EUROSTAT: Statele UE, libere să-şi schimbe structura administrativă. Trebuie menţinută raportarea

Statele membre UE sunt libere să îşi schimbe structura administrativ teritorială, aceasta fiind o problemă internă, dar sunt obligate să ofere Comisiei Europene statistici bazate pe clasificarea în vigoare în cadrul NUTS, care la rândul său trebuie menţinută neschimbată minimum trei ani.

Urmărește
1114 afișări
Imaginea articolului EUROSTAT: Statele UE, libere să-şi schimbe structura administrativă. Trebuie menţinută raportarea

EUROSTAT: Statele UE, libere să-şi schimbe structura administrativă. Trebuie menţinută raportarea

EUROSTAT a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că "nu există restricţii în statele membre în ceea ce priveşte schimbarea structurii teritorial-administrative", iar "împărţirea administrativ-teritorială a unui stat membru este considerată o problemă internă".

"Totuşi, autorităţile naţionale sunt obligate să informeze Comisia Europeană despre toate schimbările, în cazul în care acestea afectează clasificarea ţării, aşa cum se regăseşte în Nomenclatorul Unităţilor Statistice Teritoriale (NUTS) al EUROSTAT, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul NUTS numărul 1059/2003. Clasificarea NUTS este un sistem comun de clasificare teritorială la nivelul UE, folosit în scopuri statistice. Această clasificare se bazează pe structura administrativă existentă la nivel naţional în statele membre. Dar această clasificare trebuie păstrată stabilă pentru o anumită perioadă de timp de minimum 3 ani. Concret, acest lucru înseamnă că un stat membru este liber să îşi schimbe structura administrativ teritorială dar trebuie să ofere Comisiei statistici bazate pe clasificare în vigoare în Nomenclator. Această situaţie se menţine până la adoptarea următorului amendament la clasificarea NUTS, când Nomenclatorul va fi adaptat noii structuri administrativ teritoriale în vigoare în ţara respectivă", a explicat serviciul de presă al EUROSTAT în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Europarlamentarii PNL au adresat, în urmă cu o săptămână, o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu şi premierului Boc, în care se arată că proiectul de reorganizare administrativă a României ar trebui înaintat spre analiză EUROSTAT cu cel puţin doi ani înainte de momentul previzionat pentru a intra în vigoare.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că nu există niciun fel de obstacol de la Uniunea Europeană pentru ca România să se reorganizeze administrativ-teritorial, arătând că ţara noastră îşi va păstra modalitatea de raportare către EUROSTAT.

EUROSTAT este serviciul de statistică al Uniunii Europene, având un serviciu de informare statistică de înaltă calitate şi acurateţe. Sarcina principală a EUROSTAT este de a oferi Directoratelor Generale ale CE statistici la nivel european pe baza cărora se fac comparaţii şi se stabilesc diferenţe între statele membre şi regiunile acestora, necesare implementării şi analizei diferitelor politici europene.

Nomenclatorul Unităţilor Statistice Teritoriale (NUTS) funcţionează în cadrul EUROSTAT. Acest sistem, subdivizează fiecare Stat Membru într-un număr de regiuni de nivel NUTS 1. Fiecare din acestea este apoi subdivizată în regiuni de nivel NUTS 2 iar pe acestea în regiuni de nivel NUTS 3.

În România au fost create, prin asociere voluntară, opt regiuni de dezvoltare, fără statut administrativ şi fără personalitate juridică, conform sistemului european privind Nomenclatorul Unitatilor Teritoriale pentru Statistica (NUTS) si corespund nivelului NUTS II. Regiunile de dezvoltare sunt Nord-Vest; Nord-Est; Sud-Vest; Sud-Est; Sud;Vest; Centru; Bucuresti-Ilfov

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici