- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.09.2014, 15:13)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Familiile atestate să adopte vor putea să verifice stadiul dosarului lor şi să reclame probleme
Familiile atestate să adopte un copil vor putea să verifice oricând stadiul în care se află cererea şi dosarul lor şi vor putea să facă sesizări, reclamaţii sau sugestii, datorită unui sistem informatic care va fi dezvoltat printr-un proiect cofinanţat din Fondul European Dezvoltare Regională.
Urmărește
473 afișări
Familiile atestate să adopte vor putea să verifice stadiul dosarului lor şi să reclame probleme (Imagine: Mediafax Foto)
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a lansat, vineri, proiectul "Sistem informatic pentru Oficiul Român de Adopţii - OR@", a cărui implementare a fost preluată de la fostul Oficiu Român pentru Adopţii, după desfiinţarea acestuia.
Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a explicat că sistemul informatic integrat ar urma să vină în sprijinul cetăţenilor care doresc să adopte un copil, dar şi al specialiştilor din protecţia copilului, de la nivel local şi central.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Practic, softul va permite accesarea online a informaţiilor privind procedura adopţiei, a numărului de copii declaraţi adoptabili, dar şi a istoricului fiecărui copil, păstrând confidenţialitatea datelor.
"Orice persoană care vrea să adopte va putea să acceseze electronic informaţii legate de procedură, informaţii privind prevederile legale, informaţii legate de adresabilitate, de copiii adoptabili din sistem, cu siguranţă nu informaţii nominale, dar ne dorim ca viitorii părinţi să ştie cam câţi copii sunt adoptabili, care le sunt caracteristicile, care le sunt vârstele, astfel încât, din momentul în care se vor adresa direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului când doresc să adopte, să fie informaţi şi să ştie să îşi construiască aşteptările vizavi cu ce se va întâmpla cu solicitarea lor pentru adopţie", a explicat preşedintele ANPDCA.
Coman a mai spus că, în prezent, aceste informaţii se pot obţine, parţial, din legislaţie, de la direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) pe raza căruia familia are domiciliul, însă informaţiile nu sunt atât de complete pe cât şi-ar dori cei care sunt atestaţi să adopte.
"Cu siguranţă, primesc informaţii de la DGASPC, sunt întrebaţi înainte de a începe procedura, sunt ajutaţi pe parcursul anchetelor făcute la locul de domiciliu, însă nu au informaţii atât de complexe. Însă, credem noi, punând şi informaţii despre copii, vor avea o altă imagine, plus că o vor avea foarte rapid: nu mai trebuie să vină la noi, nu mai trebuie să caute pe site-ul nostru o parte din informaţii şi pe site-ul direcţiei alte informaţii. Nu ştiu cum se va construi tehnic, vom vedea dacă se va transforma într-un site separat. Vom stabili acest lucru în momentul în care vom avea contractorul selectat", a mai spus preşedintele ANPDCA.
Gabriela Coman a adăugat că în urmă cu câţiva ani exista un sistem informatizat care asigura parte din informaţiile legate de copil, însă acesta nu mai este utilizat de toate judeţele. Noul sistem ar urma să monitorizeze fiecare copil, din momentul intrării lui în sistemul de protecţie specială, pentru ca atunci când acesta va ajunge să fie declarat adoptabil, dacă nu se reuşeşte reintegrarea lui în familie, să existe deja informaţii despre el. De asemenea, sistemul va asigura şi monitorizarea post-adopţie.
Un alt avantaj ar fi faptul că familiile vor putea să verifice online, în orice moment, în ce stadiu este dosarul lor.
"Starea emoţională şi aşteptarea familiei pot fi accentuate dacă nu are informaţii şi, de cele mai multe ori, familia nu are aceste informaţii sau le poate obţine, dar mai greu. Asta aş vrea: ca în fiecare etapă, omul să aibă, în orice moment, informaţii despre locul, stadiul cererii lui şi stadiul procesului. (...) În sistemul informatic integrat este vorba şi de aducerea instanţelor, în măsura în care vom putea face acest lucru, păstrând confidenţialitatea unor date şi a unor persoane, dar şi a Evidenţei Populaţiei, pentru căutările dificile pe care DGASPC le face pentru a identifica familia biologică copilului, care pentru el înseamnă, de fapt, o aşteptare de luni sau de ani de zile", a mai spus Gabriela Coman.
Noul soft ar trebui să asigure şi o secţiune de sesizări şi reclamaţii online, acestea putând fi făcute de familii, de instanţe sau de către DGASPC-uri.
Demnitarul a explicat că familiile vor putea reclama lipsa de informaţii sau insuficienţa acestora, modalitatea în care sunt abordate şi tratate atunci când li se face ancheta socială, modalitatea în care li se pune întrebări pentru a constata dacă sunt sau nu apţi să adopte, întrebări care sunt fireşti pentru a vedea capacitatea părintelui de a adopta, dar care, uneori, ar putea părea nefireşti familiei.
"Ar mai putea fi sesizată lipsa de celeritate în judecarea dosarului la instanţă sau ar putea chiar să ne trimită sugestii, pentru că sunt părinţi care ne-au sugerat anumite lucruri. Mă aştept ca şi direcţiile să poată sesiza anumite impedimente în procesul de adopţie şi pot exista şi instanţe care să ne spună că nu au primit informaţiile complete la dosar sau că nu sunt suficient argumentate", a mai spus preşedintele ANPDCA.
Proiectul are o durată de implementare de 18 luni şi un buget total de 28.208.691, 30 lei, iar sistemul informatic integrat ar putea deveni funcţional în vara anului viitor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe