- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Efectele crizei: Locurile de muncă vacante, reduse de la 100.000 la mai puţin de 30.000. În ce domenii îţi mai poţi găsi job
Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 27.700, fără diferenţe semnificative faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similară din 2008, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Efectele crizei: Locurile de muncă vacante, reduse de la 100.000 la mai puţin de 30.000. În ce domenii îţi mai poţi găsi job (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Faţă de trimestrul al treilea al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 4.400.
Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,68% în trimestrul al treilea, menţinându-se la nivelul din trimestrul precedent şi în urcare cu 0,11 comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010.
În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, cu cele mai mici rate, se plasează activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%), respectiv cele din industria extractivă (0,08%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În România Educată a lui Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
-
Liderul opoziţiei conservatoare din Germania susţine discuţii pentru un acord de liber schimb între UE şi SUA lui Donald Trump
-
Apetit pentru mobilitate: Consumul de benzină şi motorină, în creştere în 2024
Ca şi în primele două trimestre ale anului 2011, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante. În această activitate rata a fost de de 0,99%, uşor mai ridicată comparativ cu celelalte două trimestre ale anului.
În sănătate şi asistenţă socială (3.000 locuri vacante) s-au înregistrat 11% din totalul locurilor de muncă vacante, în timp ce 10% dintre acestea s-au regăsit în administraţia publică (2.700 locuri vacante). Împreună cu activitatea de învăţământ (1.100 locuri vacante), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (24,6%) din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (50 locuri vacante în fiecare din aceste activităţi).
Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai importantă creştere în învăţământ (+0,18 puncte procentuale). În sens contrar, cele mai vizibile reduceri se înregistrează în sectoarele hoteluri şi restaurante (-0,33 puncte procentuale), informaţii şi comunicaţii (-0,31 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi faţă de trimestrul anterior. Cele mai relevante scăderi s-au produs în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (-400 locuri vacante), administraţie publică, informaţii şi comunicaţii, respectiv hoteluri şi restaurante (-300 locuri vacante). Cele mai importante creşteri ale numărului de locuri de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile din industria prelucrătoare (+900 locuri vacante), respectiv în învăţământ (600 locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice. Cea mai semnificativă creştere s-a constatat în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (+0,44 puncte procentuale), urmată de activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,34 puncte procentuale).
La polul opus, cele mai vizibile diminuări ale ratei s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,49 puncte procentuale), respectiv în cele de intermedieri financiare şi asigurări (-0,34 puncte procentuale).
Aceste din urmă activităţi şi-au păstrat poziţia şi în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, înregistrând cele mai semnificative scăderi faţă de trimestrul similar al anului 2010 (-400 locuri vacante, respectiv -300 locuri vacante). Creşteri importante ale numărului locurilor de muncă vacante, comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2010, au fost în industria prelucrătoare (+1.400 locuri vacante) şi în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (900 locuri vacante).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO