Elena Băsescu: E inflaţie de diplome în Drept şi Economie, dar nu găseşti instalatori, tâmplari

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a susţinut, miercuri, într-o audiere la PE pe tema locurilor de muncă pentru tineri, reînfiinţarea şcolilor profesionale şi liceelor tehnice, ea afirmând că există o inflaţie de diplome în Drept şi Economie şi o lipsă de tâmplari, electricieni, instalatori.

Urmărește
1088 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu: E inflaţie de diplome în Drept şi Economie, dar nu găseşti instalatori, tâmplari

Elena Băsescu: E inflaţie de diplome în Drept şi Economie, dar nu găseşti instalatori, tâmplari (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Ţara mea se confruntă cu o rată a şomajului în rândul tinerilor de 24%. Fenomenul este alarmant la nivelul întregii Uniuni, agravându-se din cauza crizei. Printre soluţiile pe care eu le consider potrivite pentru a răspunde acestei situaţii se numără: reînfiinţarea şcolilor profesionale şi liceelor tehnice, sprijinirea tinerilor antreprenori şi luarea de măsuri pentru a diminua rata abandonului şcolar.
În urmă cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole în România, iar astăzi nu mai sunt decât 22. Reducerea numărului lor are loc în condiţiile în care în România 35% din populaţia activă lucrează în agricultură", a spus Elena Băsescu

Potrivit europarlamentarului, desfiinţarea şcolilor de specialitate în ultimii ani reprezintă o parte a problemei.

"Tinerii s-au îndreptat în număr mare către universităţi, ceea ce a dus la o inflaţie de diplome, mai ales în domenii ca Drept şi Economie. Nu spun că este un lucru rău, dar uneori este nevoie de muncitori ca tâmplari, electricieni, instalatori şi nu-i mai poţi găsi astăzi în rândul populaţiei tinere. Cred că această situaţie reprezintă un semnal de alarmă. Avem o soluţie pentru aceasta problemă în România. Prin reforma sistemului de învăţământ, s-a decis reînfiinţarea şcolilor profesionale şi liceelor tehnice începând cu anul şcolar 2012-2013. Elevii care le vor urma vor avea un contract de stagiu obligatoriu, iar angajatorii vor putea selecta viitorii angajaţi dintre cei mai buni stagiari, luându-şi angajamentul de a-i păstra pentru o perioadă de timp. Astfel, va fi asigurată integrarea lor pe piaţa muncii. Deci elevii vor avea posibilitatea de a face practica, dar şi oportunităţi viitoare de angajare, la sfârşitul pregătirii lor", a spus Elena Băsescu.

Preşedintele Băsescu a participat, în 2009, la o şedinţă de Guvern, unde i-a cerut ministrului Educaţiei de la acea dată, Ecaterina Andronescu, să nu scoată educaţia fizică din discplina şcolară şi să adapteze programa de învăţământ la nevoile economiei, arătând că România are un deficit de mecanici şi tinichigii, în timp ce date despre "păpădie şi salată" pot fi obţinute pe Internet.

"Doamna Andronescu, o mare rugăminte la dumneavoastră. Să facem să nu ratăm încă un an fără reformă în educaţie, pentru că situaţia educaţiei în România este dramatică din punct de vedere al calităţii. Nu vreau să fac niciun fel de discuţii polemice, dar am convingerea că despre păpădie şi salată orice copil, dacă intră pe Google, află cum e cu păpădia şi salata. Dacă vrea să ştie despre istoria antică, Herodot, intră pe Google. Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti, pentru că toate semnalele sunt că nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie, să facem ospătari, să facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă", a spus Băsescu ministrului Educaţiei.

Ulterior, la o întâlnire cu Gabriel Liiceanu, preşedintele i-a spus acestuia, referitor la declaraţia sa făcută la Guvern, că a vrut să spună: "şcoala scoate tâmpiţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici