- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.10.2012, 15:47)
- Catalin Lupasteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Eu am dorit să intru în portbagaj. A fost ideea mea şi asta ca să nu murdăresc maşina". Cum şi-a schimbat declaraţiile una dintre victimele sechestrării din dosarul lui Becali
O victimă din dosarul în care George Becali şi bodyguarzii săi sunt judecaţi pentru sechestrare de persoane şi-a schimbat, luni, declaraţia din acest caz, arătând că a vrut să discute cu finanţatorul Stelei şi că el a cerut să se suie în portbagajul maşinii, pentru a nu păta banchetele cu sânge.
Urmărește
8494 afișări
Gigi Becali (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a reluat, luni, dezbaterile în dosarul în care George Becali şi gărzile sale de corp au primit achitări pentru acuzaţiile de sechestrare de persoane.
La termenul de luni al procesului, cei cinci judecători au reluat audierile şi au ascultat noile declaraţii pe care au vrut să le facă părţile vătămate din acest caz respectiv, Stan Constantin David şi Tinel Niculae.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Astfel, în faţa judecătorilor, ambii au arătat că doresc să îşi schimbe declaraţiile, pe motiv că fie s-au făcut presiuni asupra lor în timpul cercetărilor de la Poliţie şi Parchet, fie presupusele înţelegeri avute cu procurorii nu au mai avut o finalitate în cazul lor.
Concret, partea vătămată Stan Constantin David a arătat ferm în faţa celor cinci judecători că nu menţine declaraţiile date la Parchet, pe motiv că nu a fost respectată o presupusă înţelegere avută cu procurorii.
David a arătat că, în timpul audierilor de la Poliţia Capitalei, la care, pe alocuri, a participat şi Ion Alexandru, zis Sandu Geamănu, acesta din urmă a propus victimelor să dea declaraţii nefavorabile finanţatorului Stelei, astfel urmând să beneficieze de clemenţă din partea anchetatorilor în alte dosare penale instrumentate la acea vreme pe numele lui şi a celor doi care ar fi fost sechestraţi de Becali.
Acesta a declarat că această presupusă înţelegere nu a fost respectată.
La rândul său, Tinel Niculae a confirmat cele spuse de David şi a arătat că doreşte, "de această dată", să spună "adevărul adevărat, aşa cum a fost". Astfel, Niculae a declarat în faţa judecătorilor că, la momentul când a fost încolţit de Marcel Popa, una dintre gărzile de corp ale finanţatorului Stelei, a scos un briceag "destul de mare". Din acest motiv, Popa a scos un pistol cu care l-a somat să arunce arma albă din mână.
Niculae a mai arătat că Popa a tras, până la urmă, un foc de armă înspre el şi că proiectilul de cauciuc l-a rănit superficial, motiv pentru care nu a vrut să meargă la spital, pentru că nu a simţit nicio clipă că viaţa i-ar fi fost pusă în pericol.
Ulterior, a povestit Niculae, gărzile de corp ale finanţatorului Stelei l-au întrebat dacă "are curajul să meargă la Becali să-i spună că nu el a furat maşina", context în care a acceptat propunerea. Tinel Niculae le-a precizat judecătorilor că el a cerut în mod expres să fie lăsat să meargă în portbagajul maşinii de teren, pentru a nu păta cu sânge banchetele autoturismului.
"Practic, doar m-a zgâriat puţin la picior, acolo. Popa Marcel m-a întrebat dacă am curaj să merg la Gigi (Becali - n.r.) să zic că nu am furat maşina şi eu am fost de acord. (...) Deoarece eram lovit în zona capului şi îmi curgea sânge, pentru a nu murdări maşina în care urma să mă sui să merg la Becali, am dorit să intru în portbagaj. A fost ideea mea şi asta ca să nu murdăresc maşina cu care urma să mergem", a arătat Niculae, în faţa celor cinci judecători.
Avocatul lui George Becali a cerut instanţei, după audieri, depunerea unei scrisori transmisă de Sandu Geamănu, din penitenciar, prin soţia sa, lui George Becali, precum şi audierea lui Geamănu.
Procurorul s-a opus, pe motiv că nu este o probă certificată ştiinţific şi pentru că nu se poate stabili cu certitudine proveninţa acelei scrisori, iar după deliberări instanţa supremă a admis ambele probe cerute de apărarea lui Becali.
Instanţa a dispus, din oficiu, audierea altor trei martori la termenul din 17 decembrie, când judecare acestui proces va fi reluată.
În acest caz finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoţii au fost duşi apoi la sediul Partidului Noua Generaţie (PNG), pe care Becali în conducea, loc unde aceştia au fost sechestraţi câteva ore şi agresaţi.
Decizia instanţei a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost achitat de judecători în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
În baza aceluiaşi articol au fost achitaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi Romulus Dumitrescu.
Marcel Popa, cel care l-a împuşcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecţii în cazul furtului maşinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanţa stabilind un termen de încercare de trei ani.
Gigi Becali a fost achitat pentru că "premisa procurorilor a fost greşită", iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violenţe la adresa hoţilor, ţinându-le lecţii de morală.
Judecătorii instanţei supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părţile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistraţii remarcă totodată că niciuna din părţi nu a cerut expres să fie lăsată să plece.
Totodată, instanţa a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecţii unor "discuţii moralizatoare" din partea finanţatorului FC Steaua.
Gigi Becali declara, după pronunţarea soluţiei în acest dosar, că soţia şi copiii lui au trăit o traumă atunci când el a fost arestat în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat maşina, însă consideră că s-a făcut dreptate prin faptul că justiţia l-a achitat.
Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi de poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.
Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcţiona şi un bar), unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG).
"Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpaţii Dediu Ştefan Fănuş, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai, Dumitraşcu Niculae şi Popa Marcel, instigaţi de inculpatul Becali George, acţionând împreună şi folosind violenţa, le-au imobilizat şi răpit pe părţile vătămate N.T., M.Ş. şi A.C.D. pe care le-au transportat, împotriva voinţei acestora, într-un local din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore şi supunându-le la suferinţe fizice şi psihice. În acest context, inculpaţii le-au obligat pe părţile vătămate să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea unei infracţiuni", informa Parchetul, care aprecia că furtul trebuia reclamat la poliţie, iar hoţii ar fi trebuit să fie duşi în faţa autorităţilor.
Gigi Becali a fost arestat preventiv în 3 aprilie, alături de alte cinci persoane - Cătălin Otto Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu, Dumitru Beciu şi Marius Petrinel Geavela - fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani. În 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis în judecată în stare de libertate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20