- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.06.2012, 16:56)
- Departamentul Social - Mediafax , Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012 - Pop: Testul la română a fost moştenit de la Funeriu, repartiţia computerizată nu este afectată
Subiectele la testele naţionale au fost moştenite de la fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, dar repartiţia computerizată a elevilor nu va fi afectată de ambiguitatea subiectului acuzat la limba română, potrivit ministrului interimar de resort Liviu Pop.
Urmărește
1533 afișări
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012 - Pop: Testul la română a fost moştenit de la Funeriu, repartiţia computerizată nu este efectată (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
El a precizat însă că baremul la limba română nu a fost greşit, dar i-a invitat în acelaşi timp pe elevii care au răspuns greşit la subiectul de limba română să depună contestaţie.
Întrebat ce rezolvă elevii cu această contestaţie dacă nota tot nu va fi afectată, Liviu Pop a răspuns că elevul nu este astfel afectat la repartiţia computerizată, precizând însă în acelaşi timp că repartiţia nici nu este condiţionată de contestaţie. Potrivit ministrului, răspunsul de la subiectul de limba română care face obiectul ambiguităţii reprezintă 0,15 puncte în ponderea finală a mediei şi peste 40-50% dintre elevi au răspuns corect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
"Avem soluţia de rezolvare, nu putem modifica baremul, dar repartiţia computerizată nu va fi afectată de răspunsul dat la acest subiect. Baremul nu a fost greşit, avem pârghiile să rezolvăm anumite probleme în afara examenului propriu-zis. În momentul de faţă, elevii sunt invitaţi să facă contestaţie dacă au răspuns greşit la subiectul respectiv, este singura cale legală în baza căreia se mai poate repara ceva. În repartiţia computerizată, elevii nu vor avea de suferit din cauza acestei ambiguităţi lăsate de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, care a cordonat comisia care a elaborat aceste subiecte", a ministrul interimar.
El a arătat că legislaţia permite inclusiv suplimentarea cu locuri în clasă la unele licee în astfel de situaţii.
Pop a apreciat totodată că problemele sesizate în conceperea subiectelor la evaluarea naţională reprezintă încă un semn că se impune ca Legea educaţiei să fie modificată.
"Este nevoie de modificarea Legii educaţiei naţionale şi eliminarea acestor teste naţionale prin înlocuirea admiterii la liceu. Voi veni cu această propunere la nivelul Guvernului, să se introducă cât mai repede admiterea în liceu şi aceste erori care pot duce la o destabilizare în sistem să fie evitate", a afirmat ministrul interimar al Educaţiei.
La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să prezinte "o propunere corectă" cu privire la baremul de corectare de la testele naţionale, spunând că a văzut că existe dispute legate de rezolvarea unui subiect la proba de limba română.
Marţi, ministrul interimar al Educaţiei a declarat că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" şi a generat controverse.
Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar "90 la sută" dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.
La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".
Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.
Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de această cerinţă de la proba de limba română a evaluării naţionale.
Părinţii susţineau că propoziţia era subordonată predicativă, şi nu subiectivă, cum este trecută în barem, şi cereau reanalizarea subiectulul.
Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă însă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe