EXCLUSIV: Hidroelectrica cere în instanţă FR Box returnarea a 600.000 lei, sponsorizare la Gala Bute. Ce spune Remus Borza

SC Hidroelectrica SA a dat în judecată Federaţia Română de Box, cerând returnarea sumei de 600.000 de lei (aproximativ 135.000 de euro) plătită federaţiei cu titlu de sponsorizare în 2011, pentru organizarea "Galei Bute" la Bucureşti, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

Urmărește
1620 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Hidroelectrica cere în instanţă FR Box returnarea a 600.000 lei, sponsorizare la Gala Bute. Ce spune Remus Borza

EXCLUSIV: Hidroelectrica cere în instanţă FR Box returnarea a 600.000 lei, sponsorizare la Gala Bute (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

UPDATE 18:50 - Remuz Borza: FR Box să restituie sponzorizarea la Gala Bute dacă nu poate justifica cu documente

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că scopul chemării în judecată a Federaţiei de Box este ca aceasta să prezinte documentele contabile din care să reiasă destinaţia sponsorizării de 600.000 de lei pentru ”Gala Bute”, iar în caz contrar să fie obligată să restituie banii.

Remus Borza a declarat pentru MEDIAFAX că în 7 iunie 2011, cu o lunムînainte de Gala Bute, care a avut loc în 9 iulie 2011, a fost încheiat un contract între Hidroelectrica şŸi Federaţia Românムde Box (FRB), în baza căƒruia Hidroelectrica a sponsorizat acest eveniment, Gala Bute, cu suma de 600.000 de lei.

Conform contractului, 300.000 de lei se plăƒteau la data semnăƒrii contractului, iar restul sumei la momentul justificăƒrii cu facturi, cu documente contabile, cムaceşŸti bani au fost cheltuiţi exclusiv pentru Gala Bute.

”DeşŸi nu au prezentat documente justificative, Hidroelectrica le-a dat toţi banii. Apoi a venit Curtea de Conturi în control, ne-a pus în vedere o serie de măƒsuri pe care sムle luăƒm. Am chemat astfel în instanţムFederaţia Românムde Box, care are obligatia sa prezinte documentele contabil fiscale din care sa rezulte ca s-a respectat destinatina sponsorizarii. Ύn subsidiar, dacムnu prezintムdocumente, sムfie obligaţi sムrestituie sponsorizarea de 600.000 lei cu penalităƒţi de întârziere”, a explicat Remus Borza.

Societatea cu capital majoritar de stat, aflată în acest moment în insolvenţă, încearcă, prin dosarul 34163/3/2015 înregistrat la Tribunalul Bucureşti, recuperarea sumei de 600.000 de lei, actualizată cu indicele inflaţiei. De asemenea, Hidroelectrica cere instanţei să dispună plata dobânzilor legale aferente.

Conform documentului citat, Federaţia Română de Box, condusă în acea perioadă de Rudel Obreja, nu a justificat prin acte financiar-fiscale că suma, virată în anul 2011, în trei tranşe, a fost cheltuită potrivit clauzelor din contractul de sponsorizare încheiat la 7 iunie 2011, ceea ce a creat un prejudiciu societăţii Hidroelectrica.

Ordinele de plată a sumei de 600.000 de lei au fost înregistrate în evidenţa contabilă a Hidroelectrica, banii fiind scăzuţi din impozitul pe profit datorat pentru anul 2011.

Neregulile financiare au fost constatate în urma controlului Curţii de Conturi efectuat în perioada septembrie - decembrie 2014, auditorii dispunând ca Hidroelectrica să verifice toate plăţile făcute în intervalul ianuarie 2011 - mai 2012, în baza contractelor de sponsorizare şi să încerce recuperarea prejudiciilor aduse companiei.

Totodată, inspectorii Curţii de Conturi au decis că Hidroelectrica înregistrează dobânzi şi penalităţi din neplata către bugetul de stat a sumei de 600.000 de lei, care nu trebuia scăzută din impozitul pe profit datorat pe anul 2011.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările faţă de Elena Udrea pentru infracţiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

În dosarul ”Gala Bute” au fost trimişi în judecată, în 21 aprilie, Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

"În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute", preciza DNA.

Ion Ariton declara că sponsorizările făcute de companii de stat către Federaţia Română de Box, pentru Gala Bute, au fost trecute prin consiliile de administraţie şi nu s-au făcut la cererea lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici