- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.08.2011, 18:20)
- Ovidiu Vanghele , Ovidiu Bărbulescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Tranzacţiile cu certificate de emisii de carbon vor fi suspendate. România pierde sute de milioane de euro
Statul român pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.
Urmărește
3546 afișări
EXCLUSIV: Tranzacţiile cu certificate verzi vor fi suspendate. România pierde sute de milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Decizia finală în privinţa suspendării României de la tranzacţionarea acestor certificate va fi anunţată luni, 29 august, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute şi drept "certificate de poluare" sau "certificate verzi". Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
În 7 iulie, în timp ce la Bonn era în plină desfăşurare şedinţa în care s-a dictat suspendarea României, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, la Târgu Mureş, că au mai fost şi alte ţări suspendate de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, dar că speră ca acest lucru să nu se întâmple în cazul României.
"Într-adevăr, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupă de aceste raportări, avem o audiere astăzi ( joi, 7 iulie 2011 - n.r.) şi se va mai discuta probabil în cursul lunii august. Au mai fost şi alte ţări, deci nu este nici prima şi nici ultima oară când se acordă o suspendare pe o anumită perioadă şi, în cazul în care (se va întâmpla) acest lucru, se poate rezolva. Este o problemă de cum facem aceste raportări şi anul trecut au fost bani puţini pentru studii, acum am demarat studiul care ne ajută să avem raportarea - şi audierea chiar despre acest lucru vorbeşte, că noi arătăm că am urgentat şi vom corecta cu acele date suplimentare care le trebuie. Şi eu sper să nu fim suspendaţi. Dacă vom fi suspendaţi, nu azi sau mânie se va lua decizia, cel puţin acestea sunt informaţiile mele", a declarat atunci Borbely.
"Problema în care am ajuns acum este extrem de delicată", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, o sursă din echipa de experţi în Protocolul de la Kyoto a unei instituţii de mediu din Bucureşti.
Potrivit expertului citat, România "va fi, cel mai probabil, suspendată" în urma întâlnirii de la Bonn, care a început joi. "Colegii mei de-acolo vor face tot ce se poate pentru a evita suspendarea României, dar este foarte probabil că nu vor putea să ne scape de ea", a spus specialistul.
Cauza iminentei suspendări a României o constituie "neîncrederea în capacitatea autorităţilor publice române de a gestiona problematica estimării emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional".
"Mai precis, Bucureşiul nu a fost în stare să raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional, să facă un aşa-numit inventar al acestora", a explicat specialistul.
Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră pentru 2011 trebuia întocmit de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Odată cu decizia preliminară de suspendare a României din iulie 2011, Guvernul a acceptat, prin hotărâre, să mărească numărul funcţionarilor de la ANPM care să se ocupe de realizarea acestui inventar de la cinci la 21, însă posturile nu au fost încă în totalitate ocupate, conform unui reprezentant al instituţiei, contactat, joi, de MEDIAFAX.
"În cazul în care vom fi suspendaţi, este extrem de important să trimitem la timp variantele de inventar, corecte şi complete, în septembrie şi în decembrie. Doar dacă acestea vor fi considerate satisfăcătoare ni se va permite din nou să reintrăm în jocul tranzacţiilor cu certificate", a mai declarat specialistul citat.
Surse din Ministerul Mediului şi Pădurilor au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în condiţiile iminentei suspendări a României, demiterea şefului ANPM este deja stabilită. Informaţia nu a fost însă confirmată oficial, o decizie a ministrului de resort în acest sens urmând să apară, potrivit surselor citate, în următoarele câteva zile.
Calcularea daunelor pe care le va suferi statul român în cazul aşteptatei suspendări este şi ea "extrem de dificilă", conform specialistului citat.
"În primul rând, unii nu sunt de acord cu folosirea termenului de «pierderi». Pentru cei care consideră asta, România nu pierde bani, ci pierde oportunitatea de a face bani", şi-a început specialistul argumentaţia. În acest sens, el a precizat că, deşi până acum nu a fost suspendată de la tranzacţionare, România nu a reuşit să vândă încă astfel de certificate, deşi le-a primit din 2008.
"Până la începutul anului 2010 nu s-a făcut nimic, noi din 2008 puteam să vindem, până în 1 ianuarie 2010 nu s-a făcut nimic. Nu comentez. Când am venit la minister, am luat legătura cu ministrul Economiei, avem finalizată legislaţia în mai-iunie, există un grup de patru miniştri - de la Mediu, Economie, Afaceri Externe şi Finanţe, am început negocierile cu două firme din Japonia, se pare că şi din Spania sunt interesaţi. Suntem într-o fază finală de negocieri, că sunt dificile aceste negocieri, eu sper că în vreo două luni vom putea veni şi cu cantităţi concrete, din păcate piaţa nu este foarte sus, noi am pierdut mulţi paşi în aceşti ani. Avem în momentul de faţă de vândut circa 300 de milioane de unităţi, care înseamnă la preţurile actuale aproape 1,8 miliarde de euro, care ar putea fi folosiţi pentru investiţii verzi", spunea ministrul Mediului, Laszlo Borbely, într-o conferinţă de presă în ianuarie 2011.
Florentina Manea, director al Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, declara, în aprilie 2011, că România negociază vânzarea acestor certificate cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.
"Ar fi bine ca aceste certificate să fie vândute până în 2012, pentru că nu se ştie dacă se vor reporta. Sperăm să avem în perioada următoare o tranzacţie concretă", spunea Manea într-o conferinţă.
Legislaţia a fost "cu greu" pusă la punct, însă în iulie a apărut informaţia privind suspendarea, astfel că toate negocierile s-au blocat. În aceste condiţii, conform unor surse guvernamentale, în ciuda avansului din negocieri, de la remedierea problemelor de legislaţie şi până acum nicio astfel de tranzacţie nu s-a concretizat.
O altă problemă în calcularea posibilelor pierderi este preţul certificatelor. Florentina Manea anunţa atunci că preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a scăzut la jumătate comparativ cu 2009-2010, astfel că România ar putea încasa doar 1,5 miliarde de euro din vânzarea surplusului de certificate, respectiv jumătate din suma pe care ar fi putut să o obţină în urmă cu doi ani.
Potrivit statisticilor oficiale, România dispune de un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, evaluate în urmă cu 2009 de Ministerul Mediului la circa trei miliarde de euro. În 2011 preţul certificatelor, stabilit printr-un complicat mecanism al cererii şi ofertei pe mai multe burse, a scăzut la 5-6 euro pe unitate, faţă de 10 euro în 2009-2010.
O altă necunoscută în tentativa de a calcula pierderile este durata suspendării. În varianta cea mai optimistă, în cazul în care va fi suspendată, România nu va mai avea voie să tranzacţioneze certificate doar până în luna decembrie, la următoarea întrunire a comisiei pe această temă.
"Există însă şi posibilitatea ca România să fie suspendată pentru un an întreg", a declarat specialistul citat.
Pe durata suspendării România va pierde, potrivit expertului, "câteva sute de milioane de euro", suma exactă fiind imposibil de calculat întrucât nu se cunosc nici durata suspendării şi nici care va fi preţul la momentul la care României îi va fi din nou permis să vândă.
Solicitaţi să încerce totuşi, în ciuda tuturor necunoscutelor, o estimare a pagubelor cauzate de inactivitatea totală a României în ultimii trei ani în această direcţie, specialiştii citaţi au avansat sume cuprinse între trei miliarde de euro în cel mai pesimist scenariu şi aproximativ două miliarde de euro, în cazul în care din decembrie România va putea participa din nou la tranzacţionare şi cu condiţia ca preţul să nu mai scadă atât de vertiginos.
"Nu trebuie să uităm că este foarte posibil ca tranzacţionarea acestor certificate să nu mai poată fi posibilă după anul 2012. Dacă stăm suspendaţi un an nu mai avem când să le vindem şi-atunci e simplu, pierdem toţi banii pe care i-am fi putut obţine pe ele: trei miliarde de euro în 2009, 1,5 miliarde de euro în 2011, depinde de preţul la care calculăm. Dacă reintrăm repede în joc, putem să încercăm să le vindem şi am putea totuşi să obţinem ceva bani pentru ele sau, în logica pierderilor, să pierdem mai puţin", a mai precizat expertul citat.
Potrivit unor surse guvernamentale, problema a fost discutată recent la nivelul Cabinetului, unde valoarea celor aproximativ 300 de milioane de certificate verzi ar fi fost estimată oficial la 3,5 euro bucata în luna decembrie a acestui an. Neoficial, potrivit aceloraşi surse, Cabinetul ar fi discutat şi varianta unui preţ chiar mai mic, de până la 2,5 euro pe certificat, la care să încerce să valorifice beneficiile obţinute de România prin Protocolul de la Kyoto.
Cu suspendări similare au mai fost sancţionate, în trecut, de acelaşi for, şi Grecia, Bulgaria şi Croaţia.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe