Video Federaţia Sindicatelor din ANP rectifică numărul deţinuţilor eliberaţi, după ce Tudorel Toader a publicat alte cifre

Federaţia Sindicatelor din ANP l-a contrazis iniţial pe ministrul Justiţiei, precizând că de la punerea în aplicare a Legii recursului compensatoriu au fost puşi în libertate peste 1.200 de beneficiari, nu 650 cum a anunţat Tudorel Toader. După replica ministrului, ANP a confirmat declaraţiile lui Toader: 674 deţinuţi, eliberaţi în urma recursului compensatoriu.

Urmărește
2781 afișări

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) anunţă că au fost puse în libertate, la termen, 674 persoane, ca urmare a aplicării recursului compensatoriu. Precizările au venit după ce ministrul Justiţiei şi Federaţia Sindicatelor ANP au prezentat numere diferite.

"În vederea informării corecte a opiniei publice, referitor la situaţia numerică actualizată a persoanelor condamnate care au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, transmitem:În perioada 19.10 – 15.11.2017, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, la termen, un număr de 674 de persoane", transmite ANP.

Administraţia precizează că va furniza date privind eliberările la termen la începutul fiecărei săptămâni.

Precizările instituţiei au revenit după ce Federaţia Sindicatelor din ANP şi ministrul Justiţiei au avansat numere diferite privind persoanele eliberate, aducându-şi reciproc acuzaţii de dezinformare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că 674 de persoane au fost eliberate de la intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, după ce, în cursul dimineţii de joi, a fost acuzat de sindicaliştii din ANP că „dezinformează”, pentru că, de fapt, 1.200 de deţinuţi au fost puşi în libertate.

Ulterior, sindicaliştii au revenit cu precizări, susţinând că s-au referit şi la eliberările condiţionate.

"Celor 674 de deţinuţi liberati pentru că le-a expirat pedeapsa, li se adaugă alţi peste 600 care au beneficiat de scăderea a 6 zile pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii improprii şi intră astfel mai devreme în Comisiile de liberare condiţionată", a transmis FSANP.

 

"După ce şeful penitenciarelor recunoaştea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei dezinformează Parlamentul, afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puşi în libertate în plus un număr de 650 de detinuţi, avansând cifra de 25.093 deţinuţi rămaşi în penitenciare. În realitate - conform site-ului ANP - în penitenciare sunt 24.464 deţinuţi. În concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberaţi în plus peste 1.200 de deţinuţi (aproape dublu faţă de cât a anunţat ministrul), urmând ca numărul celor liberaţi în plus să depăşească în primul an de aplicare cifra de 8.000, conform estimărilor noastre", transmite Federaţia, se arăta înt-un comunicat de presă emis anterior.

Sindicaliştii susţineau că eliberările vor duce la creşterea criminalităţii. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.

Toader: Sindicatul a dat o informaţie eronată. Pe 7 noiembrie, eliberaţi 650 deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că datele furnizate de Federaţia Sindicatelor ANP, potrivit cărora în urma recursului compensatoriu au fost eliberaţi 1200 deţinuţi, nu sunt reale, precizând că până pe 7 noiembrie au fost eliberate 650 persoane.

"Cei de la sindicat au dat o informaţie absolut eronată. Pe 7 noiembrie aveam un document oficial de la ANP că au fost eliberaţi 650 deţinuţi ca urmare a recursului compensatoriu. În cei 650 intră şi cei 529 eliberaţi în prima zi. Am cerut directorului ANP, îmi trimite oficial, dau un comunicat astăzi", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a făcut referire la cazul celor trei deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu, eliberaţi mai devreme, susţinând că este o greşeală regretabilă, însă volumul de muncă a fost foarte mare.

"Mai rău ar fi fost dacă în loc să le dea drumul mai devreme, le dea drumul mai târziu că ar fi fost lipsire de libertate. Întrebaţi-i pe cei care au schimbat legea, cine a iniţiat de ce n-a fundamentat, de ce n-a făcut studiu de impact. Când o lege intră în vigoare trebuie să o aplice", a mai spus ministrul.

Toader, în replică pentru sindicaliştii ANP: 674 de persoane, eliberate pentru condiţii improprii

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că 674 de persoane au fost eliberate de la intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, după ce, în cursul dimineţii de joi, a fost acuzat de sindicaliştii din ANP că „dezinformează”, pentru că, de fapt, 1.200 de deţinuţi au fost puşi în libertate.

„Cu adresa nr. 61186/16.XI.2017, ANP ne comunică următoarele: «În perioada 19.10.2017 - 15.11.2017, ca urmare a zilelor considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen un număr de 674 de persoane»”, a scris, pe Facebook, Tudorel Toader.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici