Familia Mararu a fost, de-a lungul vremii, ţinta mai multor atacuri mafiote

Familia Mararu - implicată în afaceri cu monede de aur vechi, cu maşini furate, camătă - a fost de-a lungul vremii ţinta mai multor atacuri mafiote. Fraţii Mararu chiar au fost ţinta unui asasinat la comandă, în noiembrie 2010, în urma căruia Gheorghe a fost împuşcat mortal, iar Bogdan rănit.

Urmărește
874 afișări
Imaginea articolului Familia Mararu a fost, de-a lungul vremii, ţinta mai multor atacuri mafiote

Familia Mararu a fost, de-a lungul vremii, ţinta mai multor atacuri mafiote (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Maşinile celor doi fraţi au fost incendiate între 2006 şi 2008, autorii fiind persoane din anturajul lui Puiu Mironescu, pus sub acuzare, de altfel, pentru instigare la uciderea din 14 noiembrie 2010 a lui Gheorghe Mararu, împuşcat într-o cafenea din Piatra Neamţ.

Vineri, 11 ianuarie 2013, Bogdan Mararu a fost din nou ţintă. Sub autoturismul său, anchetatorii au găsit un kilogram de explozibil, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen. (TNT).

"Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conţinea cantitatea de aproximativ un kilogram substanţă explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic. Membrii gruparii intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală", a informat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

După încheierea operaţiunii de dezamorsare, SRI a confirmat că a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină".

"Şicanele" dintre familia Mararu şi Puiu Mironescu sunt cunoscute pe plan local. Mironescu este chiar suspect în tentativa de detonare a maşinii lui Bogdan Mararu.

Un scenariu similar cu cel de vineri l-a avut ca actor pe interlopul moldovean Vasile Rodideal, naşul lui Gheorghe Mararu, executat la Piatra Neamţ.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005 cei doi ar fi contactat trei cetăţeni din Republica Moldova care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă pentru a-l asasina pe ieşeanul Tiberiu Francisc Cristodorescu, cu care ar fi avut în trecut mai multe afaceri.

În 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenţie, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În lunile august-septembrie 2005, inculpaţii Rodideal Vasile şi Chetreanu Dumitru şi alţi cetăţeni moldoveni - Ponici Constantin zis Costea şi cumnat al lui Chetreanu, Lazarev Alexandr şi Mocanu Mihail - au constituit un grup criminal organizat în scopul comiterii unor acţiuni violente pe teritoriul României, potrivit procurorilor.

Potrivit rechizitoriului, liderul şi iniţiatorul grupării a fost Rodideal Vasile care a luat hotărârea de a introduce în România un dispozitiv explozibil pe care urma să-l folosească pentru executarea unei acţiuni violente, acesta fiind şi susţinătorul financiar al întregii operaţiuni.

Inculpatul Chetreanu Dumitru - zis "Dima" sau "Jafer" - a avut misiunea de a găsi pe teritoriul Moldovei sau Ucrainei, persoane dispuse să efectueze o astfel de operaţiuni, contra cost, tot el fiind cel care urma să procure şi să introducă în România armamentul necesar atingerii scopului propus.

În 13 septembrie 2005, Rodideal l-a contactat pe Chetreanu, aflat în Ucraina, cerându-i un dispozitiv explozibil cu dirijare automată de la distanţă. Din conţinutul acestei convorbiri rezultă că se premeditase o acţiune violentă prin utilizarea unui dispozitiv explozibil, stabilindu-se şi suma, respectiv 70.000 de dolari sau euro.

În 18 iulie 2008, Vasile Rodideal a fost arestat pentru contrabandă cu ţigări, el fiind acuzat alături de şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, şi de şeful lumii interlope din Iaşi Bogdan Ionuţ Radu, într-un dosar al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Cei patru au fost eliberaţi în martie 2009, între timp fiind deferiţi justiţiei. Tribunalul Iaşi i-a achitat în 27 septembrie 2012.

Într-un alt proces, Vasile Rodideal, alături de Gheorghe Mararu (decedat între timp-n.r.) a fost judecat pentru trafic de influenţă. În 1 februarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lui Rodideal la trei ani şi jumătare de detenţie, pentru Mararu (care primise trei ani de închisoare la instanţele inferioare) a încetat procesul penal ca urmare a decesului.

În 18 ianuarie 2012, Puiu Mironescu, personaj al lumii interlope, a fost deferit justiţiei pentru şantajarea lui Mugurel Butuc de la care împrumutase bani cu camătă.

Cămătarul Puiu Mironescu din Piatra Neamţ l-a ameninţat pe Mugurel Butuc, care luase cu împrumut bani, că dacă nu îi dă înapoi cât vrea poate dă un telefon să ceară: "Vreau să-i tai urechile, vreau să-i rup două picioare", spunându-i victimei să se sinucidă că dacă nu, va avea el grijă.

"Deşi partea vătămată îi achitase inculpatului dublul sumei împrumutate, inculpatul a continuat să-i solicite sume de bani cu titlul de dobândă (sumele crescând progresiv cu fiecare nouă solicitare a inculpatului)", spun procurorii.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Piatra Neamţ, care ulterior a fost strămutat la Judecătoria Oneşti, unde Mironescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani, timp în care nu are voie să i-a legătura cu victima sa.

În luna ianuarie 2011, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au pus sub acuzare pe Ioan Dumitru Mironescu, zis Puiu, în cazul lui Cristian Chilat, cel care a fost deferit justiţiei pentru uciderea lui Gheorghe Mararu şi rănirea fratelui acestuia, Bogdan.

Mironescu este cel care i-ar fi furnizat arma lui Cristian Chilat, zis Falău, şi care l-ar fi anunţat că Gheorghe Mararu se află în cafeneau unde a avut loc asasinatul.

În 12 aprilie 2012, Cristian Chilat a fost condamnat la 19 ani de închisoare, hotărârea fiind definitivă.

În ziua de 14 noiembrie 2010, inculpatul Chilat Cristian a intrat într-un bar din Municipiul Piatra Neamţ, având asupra sa un pistol încărcat cu şapte cartuşe (pentru care nu poseda permis de port-armă) din care a tras trei focuri de armă (în zona toracică) asupra victimei Gheorghe Mararu, cu care era în relaţii de duşmănie şi care se afla în aceeaşi locaţie împreună cu fratele său, partea vătămată Bogdan Mararu, şi cu alte două persoane.

Întrucât victima, care se ridicase de la masă pentru a veni în întâmpinarea lui Chilat Cristian, s-a dezechilibrat în momentul împuşcării, inculpatul, văzând că aceasta nu decedase, a mai tras asupra sa un foc de armă. Ulterior acestui moment, fratele victimei a aruncat cu un scaun către inculpat, fapt ce l-a determinat pe acesta din urmă să tragă două focuri asupra lui Bogdan Mailat, nimerindu-l.

Asasinarea cămătarului Gheorghiţă Mararu a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, a secretarului de stat Dan Fătuloiu, şi cu depunerea demisiei de către şeful IPJ Neamţ Aurelian Şoric (aflat în relaţii de prietenie cu fraţii Mararu).

Şeful Corpului de Control din Ministerul de Interne, chestor principal de poliţie Aurel Vlădulescu, declara atunci că Aurelian Şoric a acreditat, prin afirmaţiile făcute, ideea că Poliţia agreează cămătăria, subminând încrederea populaţiei în serviciul poliţienesc şi a încercat să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea şefilor de post din judeţul Neamţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici