- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fătuloiu a recunoscut că familia sa avea afaceri cu societatea condusă de Cătălin Chelu
Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut, marţi, în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.
Fătuloiu a recunoscut că familia sa avea afaceri cu societatea condusă de Cătălin Chelu (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
Fostul secretar de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu şi fiul acestuia, Alexandru, au fost audiaţi ca martori de către instanţa Tribunalului Bucureşti, în cazul privind tentativa de mituire a chestorului de poliţie şi în care sunt judecaţi oamenii de afaceri Cătălin Chelu, Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu.
În timpul audierii, Antonel Bunu l-a întrebat pe Fătuloiu dacă membri ai familiei sale au derulat afaceri cu societatea Alprom, acesta răspunzând, în două rânduri, "categoric nu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
"Nu am nicio rudă de niciun grad implicată în activităţi cu societatea Alprom şi care să beneficieze de beneficii materiale", a susţinut Fătuloiu în faţa instanţei.
Antonel Bunu, administratorul Alprom, a prezentat apoi instanţei mai multe documente contabile, spunând că acestea dovedesc afirmaţiile sale potrivit cărora "familia domnului Fătuloiu avea interese mari la Alprom, care în ultima vreme ajunsese la Cătălin Chelu".
Potrivit documentelor date judecătorului, firma soţiei chestorului, Carmen Fătuloiu, ar fi derulat mai multe afaceri cu societatea Alprom.
Bunu a mai susţinut că şi firma socrului lui Fătuloiu, Ion Oancea, a derulat afaceri cu societatea Alprom pe vremea fostei conduceri, precum şi o firmă a vărului chestorului, stabilit în Germania.
După ce judecătorul a primit documentele de la Bunu, Fătuloiu a recunoscut că mai mulţi membri ai familiei sale au derulat afaceri cu societatea Alprom.
"În anul 2002, socrul meu, Ion Oancea, şi Ştefan Badea au avut o firmă ce a realizat afaceri cu Alprom privind achiziţionarea de cherestea şi masă lemnoasă. (...) Ambele societăţi, Pan Carmi şi Mondo Mobil, au derulat contracte cu Alprom. Ele erau ale vărului meu, Bălăşoi, care locuieşte în Germania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunosc activităţile soţiei mele în aceste firme şi nici ce comisioane încasa. Ea era administratorul acestor firme. Acţionarul majoritar era vărul meu din străinătate. (...) Nu nu am fost la Registrul Comerţului pentru a-mi da acordul ca soţia mea să facă firmele la adresa de domiciliu", a declarat Fătuloiu.
Întrebat despre cum un document secret al IGPR privindu-l pe inculpatul Bunu a fost găsit la percheziţii în maşina acestuia din urmă, Fătuloiu a precizat că fiul său "nu avea acces la documentele de serviciu" ale sale. El nu a putut explica această scurgere de informaţie din cadrul instituţiei.
Fătuloiu şi fiul acestuia, ambii denunţători în acest dosar, au reiterat acuzaţiile de dare de mită aduse la adresa celor patru. În depoziţia sa, Fătuloiu a arătat instanţei că nu este în duşmănie sau relaţii de prietenie cu niciunul dintre cei patru inculpaţi în dosar şi că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu doreşte să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său, Alexandru, care aflase acest fapt de la Ştefan Badea, moment în care a şi făcut autodenunţ, restul acţiunilor sale şi ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz.
Întrebat despre posibile ameninţări aduse direct sau indirect de către inculpaţii din dosar sau de alte persoane, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirile fiului său cu afaceristul Ştefan Badea, acesta i-ar fi povestit că "omul de afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacţiile" şi că este în stare să angajeze un ucrainean pentru "lezarea" sa sau a familiei sale.
Fătuloiu a confirmat şi momentul flagrantului, precizând că în acea zi a mers cu Chelu la maşina acestuia, de unde, la indicaţiile omului da afaceri gălăţean, a ridicat o pungă de plastic, transparentă, cu "teancuri, fişicuri de bani".
Întrebat de avocaţi cum comentează mai multe pasaje din înregistrările ambientale, despre care apărătorii au susţinut că ele reprezintă practic "tocmeala chestorului cu privire la suma ce urma să o primească de la Chelu", Fătuloiu a arătat fie că nu-şi mai aminteşte unele pasaje, fie că nu a afirmat astfel de lucruri, precizând că "niciodată nu a cerut bani de la inculpaţi".
În acest proces, Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Ceilalţi trei apropiaţi ai săi, Niţache Ştefan Badea, Cristi Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită.
În dosarul "mită la MAI", Chelu este acuzat că, din august şi până în 12 noiembrie 2010, "i-a promis chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu" suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost "denunţător" în acest dosar - trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să "îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia".
Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat, în 19 noiembrie 2010, un flagrant delict în cazul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, după ce ar fi încercat să îi ofere mită 50.000 de euro lui Dan Valentin Fătuloiu.
Cătălin Chelu, Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu au fost reţinuţi în 20 noiembrie 2010, o zi mai târziu fiind arestaţi, ulterior fiind deferiţi justiţiei.
În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro, propusă în cabinetul ministerial şi dată în parcarea MAI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO