VIDEO  Explozie puternică pe frontul din Ucraina, la un depozit: erau arme nucleare înăuntru. Reacţii din Europa privind posibilul nor radioactiv

Un depozit de muniţii cu uraniu sărăcit trimise din Occident a fost distrus de un bombardament rusesc şi, ca urmare, s-a format un „nor radioactiv” care se îndreaptă spre Europa, a declarat şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenţia RIA Novosti.

Urmărește
152726 afișări
Imaginea articolului Explozie puternică pe frontul din Ucraina, la un depozit: erau arme nucleare înăuntru. Reacţii din Europa privind posibilul nor radioactiv

Explozia unui depozit: erau arme nucleare înăuntru, norul se deplasează spre Polonia

Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, nu a precizat unde a avut loc bombardarea depozitului de muniţie cu uraniu distrus de către ruşi, dar a avertizat că norul radioactiv se îndreaptă către Polonia.

În ultimele zile, pe canalele Telegram ale companiei Wagner au circulat imagini cu un atac rusesc care a avut loc pe 13 mai în regiunea Hmelnitski, la vest de Kiev, care a provocat un nor negru uriaş, în formă de ciupercă atomică.

Ipoteza că muniţiile cu uraniu sărăcit ar fi putut exploda a fost discutată şi în diverse surse mass-media ruse.

Polonia şi Italia neagă existenţa unui nor radioactiv

Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Nu există ncio alarmă de „nor radioactiv”, după explozia depozitului de muniţie cu uraniu sărăcit din Ucraina, lovit de ruşi.

Inspectoratul Naţional pentru Securitate Nucleară şi Protecţie împotriva Radiaţiilor din Italia a reacţionat, după ştirea făcută publică de şeful Consiliului de Securitate de la Moscova, Nikolai Patruşev, potrivit căruia depozitul a fost distrus printr-un bombardament.

„Staţia de mare sensibilitate REMRAD, situată în Sgonico (Trieste) nu a înregistrat nicio anomalie în ceea ce priveşte radioactivitatea. Comparând rezultatele efectuate în 12 şi pe 17 mai, nu a fost identificată nicio variaţie în ceea ce priveşte mediul; în special, nivelul de radioactivitate a rămas de ordinul a aproximativ 200 µBq/m3 (concentraţie minimă detectabilă - MDC)”, explică instituţia într-o notă.

„Nu am primit nicio notificare cu privire la o urgenţă radioactivă”, scrie Agenţia Atomică Poloneză pe site-ul său, explicând că este „în contact permanent cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Autoritatea Ucraineană de Reglementare Nucleară (Snriu)” şi cere să aibă acces la „Sistemul internaţional de notificare timpurie a urgenţelor cu radiaţii (USIE)”.

După „informaţiile false privind pericolul radiaţiilor în Polonia”, Agenţia explică faptul că „situaţia din ţară este normală”: vârfurile „observate în ultimele zile în Polonia, dar şi în restul Europei, nu sunt neobişnuite şi apar în mod regulat odată cu ploile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici