Elevi din Tuzla, spitalizaţi după ce au mâncat "Cornul şi laptele"

Un număr de 20 elevi de la o şcoală din localitatea constănţeană Tuzla au fost transportaţi, joi, de urgenţă la spital, după ce li s-a făcut rău în timp ce se aflau la ore, la scurt timp după ce au mâncat produsele primite prin programul "Laptele şi cornul".

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Elevi din Tuzla, spitalizaţi după ce au mâncat "Cornul şi laptele"

Elevi din Tuzla, spitalizaţi după ce au mâncat "Cornul şi laptele" (Montaj foto)

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr, Mihaela Dinisov, elevii au primit, în pauza de la ora 10.00, produsele distribuite prin programul "Cornul şi laptele", iar la scurt timp 14 dintre ei au început să se simtă rău.

Conform sursei citate, copiii au simptome de toxiinfecţie alimentară (vărsături şi dureri de burtă). La şcoala din Tuzla au fost trimise patru ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care i-au transportat pe cei 14 copii la Spitalul de Boli infecţioase din Constanţa.

Ulterior, li s-a făcut rău şi altor copii de la aceeaşi şcoală, fiind preluaţi şi aceştia de ambulanţe şi transportaţi spre Spitalul Boli Infecţioase.

Primele informaţii arată că elevilor din Tuzla li s-a făcut rău din cauza laptelui

Primele date furnizate de DSP Constanţa arată că elevilor li s-a făcut rău din cauza laptelui primit la cursuri, până la ora transmiterii acestei ştiri fiind internaţi 20 de copii, cu vârste între 12 şi 13 ani.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au ajuns 20 copii, a căror stare de sănătate este bună, neavând forme grave ale bolii. De asemenea, alte ambulanţe se află în prezent la şcoala din Tuzla, pentru a mai aduce copii la spitalul din Constanţa, dacă va fi nevoie şi dacă aceştia nu vor putea fi trataţi la dispensarul din localitate, a declarat Mihaela Dinisov.

Potrivit acesteia, situaţia a fost anunţată de către medicul de familie din comună, care are în asistenţă medicală şi şcoala, iar echipe ale DSP, atât de la Departamentul de Supraveghere, cât şi de la Direcţia de Control, au mers la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi la şcoala şi la dispensarul din Tuzla, pentru a vedea care este starea de sănătate a copiilor.

La rândul său, directorul cordoonator adjunct pentru controlul în Sănătate Publică Constanţa, dr. Adrian Pavlov, a declarat că produsul incriminat este laptele, care este însă în termenul de garanţie.

"Se pare că produsul incriminat, care le-a provocat rău copiilor, este laptele, dar care este în termen de garanţie. Laptele este produs de firma Eco Lact Păuleşti din judeţul Prahova şi este posibil ca acesta să nu fi fost depozitat corespunzător ori la ambalare să fi păţit ceva, dar numai analizele vor putea stabi acest lucru", a declarat dr. Pavlov.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Petrică Miu, a precizat că cei 20 copii care au fost aduşi la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa au vârste de 12 şi 13 ani şi sunt colegi în clasa a VII-a a Şcolii Generale din Tuzla.

ANSVSA a dispus verificări la şcoala din Tuzla, dar şi controale naţionale

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus ca o echipă de inspectori din cadrul serviciilor de igienă şi siguranţa alimentelor şi al Corpului de Control să se deplaseze în localitatea Tuzla, judeţul Constanţa, unde 22 de copii de la o şcoală au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară, iar unii dintre ei au fost şi spitalizaţi.

"Inspectorii ANSVSA au ca tematici de control verificarea unităţii şcolare unde s-au îmbolnăvit copiii după ce au consumat produse oferite în cadrul programului «Laptele şi Cornul», a distribuitorilor produselor respective şi a modului în care inspectorii DSVSA Constanţa şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu în acest caz", se arată în comunicat.

Totodată, pentru a preveni apariţia unor asemenea situaţii, care să pună în pericol sănătatea copiilor, preşedintele Autorităţii, Marian Zlotea, a dispus demararea, la nivel naţional, a unei acţiuni de verificare şi control a produselor repartizate copiilor, în cadrul programului "Laptele şi Cornul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici