Elveţianul Shaqiri – autor al unor performanţe statistice remarcabile la Campionatele Europene

Murat Yakin, selecţionerul Elveţiei, l-a numit pe Xherdan Shaqiri un jucător special pentru momente speciale. Fotbalistul lui Chicago Fire a confirmat spusele sale miercuri, în remiza 1-1 cu Scoţia. Atacantul e autorul unor performanţe trecute în umbră de alte realizări, precum cea a lui Ronaldo.

159 afișări
Imaginea articolului Elveţianul Shaqiri – autor al unor performanţe statistice remarcabile la Campionatele Europene

Elveţianul Shaqiri – autor al unor performanţe statistice remarcabile la Campionatele Europene

Shaqiri a marcat golul egalizator cu un gol de excepţie, un şut puternic la colţul scurt al porţii apărate de Angus Gunn.

„A demonstrat în această seară că trăieşte şi respiră pentru astfel de momente", a declarat Yakin reporterilor, după meci. „A demonstrat asta de nenumărate ori de-a lungul anilor, a meritat cu adevărat acel gol minune din această seară.

„A fost o lovitură incredibil de clinică. Şi a fost singurul lucru pe care puteai să-l faci în acea situaţie, pentru că a interceptat mingea şi avea doi jucători adversari care îl închideau, aşa că a lovit mingea exact la momentul potrivit".

Shaqiri, în vârstă de 32 de ani, care a jucat pentru Bayern Munchen, Inter Milano şi Liverpool, printre alte cluburi, a marcat acum la fiecare dintre ultimele trei Campionate Europene şi Cupe Mondiale.

Elveţia pare aproape sigură de calificarea în faza eliminatorie, având patru puncte, după ce a învins Ungaria în meciul de debut. Duminică, ei se vor confrunta cu Germania, care ocupă primul loc în grupa A cu şase puncte, dar ar putea avansa chiar dacă pierde.

Elveţienii au excelat la recentele turnee majore, trecând de faza grupelor la patru din ultimele cinci Cupe Mondiale şi ajungând în sferturile de finală ale Euro 2020.

Jucătorii din Ţara Cantoanelor au pierdut doar unul din ultimele 12 meciuri disputate la Euro (4 victorii, 7 egaluri).

În dreptul lui Xherdan Shaqiri stau cifre statistice trecute în umbră de performanţa lui Ronaldo, aflat la cea de a şasea participare la un turneul final continental, sau de de Pepe, devenit cel mai vârstnic fotbalist care a jucat la un Euro.

Elveţianul este primul jucător din Elveţia care marchează în 3 ediţii diferite ale Euro (2016, 2020, 2024).

Shaqiri este totodată şi singurul jucător european care a marcat la fiecare dintre ultimele 6 turnee majore (Cupa Mondială din 2014, 2018, 2022, Euro 2016, 2020, 2024).

În plus, Shaqiri este doar al treilea jucător din istorie care marchează la cel puţin trei Cupe Mondiale şi trei euro Campionate Europene la rând, alături de Jürgen Klinsmann (tot 3+3) şi Cristiano Ronaldo (5+5).

Shaqiri a devenitmiercuri al şaptelea jucător din istorie cu 5+ goluri la Euro şi 5+ goluri la Cupa Mondială, după Michel Platini, Jürgen Klinsmann, Zinedine Zidane, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo şi Romelu Lukaku.

El este şi singurul jucător care a marcat goluri cu şuturi din afara suprafeţei în trei ediţii diferite ale Euro (2016, 2020 şi 2024).

Shaqiri este doar al doilea jucător din istoria Euro care înscrie cel puţin trei goluri din afara careului, după Michel Platini (4, dintre care două din lovitură liberă directă, toate la Euro 1984).

Jucătorul lui Chicago Fire este primul fotbalist care marchează la Euro în timp ce joacă pentru un club din America de Nord sau de Sud.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici