Elena Turcu este şi judecător, şi avocat, după ce i s-a refuzat pensionarea

Refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a semna decretul de pensionare a judecătoarei dâmboviţene Elena Turcu a generat o situaţie fără precedent, întrucât aceasta a intrat în avocatură, iar nesemnarea actului prezidenţial îi conferă în continuare statutul de magistrat.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Elena Turcu este şi judecător, şi avocat, după ce i s-a refuzat pensionarea

Elena Turcu este şi judecător, şi avocat, după ce i s-a refuzat pensionarea (Imagine: Mediafax Foto)

Elena Turcu avea o vechime de 21 de ani, trei luni şi 11 zile, calculată până în 12 decembrie 2008. Ea obţinuse Decizia 1-264.859 din 20 decembrie 2007, emisă de Casa judeţeană de pensii Dâmboviţa.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a analizat doar existenţa deciziei de pensionare, verificarea condiţiilor de pensionare fiind atribuntul Casei de pensii. Astfel, în 17 decembrie 2008, CSM a luat act de pensionarea judecătoarei Turcu, înaintând în acest sens decizia către Preşedinţie.

CSM a consemnat, însă, în Decizia 1.425 din 17 decembrie 2008 faptul că judecătoarea Turcu nu îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de articolul 82 din OUG 100/2007 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Potrivit articolului 82, "(1) judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării; (2) judecătorii şi procurorii se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător şi procuror; (3) de pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratura între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu unu la sută din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în magistratură; (4) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevazută la alin. (1) si (2) la cuantumul pensiei se adaugă câte unu la sută din baza de calcul prevazută la alin. (1), fără a o putea depăşi".

În 29 ianuarie, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a anunţat că Preşedinţia a restituit cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu, întrucât nu îndeplinea condiţiile de pensionare.

Astfel, cererea judecătoarei Elena Turcu urmează a fi pusă din nou în discuţia CSM, după ce Comisia juridică a Consiliului va exprima un punct de vedere.

Până atunci, Elena Turcu, preşedinta Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, este, conform reprezentanţilor ai acestei instanţe si ai Baroului dâmboviţean, şi magistrat, şi avocat, situaţie incompatibilă potrivit Legii 303/2004 privind statutul magistratilor.

Potrivit judecătoarei Adriana Motoroiu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dâmboviţa, magistratul Elena Turcu este în continuare angajata a acestei instanţei, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat sa semneze decretul de pensionare.

Pe de altă parte, Elena Turcu este, potrivit Deciziei 1 din 5 ianuarie 2009 a Baroului Dâmboviţa, inclusă şi în tabloul avocaţilor definitivi. Conform acestei decizii, Turcu are dreptul de a pleda.

Începând cu data de 5 ianuarie 2009, Elena Turcu poate pleda in fata instanţei, de data aceasta în calitate de apărator, fie ales, fie din oficiu, dar situaţia în care se află judecătoarea contravine Legii 303 din 2004 privind statutul magistraţilor, care prevede în articolul 6 că "funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învaţământul superior, în condiţiile legii".

Elena Turcu a cerut pensionarea după ce presa a tot relatat faptul că a fost implicată într-un accident rutier uşor, ea fiind acuzată că ar fi condus sub influenţa alcoolului.

Citeşte şi:

Preşedinţia a restituit cererea de pensionare a judecătoarei Elena Turcu

Soluţia de NUP în cazul judecătoarei Elena Turcu, infirmată

Judecătoarea Elena Turcu a cerut pensionarea

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici