Elevii din Buzău nu vor mai beneficia în acest an de burse sociale sau de merit

Elevii din municipiul Buzău nu vor mai beneficia anul acesta de burse sociale sau de merit, măsura fiind anunţată, joi, de primarul oraşului, Constantin Boşcodeală, care a explicat că din cauza bugetului insuficient şi salariile profesorilor vor fi diminuate.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Elevii din Buzău nu vor mai beneficia în acest an de burse sociale sau de merit

Elevii din Buzău nu vor mai beneficia în acest an de burse sociale sau de merit (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Potrivit primarului municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, bugetul alocat învăţământului anul acesta, care a fost aprobat, joi după-amiază, este diminuat cu 20 la sută faţă de 2009.

Primarul a explicat că, în aceste condiţii, nu se vor mai putea achita bursele de merit sau cele sociale pentru elevii din muncipiul reşedinţă de judeţ, situaţia critică a bugetului urmând să se răsfrângă şi asupra cadrelor didactice.

Primarul Boşcodeală a declarat că banii vor fi insuficienţi pentru acordarea salariilor ce revin cadrelor didactice.

"Anul acesta, banii alocaţi din buget pentru salariile profesorilor sunt mai puţini cu 20 la sută, nu ştiu cum ne vom descurca, cum vom reuşi să facem faţă", a declarat edilul şef buzoian.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorul Paul Negoiţă, care este şi consilier local independent, a declarat, joi, la aflarea veştii, că bugetul învăţământului este mai mic anul acesta cu 20 de procente faţă de cel din 2009, că cei mai afectaţi de lipsa banilor vor fi elevii care ar fi trebuit să primească burse sociale.

Negoiţă a precizat că, în cazul în care aceşti copii cu o situaţie materială precară nu vor mai beneficia de bursele sociale, ar putea renunţa la şcoală, abandonul şcolar putând înregistra o creştere importantă.

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, profesorul Ioan Dobre, a declarat, joi, că dăscălii buzoieni ar putea recurge la proteste în situaţia în care nu îşi vor primi banii ori salariile le vor fi diminuate.

"Există primari, în special cei de la ţară, care au impresia că ei plătesc salariile. Ei ajung să omită faptul că angajatorul nostru este directorul şcolii, iar ei sunt ordonatori de credite. Primarii ar trebui să dea salariile întregi şi, atunci când banii se vor termina, pentru că se vor termina având în vedere bugetul de care dispune învăţământul, să ne lase pe noi să ne asumăm riscul. Să vedem dacă guvernanţii îşi permit să închidem şcolile. Mă tem că protestele în învăţământ devin inevitabile", a mai spus Dobre.

Ministerul Educaţiei precizează că bursele acordate elevilor din învăţământul preuniversitar (merit, studiu şi ajutor social) provin din bugetele locale şi că a cerut consiliilor locale să identifice căile prin care să aplice dispoziţiile legale în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici