Familia unuia din pacienţii morţi la Neurochirurgie spune că după operaţie acesta se simţea mai bine

Familia unuia dintre pacienţii morţi în cazul realizării unor puncţii lombare fără consimţământul pacienţilor spune că după intervenţiile chirurgicale suferite la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi bărbatul de 35 de ani era conştient şi se simţea mai bine, decedând în urma unor "complicaţii septice".

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Familia unuia din pacienţii morţi la Neurochirurgie spune că după operaţie acesta se simţea mai bine

Familia unuia din pacienţii morţi la Neurochirurgie spune că după operaţie acesta se simţea mai bine

Unul dintre cei opt pacienţi căruia medicul ieşean Ştefan Iencean i-ar fi extras lichid cefalorahidian fără consimţământ a fost Dumitru Ilie, un bărbat de 35 de ani, din comuna Baia, judeţul Suceava, care a decedat, conform conducerii unităţii spitaliceşti, la 15 zile postoperator, după o serie de complicaţii septice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bărbatul a decedat pe 8 august 2014, în Secţia de Reanimare a Spitalului de Neurochirurgie, în plângerea înaintată de către conducerea unităţii medicale specificându-se că acesta ar fi suferit postoperator "complicaţii septice“.

Bărbatul a ajuns la spital în luna iulie 2014 cu o serie de traumatisme şi fracturi grave după ce a fost lovit de o maşină pe stradă.

În plângerea înaintată de către conducerea unităţii medicale Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi se arată că bărbatului i s-au făcut 30 de puncţii lombare, în frigiderul din salonul cu numărul 605 al spitalului fiind găsite un număr de 30 de erubete cu numele său, ce conţineau lichid cefalorahidian.

Sora acestuia, Lucica Necolau, în vârstă de 32 de ani, povesteşte că doctorul care l-a tratat pe fratele său a fost Ştefan Mircea Iencean şi că i s-a spus că el a suferit o serie de leziuni inclusiv la coloană, dar că a ajuns la spital conştient şi că intervenţia la nivelul coloanei a fost un succes.

"În toată perioada în care a fost internat la spital, fratele meu a fost conştient, am vorbit cu el în tot acel timp. A fost întâi operat la coloană, apoi am reuşit să discut cu el. A mai fost nevoie de o operaţie, după care medicul Iencean mi-a spus că merge spre bine şi că urmează să dea comandă de o proteză pentru coloană. La zece minute după asta, mi s-a spus că starea sa s-a agravat şi că a făcut un stop cardio-respirator. Nu am înţeles de ce a murit, nu a fost în comă, a fost conştient şi am vorbit cu el”, a declarat Lucica Necolau.

Aceasta a mai spus că în niciun moment în care a fost în spital nu a fost nevoită să semneze vreo hârtie pentru o intervenţie de orice fel asupra fratelui său, însă, fiind conştient, hârtiile puteau fi semnate de către bărbat. Dumitru Ilie este una dintre cele patru persoane despre care conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a reclamat că au decedat în urma prelevării fără consimţământ a mai multor mostre de lichid cefalorahidian.

Procurorii de pe lângă Judecătoria Iaşi au precizat că, în lipsa cauzalităţii directe dintre intervenţiile medicului ieşean şi decesele reclamate de conducerea spitalului, cazul va fi anchetat sub încadrarea juridică de abuz în serviciu. Aceştia au precizat însă că dacă se găsesc dovezi cu privire la o legătură directă între intervenţiile realizate pe plan medical şi decesul pacienţilor, atunci încadrarea juridică poate fi modificată, conducerea unităţii medicale cerând anchetarea cazului sub acuzaţia de ucidere din culpă.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior. În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.

Conform reprezentanţilor unităţii medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienţi au decedat în urma puncţiilor lombare.

Ştefan Iencean, unul din cei doi neurochirurgi de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi acuzaţi că ar fi realizat 89 de puncţii lombare fără consimţământul pacienţilor, susţine că plângerea penală este o reacţie a faptului că l-a reclamat pe managerul spitalului că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

Medicul Ştefan Mircea Iencean susţine că plângerea penală depusă împotriva sa de către conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi ar fi încă un mijloc prin care s-ar încerca îndepărtatea sa din unitatea medicală.

El a mai spus că fiecare operaţie a fost făcută corect şi legal.

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie Iaşi au încercat să creeze presiuni prin mediatizarea acestui caz şi că recomandă prudenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici