- Home
- Social
- IAŞI, (19.09.2014, 16:25)
- Florin Gheţău
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elena Udrea: Proiectul UDMR, un demers periculos care ar putea agita populaţia
Liderul PMP, Elena Udrea, afirmă că proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un demers periculos, care ”ar putea agita apele în rândul populaţiei”, ea apreciind că liderii maghiari puteau aştepta o dezbatere naţională privind regionalizarea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
111 afișări
Elena Udrea (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
Elena Udrea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că momentul ales de UDMR pentru a promova proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc este unul extrem de delicat, având în vedere contextul internaţional dificil cauzat de referendumul din Scoţia, dar şi tendinţele de separatism manifestate în diverse regiuni din Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
”Suntem în campanie electorală şi ne-am obişnuit ca liderii politici să fluture steagul acesta al conflictelor etnice. Cunosc foarte bine situaţia din judeţele Harghita, Covasna sau Mureş şi nu există un conflict în rândul populaţiei. Există doar nevoia de pretexte electorale din partea liderilor politici, în special a celor maghiari, dar de multe ori se răspunde identic şi de către politicienii români”, a spus Elena Udrea.
Liderul PMP a mai spus că a agita această temă sensibilă este incorect faţă de România, Udrea cerându-le liderilor UDMR să fie responsabili.
”Etnicii maghiari au nevoie de sprijinul statului, de intervenţia Guvernului pentru a avea oportunităţi de dezvoltare. Sunt necesare investiţii în infrastructură, precum şi atragerea de investitori. Regiunea din centrul ţării este săracă şi pentru că nu a fost suficient sprijinită de la Bucureşti”, a declarat liderul PMP.
Ea a afirmat că dacă liderii UDMR ar fost de bună-credinţă puteau aştepta o dezbatere naţională despre regionalizare.
”Susţin nevoia de reorganizare pentru o mai bună dezvoltare a regiunilor, dar nu porneşti un proiect care încalcă prevederile constituţionale. Demersul UDMR este periculos, ar putea agita inutil apele nu doar la vârful politicii, ci şi la nivelul populaţiei. Iar dacă este unul de campanie electorală, este un demers iresponsabil”, a adăugat Udrea.
Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".
Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.
Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".
Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Geoană, despre proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc: UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internaţională
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe