- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.08.2013, 13:41)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Expediţie ştiinţifică de supraveghere a Dunării
Experţi şi oameni de ştiinţă din România şi din alte şase ţări europene pornesc, marţi, într-o expediţie comună de supraveghere a Dunării, pentru a strânge informaţii privind parametrii de calitate ai fluviului care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de statele riverane.
Urmărește
338 afișări
Expediţie ştiinţifică de supraveghere a Dunării (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a anunţat că 18 experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, şi vor călători, între 13 august şi 26 septembrie, pe apele fluviului.
"Aflată la cea de-a treia ediţie, expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă. Ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), JDS 3 îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă", a precizat ANAR, într-un comunicat de de presă remis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
-
Am rămas repetenţi la una dintre cele mai importante meserii: De ce nu mai vor tinerii să fie profesori?
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Donald Trump, apariţie la gala MMA UFC 309. A venit alături de Elon Musk
Expediţia, organizată o dată la şase ani de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România.
ANAR precizează că din echipa internaţională fac parte şi trei experţi din cadrul instituţiei, respectiv Florentina Dumitrache (chimist), Claudia Nagy (biolog) şi Mary Crăciun (chimist).
"Echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 de km şi va trece prin toate cele 10 ţări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest interval, experţii vor efectua monitoring investigativ şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor şi biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate şi peşti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienţi, metale grele, micropoluanţi organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori se vor analiza la bordul vaselor si cea mai mare parte vor fi conservate, transportate şi analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europă", se mai arată în comunicat.
Navele expediţiei vor intra în România în 8 septembrie, iar în 26 septembrie vor ajunge la final, în Delta Dunării. În paralel cu activităţile echipei internaţionale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeaşi perioadă, o echipă de 20 experţi din cadrul ANAR va recolta probe de apă, de sedimente şi biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluenţa cu Dunărea.
"Probele vor fi prelevate din următoarele secţiuni, după cum urmează: Baziaş, Koronin, Şimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării (Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe). Ulterior, probele vor fi analizate în laboratoarele de calitatea apei de la Turnu-Severin, Craiova, Constanţa, Tulcea şi Laboratorul Naţional Bucureşti", a mai precizat ANAR.
Datele colectate pe parcursul JDS 3 vor constitui baza viitoare de analiză şi monitorizare a calităţii fluviului pentru următorii şase ani, pentru toate ţările riverane şi din bazinul Dunării şi vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării, putând constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare, a precizat sursa citată.
Citește pe alephnews.ro: Béla Károlyi, legendarul antrenor de gimnastică, a murit la 82 de ani. Nadia Comăneci: „M-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect și mi-a schimbat viața pentru totdeauna”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trupele israeliene ating cel mai adânc punct în Liban de la invazia de la 1 octombrie. Care este situația pe front
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe