Federaţia Patronatelor din Turism spune că România pierde 5 miliarde de euro din cauza lipsei forţei de muncă în hotelurile de pe litoral

Hotelierii de pe litoral susţin că majoritatea problemelor din turism au fost rezolvate în ultimii ani, dar spun că cea mai mare dintre acestea, cea legată de forţa de muncă, nu a fost soluţionată, precizând că România pierde astfel aproximativ cinci miliarde de euro.

Urmărește
1554 afișări
Imaginea articolului Federaţia Patronatelor din Turism spune că România pierde 5 miliarde de euro din cauza lipsei forţei de muncă în hotelurile de pe litoral

Federaţia Patronatelor din Turism spune că România pierde 5 miliarde de euro din cauza lipsei forţei de muncă în hotelurile de pe litoral

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au declarat, miercuri, la Constanţa, într-o conferinţă de presă la care a fost prezent şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, că în ultimii ani problemele din turism s-au rezolvat, „în special pe zona de fiscalitate”.

„Sper să nu fie o rezolvare temporară. Am obţinut vouchere de vacanţă, TVA de 5 la sută, salariul minim pe economie pentru străini e la fel ca şi pentru români… Deci pe zona de fiscalitate stăm foarte bine şi cred că suntem fruntaşi în Europa pentru că plătim cele mai puţine taxe cumulate. Dar sunt multe şi ne cam încurcă un pic”, a spus Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

El susţine însă că România pierde în jur de 5 miliarde de euro pentru că nu se găseşte o soluţie pentru lipsa forţei de muncă în domeniu şi a oferit şi o rezolvare: angajaţi din Etiopia.

„Am cerut de repetate ori să încercăm să găsim soluţii pentru aşa numitul fisc unic de plată, pentru că, vă spun foarte sincer, România pierde în jur de 5 miliarde de euro pentru două decizii care trebuie să fie luate urgent. Prima privind forţa de muncă. Pentru că multe hoteluri nu deschid pentru că nu au forţă de muncă. Eu am fost personal plecat după forţă de muncă în străinătate şi vă spun că am ajuns într-o ţară unde sunt peste 20 de milioane de şomeri, în Etiopia. Costul este mic, 3-400 de dolari pe lună. Dacă ne gândim şi uman este foarte ok să vină, pentru că putem să găsim soluţii, au şi ei familie, copii”, a spus Murad.

Potrivit preşedintelui FPTR, a doua mare problemă nerezolvată din domeniul turismului este cea referitoare la creşterea producţiei, prin eliminarea birocraţiei.

„Cerem Ministerului (Turismului – n.r.) şi Guvernului actual să ne ajute astfel încât să eliminăm cât se poate de mult birocraţia privind întocmirea actelor necesare pentru aducerea forţei la muncă. Este foarte normal să nu mai dăm mesaje să vină românii înapoi. Orice persoană care poate să-şi asigure un confort mai bun şi un venit mai mare, că e român, că e turc, că e arab, că e francez, să se ducă după venit mai mare. Asta înseamnă piaţa deschisă. Deci dacă putem aduce oameni de afară, de ce nu să plece românii cu 2.000 de euro salariu acolo, sau 2.500, până să ajungă la noi salariile la fel de mari. (…) Putem investi cu mai multă încredere, pentru că este nevoie, dar facem apel ca Guvernul să găsească soluţii pentru birocraţia locală. (…) Orice autorizaţie pentru construirea unui hotel sau restaurant, actele durează mai mult decât investiţia”, a mai declarat Mohammad Murad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici