EPIDEMIA de rujeolă: Focarele au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, copiii nu au fost vaccinaţi/Arad: 17 persoane se află sub tratament

Focarele de rujeolă identificate la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj au apărut în comunităţi de romi cu populaţie migratoare şi în care copiii nu au fost vaccinaţi, iar astfel s-a ajuns la îmbolnăvirea a peste 200 de copii din cele două judeţe.

Urmărește
4882 afișări
Imaginea articolului EPIDEMIA de rujeolă: Focarele au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, copiii nu au fost vaccinaţi/Arad: 17 persoane se află sub tratament

EPIDEMIA de rujeolă: Focarele au apărut în comunităţi de romi din Bistriţa, copiii nu au fost vaccinaţi

Directorul adjunct al DSP Bistriţa Năsăud, Doina Georgeta Petri, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că la nivelul judeţului au fost înregistrate 124 de cazuri de rujeolă.

”Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în comuna Petru Rareş, apoi în Ciceu-Mihăieşti, pe toată valea la graniţa cu judeţul Cluj şi în Parva, ca şi focare. În total am avut 124 de cazuri, până în luna mai. Rujeola au adus-o de undeva, este populaţie de etnie romă, cu mare potenţial migrator, de mişcare. De undeva au adus-o. A fost un caz internat la Cluj cu rujeolă, iar persoanele din satul Reteag, comuna Petru Rareş, s-au dus în vizită cu un copil de 7 luni şi a adus rujeola în comună. Apoi alte rude din Parva au fost în vizită în Reteag şi aşa am avut cele două focare pe care am reuşit să le stăpânim. Am încercat să stabilim ruta, s-au plimbat şi prin străinătate unde au fost cazuri de rujeolă, dar nu am reuşit să identificăm sursa iniţială”, a spus Petri.

Mihaela Cătană, mediator sanitar în comuna Petru Rareş, a declarat, la rândul său, că în zonă este populaţie de etnie romă, iar cazurile de rujeolă au apărut din cauza migraţiei în Italia.

”Copiii nu au fost vaccinaţi, au rămas restanţieri chiar la vaccinul antirujeolic, asta ar fi cauza, nevaccinarea ca o consecinţă a migraţiei. Au fost oamenii cu copiii şi în alte localităţi şi, fiind o boală foarte contagioasă, s-a răspândit şi s-au înmulţit cazurile. Printre primele cazuri ne-am gândit că au adus rujeola din Italia, un copilaş cu rujeolă a venit cu avionul în ţară. Perioada de vârf a fost martie – aprilie, acum nu mai avem”, a spus Cătană.

Şi în comuna Ciceu-Mihăeşti au fost înregistrate cazuri de rujeolă, primarul Valentin Mureşan declarând că aceasta au apărut în primăvară în rândul copiilor de etnie romă care au fost plecaţi în Italia şi care nu au fost vaccinaţi.

”Când s-au reîntors au apărut aceste cazuri, au fost copiii duşi la Cluj la spital. Au putut lua rujeola din Italia, de oriunde, că nu erau vaccinaţi”, a spus Mureşan.

La nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate 101 cazuri de rujeolă, majoritatea la copii nevaccinaţi.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ultimul caz de rujeolă din judeţ a fost înregistrat în 11 iulie.

”Am avut cazuri din localităţile aflate la graniţa cu Bistriţa Năsăud, din Mănăşturel, Cetan, dar şi din Cojocna şi din Cluj-Napoca, de la Pata Rât, unde este populaţie de etnie romă”, a spus Moisescu.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca au fost internaţi, de la începutul anului, 114 copii cu rujeolă, atât din judeţul Cluj, cât şi din alte judeţe, cu diferite grade de severitate.

”Toate cazurile au fost la copii nevaccinaţi, majoritatea fiind înregistrate la copii până în 4 ani. Evoluţia până la final a fost bună, o parte au prezentat complicaţii, o parte nu. Nu am avut niciun deces. La ora actuală nu avem niciun caz”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, Irina Filipescu.

Cinci focare de rujeolă sunt active în judeţul Arad; 17 persoane se află sub tratament

Cinci focare de rujeolă sunt active în judeţul Arad, iar 17 persoane, între care un bebeluş de opt luni, se află sub tratament pentru rujeolă, în condiţiile în care judeţul are o rată de vaccinare foarte scăzută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Persoanele care care se află acum sub tratament au vârste cuprinse între 8 luni şi 17 ani.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire. Cele mai multe cazuri - 219 - s-au înregistrat la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Ministerul Sănătăţii susţinea că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală.

Ministerului Sănătăţii a făcut apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici