- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2013, 17:55)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Farmaciştii fac apel la vigilenţă: Fenomenul medicamentelor falsificate este din ce în ce mai amplu
Colegiul Farmaciştilor din România face apel la vigilenţa maximă în depistarea medicamentelor contrafăcute, avertizând că fenomenul este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România.
Urmărește
424 afișări
Farmaciştii fac apel la vigilenţă: fenomenul medicamentelor falsificate este din ce în ce mai amplu (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)
"Colegiul Farmaciştilor din România se alătură demersurilor autorităţilor de a identifica cât mai rapid toate medicamentele Pegasys contrafăcute care au ajuns în ultima perioadă în farmacii. Situaţia este una extrem de gravă şi cu riscuri majore pentru pacienţi. Din păcate fenomenul medicamentelor falsificate este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România. Din acest motiv, în 2011, au fost emise reglementări speciale la nivel european, reglementări care au fost transpuse şi în legislaţia naţională", arată un comunicat al organizaţiei, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Potrivit vicepreşedintelui Colegiului Farmaciştilor din România Clara Popescu, "nu producătorii medicamentelor originale introduc aceste medicamente pe piaţă, ci sunt firme care găsesc tot felul de modalităţi prin care ocolesc legea şi le introduc în piaţă".
În acest context, Colegiul Farmaciştilor face apel la responsabilitate maximă din partea tuturor "actorilor" implicaţi în identificarea medicamentelor contrafăcute şi susţine orice demers care să împiedice pătrunderea acestor medicamente în farmaciile din România.
Totodată Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, vineri, că pacienţii care necesită tratament cu interferon nu vor avea nicio problemă în asigurarea acestuia.
"Conducerea MS a purtat discuţii cu furnizorul produsului Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) pentru a asigura pe piaţa farmaceutică necesarul
fără discontinuitate în aprovizionare", a precizat ministerul într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Poliţia Română a deschis, în cazul seringilor contra hepatitei, un dosar ce vizează infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, acesta fiind coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, potrivit unor surse din Poliţie.
Anchetatorii Direcţiei pentru Investigarea Fraudelor din Poliţia Română s-au autosesizat, la 28 octombrie, după ce au fost anunţaţi că în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B şi C contrafăcute.
Seringile au fost găsite în două farmacii din Piteşti şi în una din judeţul Ialomiţa, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a informat Poliţia referitor la seringile contrafăcute în urma unor sesizări primite de la pacienţi.
"Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri", spun oficiali din ANMDM.
Potrivit aceloraşi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare. "În rest, cutia este foarte bine copiată", au mai spus aceleaşi surse.
O seringă Pegasys are un preţ mediu de peste 750 de lei.
Filiala din România a companiei Roche, care produce acest medicament, a precizat, pentru MEDIAFAX, că a informat ANMDM, în septembrie, referitor la identificarea în Germania a unei cutii de Pegasys contrafăcut şi că, până în noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute în România.
În aceeaşi informare se preciza că analiza chimică a produsului contrafăcut a confirmat faptul că acesta nu conţine peginterferon alfa-2a (substanţa activă din Pegasys), că produsul contrafăcut nu prezintă eficacitate şi siguranţă la administrare, iar seringa preumplută contrafăcută nu trebuie utilizată.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută, în cazul cumpărării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe