Fermier care a cerut împuşcarea mistreţilor, din cauza pestei porcine, vizitat de ministrul Fifor. "Problema trebuie obligatoriu discutată în CSAT". De unde crede că a izbucnit epidemia

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, care a cerut împuşcarea mistreţilor, deoarece răspândesc pesta porcină, a fost vizitat sâmbătă de ministrul Fifor. Fermierul susţine că l-a convins pe ministru să ridice problema pestei în CSAT.

Urmărește
4377 afișări
Imaginea articolului Fermier care a cerut împuşcarea mistreţilor, din cauza pestei porcine, vizitat de ministrul Fifor. "Problema trebuie obligatoriu discutată în CSAT". De unde crede că a izbucnit epidemia

Fermier care a cerut împuşcarea mistreţilor, din cauza pestei porcine, vizitat de ministrul Fifor. "Problema trebuie obligatoriu discutată în CSAT". De unde crede că a izbucnit epidemia

Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, din judeţul Arad, a fost vizitat, sâmbătă, de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, după ce a declarat că singura soluţie prin care se poate scăpa de pesta porcină africană este împuşcarea mistreţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Am fost vizitat de domnul ministru Mihai Fifor. Am avut o discuţie telefonică, mai întâi, şi după ce s-a întors din Grecia, cu necazurile care au fost acolo, a venit şi am avut o discuţie la Curtici, dânsul fiind şi senator de Arad. Am reuşit să-i implementez ideea că problema care este la ora actuală cu pesta porcină africană trebuie obligatoriu discutată în CSAT, pentru că este problemă de interes naţional, problemă de strategie a zootehniei româneşti, este problemă de industrie a cărnii de porc, care se termină, dacă nu luăm toate măsurile, se termină foarte rapid. Ministrul Fifor a spus că discută cu premierul şi vor lua măsurile care se impun. Cere în CSAT să fie introdus acest subiect, sper să şi reuşească", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dimitrie Muscă.

Acesta susţine că i-a înaintat, în 2016, o astfel de propunere şi preşedintelui Klaus Iohannis.

"I-am cerut preşedintelui României în 2016, la târgul de la INDAGRA, şi atunci i-am spus că vine porcul mistreţ din Ucraina şi ne transmite boala şi dacă îl scăpăm în Delta Dunării suntem o ţară terminată. Sigur că a zis că nu e treaba lui, că e problemă de nu ştiu care, până la urmă i-am demonstrat domnului preşedinte că este treabă de CSAT, de interes naţional. Că nu a murit un porc, nu au murit doi, au fost sacrificaţi vreo 65.000 de porci în Tulcea şi în continuare pesta se întinde. După cele 470 de focare existente aseară, fiecare focar probabil că a mai infectat încă unul-două focare, plus mistreţii pe care nu îi ştii, te duci în pădure şi vezi mistreţul care mai infectează câţiva când ei se adună", a mai declarat fermerul Muscă.

Acesta a precizat că sâmbătă a purtat discuţii telefonice şi cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Am vorbit astăzi şi cu ministrul Daea şi mi-a spus că, da, categoric, suntem convinşi, acum trebuie să asanăm mistreţii. L-am întrebat: <Da, domne, după o lună de zile îmi spuneţi asta?>. Eu am spus-o de o lună să treceţi la omorâtul mistreţilor. Pe zona de graniţă au apărut mistreţii, au intrat în ţară, în continuare ei vor veni din Ucraina, ucrainienii au început şi ei să-i extermine, aşa au făcut măcel o dată şi au trecut foarte mulţi şi Dunărea, şi peste tot. Aşa se va întâmpla în continuare, ei vor veni. I-am spus şi domnului ministru de la Armată, pe zona de graniţă cu Ucraina şi chiar cu Moldova ar trebui, pe o distanţă de 30-40 de kilometri, de la graniţă spre interiorul ţării să se formeze echipe, lunetişti, care numai să împuşte porcii mistreţi veniţi din Ucraina, altfel nu ne vom scăpa de ei. În condiţiile acestea, porumbul din România s-ar putea să nu mai poată să plece la export şi acum dispare şi acest consumator, porcul românesc, pentru că virusul există pe porumb eu ştiu câte zeci de zile şi atunci vor spune <aveţi pestă, nu mai cumpărăm porumb din România>. Tragedia este extraordinar de mare", a spus Dimitrie Muscă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici