Emil Boc a fost audiat ca martor în dosarul Microsoft: Am fost citat ca martor al apărării | VIDEO

Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, după audierea de la instanţa supremă în dosarul fostului ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme legat de licenţele educaţionale Microsoft, că a fost citat ca martor de către apărare.

Urmărește
622 afișări
Imaginea articolului Emil Boc a fost audiat ca martor în dosarul Microsoft: Am fost citat ca martor al apărării | VIDEO

Emil Boc este audiat ca martor în dosarul Microsoft

"Eu am fost citat ca martor al apărării pentru a preciza condiţiile în care s-a aprobat în Guvern o notă cu privire la lienţele educaţionale pentru calculatoarele din şcoli. Am precizat faptul că, într-adevăr, la nivelul anului 2011, era o problemă presantă de legalitate cu privire la utilizarea licenţelor educaţionale pe calculatoarele din şcoli şi exista riscul iminent al blocării procesului educaţional ca urmare a situaţiei juridice a acestei licenţe. Am prezentat instanţei tot ceea ce am ştiu legat de discuţiile din Guvern şi au fost mai mult discuţii tehnice pornind de la specificul juridic al notei, care e un act juridic diferit faţă de o hotărâre de Guvern sau de ordonanţă de Guvern şi am precizat faptul că suportul discuţiilor poate fi găsit pe stenograma din Guvern, pentru alte detalii", a declarat Emil Boc, la ieşirea de la instanţa supremă.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că nota de informare privind licenţele educaţionale Microsfot a fost aprobat de către serviciile de specialitate ale Ministerului Comunicaţiilor, condus în 2011 de Valerian Vreme.

"Contractul nu se încheie de către Guvern, ci de către ministere. Eu consider că un ministru nu ia decizii decât după ce are un fundament de legalitate din partea serviciilor de specialitate. Din câte ştiu, ministerul Comunicaţiilor, prin serviciile de specialitate, a avizat , a asigurat caracterul de legalitate. Ministrul nu este jurist prin excelenţă şi nu este obligat să cunoască toate detaliile din acte normative. El poate promova un act normativ sau semna un contract, dacă are suportul de legalitate. Cred că atunci când a semnat acest contract, a avut suportul de legalitate, de acea, repet, ministrul este pus în primul rând să promoveze politici publice, să sesizeze Guvernului problemele cu care se confruntă, asigurarea suportului de legalitate revine specialiştilor, nu ministrului", a mai declarat edilul.

În septembrie 2017, fostul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Valerian Vreme a fost trimis în judecată de procurorii DNA, el fiind acuzat de abuz în serviciu, după ce a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract „ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”.

„Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. De menţionat este faptul că D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro. Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 Euro”, conform procurorilor anticorupţie.

Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici