţionat şi proiectul “Merg la şcoală” prin care vor fi achiziţionate rechizite şi echipament sportiv pentru un an de zile.
“Este prevăzut un proiect de 600 de milioane pe care l-am numit «Merg la şcoală» şi care este de natură să asigure rechizite pentru un an de zile şi echipamentul sportiv necesar fiecărui elev din cei aflaţi în şcoala obligatorie”, a afirmat Andronescu.
Ministrul a declarat că, în ceea ce priveşte bugetul MDRAP, sunt cuprinse 5.095 de şcoli în PNDL1, PNDL2, în POR.
“În bugetul Ministerului, pentru educaţia timpurie, avem programul PRET, care prevede 380 de grădiniţe. Din cele 380, 190 au fost deja realizate, restul sunt în curs în diferite etape”, a mai declarat ministrul Educaţiei Naţionale la “Ora Guvernului”.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Robert Turcescu, PMP, către Ecaterina Andronescu: Desfiinţaţi Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe