Elevii din România vor avea transport gratuit în orice perioadă a anului

  • Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului
  • cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu şi cea unde sunt şcolarizaţi vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului şcolar.
7152 afișări
Imaginea articolului Elevii din România vor avea transport gratuit în orice perioadă a anului

Elevii din România vor avea transport gratuit în orice perioadă anului

”În şedinţa Executivului de ieri, 28.05.2020, a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Astfel, elevii vor beneficia în mod gratuit de următoarele: transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi fiind, astfel, asigurată pe toată perioada anului şcolar. Elevii care sunt şcolarizaţi în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier şi naval, transportul rutier judeţean şi naval între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, transportul interjudeţean şi transportul intern feroviar şi cu metroul”, informează Guvernul.

Astfel, pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învăţământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, aparţinând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învăţământ, vizat prin ştampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimaţie de transport/ abonament/ card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară. Operatorul de transport public local are obligativitatea de a menţine acelaşi tarif pentru elevi pe durata anului şcolar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

Pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor, pe durata cursurilor, elevii din învăţământul preuniversitar, domiciliaţi în alta localitate faţă de unitatea de învăţământ, depun la începutul fiecărui semestru, la secretariatul şcolii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverinţe care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învăţământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea şcolară. În baza acestei adeverinţe, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimaţie de transport/ abonament/ card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ.

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera elevilor legitimaţii de călătorie şi abonamente lunare gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului şcolar. Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face în baza carnetului de elev, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinţei doveditoare şi a certificatului de naştere, în copie, pentru elevii claselor pregătitoare.

„Fiecare copil al României are dreptul la educaţie. Unul dintre obiectivele Ministerului Educaţiei şi Cercetării este acela de a asigura accesul echitabil şi nediscriminatoriu la o educaţie de calitate a tuturor elevilor din România. Acest lucru presupune, cu necesitate, măsuri rapide şi coerente de intervenţie integrată pentru diminuarea riscului de excluziune şi de abandon şcolar”, a declarat Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării.

Până la adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 70/2020, reglementarea transportului elevilor crea un cadru discriminatoriu între diferitele categorii de elevi din învăţământul preuniversitar, respectiv între elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială sau tutelă, elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi majoritatea elevilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici