- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fermierii români organizează cel mai mare protest din ultimele decenii. Ei reclamă că piaţa românească a fost inundată de cereale din Ucraina, scutite de taxe
Mii de fermeri protestează în toată ţara. Ei sunt reclamă că piaţa românescă a fost inundată de cerereale din Ucraina după ce Comisia Europeană a decis să permită accesul fără taxe în spaţiul european al cerealelor ucrainene.
Fermierii români organizează cel mai mare protest din ultimele trei decenii. Ei reclamă că piaţa românescă a fost inundată de cereale din Ucraina ce sunt scutite de taxe
Fermierii români reclamă că cerealele ce ar trebui doar să tranziteze spaţiul românesc ajung de multe ori să fie vândute aici şi fac conform spuselor lor o "concurenţă neloială". Ei sunt nemulţumiţi de sumele alocate de Comisia Europeană şi de felul în care autorităţile române au gestionat situaţia.
Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari,români şi polonezi. România a primit doar 10 milioane deşi conform datelor prezentate de fermieri pierderea este de peste 200 de milioane de euro. Comisia Europeană are în analiza un al doilea ajutor financiar pentru fermieri - după ce şefii de stat şi de guvern din România, Bulgaria şi Polonia ar fi cerut acest lucru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Judeţele în care se organizează proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.
"Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează într-un comunicat comun al mai multor federaţii ale fermierilor.
Protestul fermerilor români vine într-un context mai larg. Zilele aceste au loc proteste ale fermierilor şi în Polonia, Cehia şi Bulgaria. Agricultorii de acolo reclamă la fel ca cei din România că cerealele ucrainene, scutite de taxe, ajung să fie vândute pe piaţa locală.
Ucraina ar putea exporta mai multe cereale în trimestrul aprilie-iunie 2023, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/23 la o cifră aproape 53 de milioane de tone.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO