Elena Udrea şi Dan Andronic, trimişi în judecată/ Andronic: Au verificat toate tranzacţiile,dar m-au agăţat cu mărturia mincinoasă

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, după ce a primit 3,8 milioane de dolari de la un om de afaceri, în acelaşi dosar urmând să fie judecat şi jurnalistul Dan Andronic, care a făcut mai multe declaraţii mincinoase, în faţa procurorilor, conform DNA.

Urmărește
2399 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea şi Dan Andronic, trimişi în judecată/ Andronic: Au verificat toate tranzacţiile,dar m-au agăţat cu mărturia mincinoasă

Elena Udrea şi Dan Andronic, trimişi în judecată

UPDATE 19:31 Jurnalistul Dan Andronic a scris, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, după ce a fost trimis în judecată de DNA, că procurorii anticorupţie i-au verificat toate tranzacţiile financiare şi au căutat să „îl agaţe cu ceva”, dar „au rămas la mărturie mincinoasă”.

„Dosarul în care m-am procopsit cu o mărturie mincinoasă este cel legat de cumpărarea EvZ. Dosar început în 2015, la insistenţele lui Florian Coldea. După ce am fost doi ani martor, doi ani în care au verificat toate tranzacţiile financiare, toate transferurile şi au căutat să mă agaţe cu ceva, au rămas la mărturie mincinoasă. Am înţeles de acum o lună, când au schimbat tactica că nu am cum să scap de furia lui Kovesi, mai ales după ce povestisem şi episodul cu Pomana Porcului. Parcă nu-mi ajunsese Sufrageria lui Oprea”, a scris Andronic, pe pagina sa de socializare.

Jurnalistul a precizat că procurorii au „căutat ceva prin care să atace EvZ”.

„Ceea ce scriem o scoate din minţi pe LCK, sau după cum le-am spus, noi scriem articole, voi faceţi dosare! Oricum replica procurorului: Pentru că mărturia dvs. îi este favorabilă Elenei Udrea, o consider mincinoasă, mi se pare definitorie pentru modul în care se fac anchetele în România. Oricum este admirabil cum DNA protejează "băieţii deştepţi". Eu sunt mai fraier”, a scris Dan Andronic, pe Facebook.

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari. În schimbul banilor, ea a promis că îşi va exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, pentru a menţine, în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3,8 milioanede dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro, conform procurorilor anticorupţie.

Potrivit sursei citate, creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii.

„Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanţa de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe”, anunţă DNA.

În acest dosar, jurnalistul Dan Cătălin Andronic a fost audiat, iniţial, ca martor. El a făcut, însă, mai multe afirmaţii false, în faţa anchetatorilor, motiv pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată pentru mărturie mincinoasă.

„Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informaţiilor obţinute”, precizează DNA.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Într-un dosar distinct, fondatorul Cancan, Radu Budeanu, este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind acuzat că ar fi intermediat mita de cinci milioane de dolari presupus a fi primită de fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici