Europarlamentarul Victor Negrescu: UE are o strategie în ceea ce priveşte educaţia digitală. În România în pandemie 1 milion de copii nu au mai avut acces la educaţie

Parlamentul European le solicită statelor membre măsuri concrete pentru a asigura accesul tuturor la educaţie digitală în perspectiva noului val al pandemiei, conform raportului eurodeputatului Victor Negrescu aprobat de legislativul european.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Victor Negrescu: UE are o strategie în ceea ce priveşte educaţia digitală. În România în pandemie 1 milion de copii nu au mai avut acces la educaţie

Europarlamentarul Victor Negrescu: UE are o strategie în ceea ce priveşte educaţia digitală. În România în pandemie 1 milion de copii nu au mai avut acces la educaţie

Parlamentul European a aprobat raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind realizarea unei politici europene în materie de educaţie digitală. Astfel, legislativul european solicită măsuri concrete din partea statelor membre pentru a asigura accesul tuturor la educaţie digitală în perspectiva noului val al pandemiei.

„Accesul la educaţie, inclusiv prin mijloace digitale, este un drept! Pandemia a făcut, din păcate, ca milioane de cursanţi din întreaga lume să treacă aproape instantaneu la o formă de educaţie online fără să fim pregătiţi pentru acest lucru. Avem nevoie de o infrastructură digitală de calitate, de metode şi resurse adecvate, de pregătirea profesorilor şi de investiţii concrete în formarea continuă. În anumite state europene, cum este cazul în ţara mea, România, aproape 1 milion de copii nu au mai avut acces la educaţie şi, din păcate, la peste un an de la începerea pandemiei, în continuare autorităţile nu au niciun fel de soluţie”, a declarat eurodeputatul român, Victor Negrescu.

Raportul aprobat de Parlamentul European, cu 639 de voturi pentru, solicită din partea statelor membre implementarea rapidă a Planului European de Acţiune pentru Educaţia Digitală şi alocarea de fonduri suplimentare pentru educaţie. De altfel, în documentul de lucru al raportului, aprobat în august 2020, a fost pentru prima dată menţionată oficial nevoia de a aloca minimum 10% pentru educaţie din Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă.

Tot în acest sens, statele membre sunt obligate să aloce minimum 20% din planuri pentru transformarea digitală. Reamintim faptul că, în Comisia pentru Educaţie şi Cultură, raportul nu a avut niciun vot împotrivă.

În intervenţia sa, eurodeputatul român a punctat o parte din propunerile concrete incluse în raportul Parlamentului European privind construcţia unei politici europene în materie de educaţie digitală.

„Voi continua cu o serie de propuneri: Solicităm mai multe sinergii între programe şi politici la nivel european, cu o mai bună coordonare şi implicarea directă a Parlamentului European în hub-urile de educaţie digitală; Solicităm finalizarea platformei europene destinate schimburilor de experienţe şi practici şi dezvoltarea unei Universităţi Digitale Europene; Susţinem dezvoltarea infrastructurii tehnice a instituţiilor educaţionale, formale şi non-formale; de aceea, vorbim despre Internet ca un bun universal şi lansăm iniţiativa europeană pentru educaţie legată de robotică şi inteligenţă artificială; Sprijinim ideea unui certificat european pentru competenţe digitale şi cerem statelor membre să investească mai mult în formarea profesorilor; Vorbim despre riscurile asociate internetului şi utilizării continue a mijloacelor tehnice, subliniind în acelaşi timp importanţa competenţelor de bază, digitale şi de media“, a propus eurodeputatul român.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici