Falcă: MApN semnează protocolul prin care cedează administraţiei locale Cetatea Aradului

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va semna un protocol cu Primăria Arad, căreia ar urma să îi cedeze Cetatea Aradului, în care funcţionează o bază militară, consilierii locali aprobând, luni, forma de protocol care a fost convenită între părţi, a anunţat primarul Gheorghe Falcă.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Falcă: MApN semnează protocolul prin care cedează administraţiei locale Cetatea Aradului

Falcă: MApN semnează protocolul prin care cedează administraţiei locale Cetatea Aradului (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere cu MApN privind forma protocolului care va fi semnat între părţi în vederea demilitarizării Cetăţii Aradului şi a transferului acesteia către administraţia locală, pentru a fi valorificată turistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform primarului, protocolul va fi semnat în scurt timp, după ce, luni, Consiliul Local Arad a fost chemat să aprobe conţinutul documentului, în forma convenită cu MApN.

În urma supunerii la vot, consilierii au adoptat cu unanimitate de voturi acest protocol, care urmează să fie semnat între primarul Falcă şi ministrul Apărării.

Astfel, imediat ce va fi semnat documentul, reprezentanţii administraţiei locale din Arad vor primi acces în perimetrul actualei baze militare, "pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural".

MApN se obligă prin acest protocol să pună la dispoziţia Primăriei documentele cu cerinţele necesare întocmirii planurilor de modernizare a unei unităţi militare din cartierul Gai.

Investiţiile în această unitate vor fi suportate de municipalitate, iar la final baza va fi transferată la MApN, în schimbul cetăţii.

Totodată, MApN cere Primăriei Arad 250 de locuinţe pentru militari, care ar urma să fie realizate prin programe ale ANL, apoi transferate ministerului.

Protocolul, care are o valabilitate de zece ani, poate fi denunţat unilateral de către oricare dintre părţi printr-o notificare adresată celeilalte părţi.

"În situaţia denunţării unilaterale a protocolului, denunţătorul va fi obligat să suporte prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii", menţionează documentul.

După votul consilierilor locali, primarul Falcă a declarat că "au existat doi ani de tergiversări din partea Guvernului pentru semnarea acestui document".

"Protocolul va permite punerea în aplicare a HG 1100/2010, care prezintă etapele de preluare a Cetăţii Aradului. Primăria şi-a respectat angajamentele asumate până acum faţă de MApN, dar a existat această tergiversare. Odată cu votul din 16 noiembrie, dar şi prin presiunea publică a Asociaţiei Cetatea pentru Arădeni, am primit acest protocol care a fost aprobat astăzi (luni - n.r.) în Consiliul Local şi va fi semnat în scurt timp la Bucureşti", a spus Falcă.

Transferul efectiv al cetăţii către municipalitate va avea loc însă abia după ce va fi modernizată unitatea din Gai, unde vor fi mutaţi militarii. Lucrările vor dura cel puţin trei ani şi vor costa între şapte şi opt milioane de euro, bani alocaţi din bugetul Aradului.

Anul viitor, municipalitatea arădeană va începe să lucreze la planurile de reconversie şi va colabora în acest sens cu Facultatea de Arhitectură din Timişoara.

Potrivit lui Falcă, reprezentanţii Primăriei au fost deja la Arhivele din Viena, de unde au obţinut documente vechi despre cetate.

În urma consultării unor specialişti, Primăria Arad estimează că reconversia cetăţii va costa 190 de milioane de euro, jumătate din sumă urmând să fie solicitată Uniunii Europene.

În 4 decembrie, peste 500 de arădeni au format un lanţ uman în jurul unei părţi din Cetatea Aradului, iar ulterior au lansat 231 de lampioane, pentru a se marca numărul anilor trecuţi de la construirea cetăţii, participanţii cerând demilitarizarea acesteia şi integrarea în circuitul turistic.

Autorităţile arădene încearcă de aproape 25 de ani să obţină demilitarizarea cetăţii şi introducerea în circuitul turistic internaţional, însă abia în 2010 Guvernul a făcut primii paşi în acest sens. În 25 martie 2010, ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea, a semnat, la Arad, alături de primarul Gheorghe Falcă, un protocol de predare a cetăţii către autorităţile locale. Chiar şi cu acest protocol, care între timp a expirat pentru că avea o valabilitate de trei ani, cetatea nu a fost transferată, iar autorităţile locale au acuzat periodic Guvernul că blochează proiectul.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate.

Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acţiune la care ar fi participat mii de ţărani, mulţi dintre ei murind în timpul lucrărilor.

În ultimele decenii, cetatea a fost ocupată de Armată, servind drept cazarmă militară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici