EXCLUSIV: Guvernul va interzice etnobotanicele. Amenzi de până la 100.000 lei şi închisoare opt ani

Guvernul va interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul va interzice etnobotanicele. Amenzi de până la 100.000 lei şi închisoare opt ani

EXCLUSIV: Guvernul va interzice etnobotanicele. Amenzi de până la 100.000 lei şi închisoare opt ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Marfa va putea fi confiscată, iar firma suspendată pe baza unor "indicii temeinice" iniţiale, în care inspectorul îşi poate manifesta "neîncrederea" asupra conformităţii produsului cu documentele însoţitoare, înainte de analiza de laborator.

Sancţiunile vor fi introduse odată cu stabilirea unei definiţii clare a noţiunii de "substitut" care permite fabricarea produselor etnobotanice, relevă proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea etnobotanicelor, obţinut de MEDIAFAX.

Denumit proiect "privind interzicerea substitutelor în vederea asigurării sănătăţii şi a protecţiei populaţiei", documentul se bazează pe reglementările adoptate de Polonia în noiembrie 2010, prin care au fost interzise atât fabricarea şi introducerea pe piaţă a unor astfel de substanţe, cât şi funcţionarea magazinelor care le comercializează.

Prin acest act normativ, Guvernul va defini noţiunea de "substitut" drept orice substanţă de origine naturală sau sintetică, în orice stare fizică, sau orice produs, plantă, ciupercă sau părţi ale acestora care, indiferent de modul de ambalare, de procedeul de administrare, de conţinut, de prezentare, de publicitate sau de denumire, poate fi utilizată pentru a produce efecte psihoactive şi/sau are un impact negativ asupra stării de sănătate individuală sau colectivă ori asupra comportamentului social şi care nu este reglementată de alte dispoziţii legale în vigoare.

Ordonanţa va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispoziţie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, deţinerea, introducerea în România, importul, publicitatea şi promovarea de orice fel şi prin orice mijloace, inclusiv electronice, a substitutelor.

Modul în care este respectată interdicţia va fi controlat de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

"În cazul existenţei unor indicii temeinice cu privire la identificarea unui substitut, reprezentanţii organelor cu atribuţii de control ai autorităţilor competente dispun retragerea oficială de pe piaţă şi ridicarea sau indisponibilizarea acestuia pe o durată de până la 18 luni, perioadă în care sunt efectuate evaluările, analizele şi studiile necesare pentru a se stabili dacă substanţa sau produsul respectiv prezintă un risc potenţial asupra sănătăţii. Concomitent, reprezentanţii organelor cu atribuţii de control ai autorităţilor competente pot dispune suspendarea activităţii operatorului economic pe aceeaşi perioadă de timp şi pot propune închiderea site-ului de prezentare electronică în care respectivele substanţe şi/sau produse sunt introduse pe piaţă, promovate sau li se face publicitate", se arată în proiect.

Prin "indicii temeinice" se va înţelege acea apreciere premergătoare unei analize de laborator, făcută de un reprezentant autorizat al unui organ de control, prin care acesta îşi manifestă "neîncrederea" cu privire la faptul că o anumită substanţă, un anumit produs sau părţi ale acestuia nu este ceea ce se pretinde a fi conform documentelor şi declaraţiilor însoţitoare. Acestea pot rezulta din caracteristicile produsului, modul de ambalare, raportul disproporţionat dintre cantitate şi preţ, modul de prezentare a produsului, denumirea, etichetarea, instrucţiunile de folosire şi orice alte indicaţii şi informaţii disponibile.

Odată cu retragerea de pe piaţă, ridicarea sau indisponibilizarea substanţelor şi/sau a produselor asupra cărora există indicii temeinice că sunt substitute, organul cu atribuţii de control va preleva probe care vor fi transmise spre a fi analizate în scopul evaluării.

Analizele trebuie efectuate de laboratoare acreditate din România, nominalizate prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor competente, şi/sau de laboratoare acreditate din Uniunea Europeană. Costurile aferente analizelor vor fi suportate de către organismele cu atribuţii de control, dar vor fi recuperate de la producător, importator, comerciant ori distribuitor, după caz, în situaţia în care substanţele se dovedesc a fi substitute.

"Dacă urmare a evaluărilor reiese că produsul nu are efecte psihoactive şi/sau un impact negativ asupra stării de sănătate individuală, colectivă sau asupra comportamentului social şi, prin urmare, nu constituie o ameninţare pentru viaţa şi sănătatea umană, măsura de retragerea de pe piaţă se revocă. Dacă substanţele, produsele, plantele, ciupercile sau părţile acestora se dovedesc ca fiind substitute, acestea se distrug", este prevăzut în proiect.

Pentru încălcarea interdicţiei de producere, comercializare, deţinere, intermediere a transmiterii, importul şi promovarea substitutelor, dacă aceasta nu va fi considerată infracţiune, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 lei şi 50.000 lei, pentru persoanele fizice, şi între 75.000 lei şi 100.000 lei pentru persoanele juridice. Nu va fi posibilă achitarea în 48 ore a jumătate din mimimul amenzii aplicate, facilitate prevăzută de legislaţia în vigoare, iar plângerea contravenţională nu va suspenda executarea sancţiunii contravenţionale.

Persoanele fizice sau juridice care încalcă în mod repetat interdicţia vor fi sancţionate cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

CITEŞTE MAI DEPARTE

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici