EXCLUSIV Mircea Dobre, ministrul Turismului şi iniţiatorul legii privind impozitul specific: Unele companii hoteliere mari au evitat plata impozitelor

Multe dintre marile companii hoteliere au intrat pe pierdere şi au evitat astfel plata impozitelor, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Turismului Mircea Dobre, precizând că o listă a acestora a fost depusă la Parlament, pentru susţinerea introducerii impozitului specific.

Urmărește
1560 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Mircea Dobre, ministrul Turismului şi iniţiatorul legii privind impozitul specific: Unele companii hoteliere mari au evitat plata impozitelor

EXCLUSIV Mircea Dobre, ministrul Turismului: Unele companii hoteliere mari au evitat plata impozitelor (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)

"Multe dintre marile companii hoteliere au intrat pe pierdere şi au evitat astfel plata impozitelor. Printre acestea se numără şi multinaţionale, dar şi companii cu capital românesc", a precizat, pentru MEDIAFAX, Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

Lista companiilor hoteliere care nu au plătit impozit în 2015, iar unele nici în 2014, declarând pierderi, a fost prezentată comisiilor de specialitate a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind unul dintre argumentele introducerii impozitului specific, al cărui iniţiator a fost actualul ministru al Turismului, la acea vreme parlamentar.

Conform acestei liste, cea mai mare pierdere a înregistrat-o, în 2015, compania Unita Turism Holding SA, care deţine 20 de unităţi de cazare în diferite zone ale ţării şi care a avut o pierdere de 27,27 milioane de lei la o cifră de afaceri de 43,52 de milioane de lei. Informaţiile se regăsesc şi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pe al doilea loc se află societatea Continental Hotels SA, cu o pierdere de 16,66 milioane de lei, la o cifră de afaceri de circa 102 milioane de lei. Lanţul Continental include hoteluri din Bucureşti, Sibiu, Arad, Oradea, Târgu Mureş, Suceava şi Drobeta Turnu Severin.

O altă societate este Bucureşti Turism SA, care administrează hotelul Raddison Blue din Capitală şi care, la o cifră de afaceri de 122 de milioane de lei, a avut pierderi de 13,159 de milioane de lei, în 2015.

De asemenea, compania Parc Mamaia SRL (Hotel Parc din Mamaia) a avut o cifră de afaceri de 4,367 de milioane de lei şi o pierdere de 9,923 milioane de lei.

Florin Butnaru, directorul general al hotelui Parc Mamaia a explicat, pentru MEDIAFAX, de ce compania figurează cu pierderi pe 2015: “Din cauza schimbării normelor după care se face reevaluarea, a crescut foarte mult valoarea activului şi amortismentele, care sunt nedeductibile. Astfel, în bilanţ apare pierdere, deşi în realitate societatea a fost profitabilă şi am plătit impozit pe profit. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2016”.

O altă companiei importantă care apare pe listă, şi care a raportat pierderi este Grand Plaza Hotel SA, care administrează hotelul Sheraton din Bucureşti. Societatea a înregistrat pierderi de 8,185 milioane de lei şi cifră de afaceri 28,243 de milioane de lei.

Şi societatea Comtel Focus SA (Angelo Airporthotel Bucharest – Otopeni) a avut o cifră de afaceri de 13,244 de milioane de lei şi pierderi de 4,193 milioane de lei.

Iar, Alfa Hotels SRL, care a preluat spre administrare o parte din patrimoniul SIND România SRL din Slănic Moldova, Vatra Dornei, Băile Olăneşti, a raportat, în 2015, o pierdere de 1,23 milioane de lei şi cifră de afaceri de 14, 621 milioane de lei.

Lista include 66 de companii hoteliere din întreaga ţară, însă multe dintre acestea au înregistrat un profit nesemnificativ.

Deşi, MEDIAFAX a solicitat punctul de vedere al tuturor companiilor menţionate anterior, doar reprezentantul hotelui Parc din Mamaia a răspuns solicitării.

Introducerea impozitului specific a fost susţinută atât de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cât şi de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

“Lucrurile sunt clare: cine a fost corect şi a plătit impozit până acum, va plăti mai puţin. Cine nu a plătit, va trebui să plătească. Statul va avea de câştigat fiindcă numai în primul an se vor strânge la buget circa 50 de milioane de euro din acest impozit, iar mediul de afaceri va câştiga deoarece va exista un mediu concurenţial corect. Pe de altă parte, anul viitor, după ce se vor vedea efectele introducerii acestui impozit, preţurile în alimentaţia publică ar putea să scadă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Acesta a spus că evaziunea fiscală în sectorul hotelier este estimată la circa 10%, în vreme ce în alimentaţia publică aceasta se ridică la circa 30%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici