- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Feroviarii au oprit lucrul, trenurile nu au circulat două ore. 382 de trenuri au fost afectate
Greva de avertisment a feroviarilor s-a încheiat la ora 9.00, trenurile staţionate în gări timp de două ore, pe durata protestului, au plecat spre staţiile finale, traficul pe calea ferată urmând să revină la normal miercuri după-amiază.
Feroviarii au oprit lucrul, trenurile nu au circulat două ore. 382 de trenuri au fost afectate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Toate trenurile care nu au plecat din staţii până la ora 7.00, când a început protestul feroviarilor, vor fi reprogramate pentru plecare după ora 9.00, iar cele staţionate pe traseu îşi vor continua drumul spre destinaţiile finale.
Casele de bilete au început să vândă legitimaţii de călătorie după ora 9.00. Călătorii care aveau deja bilet cumpărat şi-au putut recupera banii, de la casele care au fost deschise pe toată perioada grevei de avertisment. Mulţi călători care aveau deja bilet cumpărat au preferat să aştepte reluarea circulaţiei trenurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Primele trenuri care vor pleca din Gara de Nord Bucureşti sunt trei Accelerate spre Braşov, Piteşti şi Roşiorii de Vede, două Rapid spre Constanţa şi Braşov, două Personale spre Urziceni şi Buzău, toate având o întârziere între 60 şi 120 de minute. Cea mai mare întârziere la sosire în Gara de Nord, de 150 de minute, este înregistrată de un Personal care trebuia să ajungă din Ploieşti la ora 6.58, cu două minute înainte de începerea grevei de avertisment.
Primele trenuri programate să sosească în Gara de Nord în primele minute după încheierea grevei de avertisment sunt un Rapid de la Chişinău, cu 130 de minute întârziere, două Accelerate de la Ploieşti şi Valea Vornei - cu 120 şi, respectiv 130 de minute întârziere.
Pe perioada grevei de avertisment, în Gara de Nord din Capitală au fost câteva sute de călători, însă nu au fost înregistrate incidente în legătură cu oprirea traficului pe calea ferată.
Potrivit reprezentanţilor administraţiei, CFR are pierderi din cauza acestei greve de avertisment de peste 100 de milioane de lei.
CFR Călători: 382 de trenuri au fost afectate de grevă
Potrivit CFR Călători, 382 de trenuri sunt afectate de greva de avertisment de două ore a feroviarilor, circulaţia urmând să revină la normal miercuri după-amiază.
Feroviarii au oprit lucrul, miercuri dimineaţă, şi două ore au fost în grevă de avertisment, timp în care circulaţia pe calea ferată a fost blocată, iar trenurile de călători au staţionat în gări sau pe traseu.
Trenurile nu au circulat între orele 7.00 şi 9.00, la greva de avertisment participând angajaţii de la CFR Călători şi CFR Infrastructură. Astfel, trenurile de călători aflate în mişcare au fost oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 au rămas în staţii până la ora 9.00, când, treptat, va fi reluată circulaţia feroviară.
Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că între orele 7.00 şi 9.00 erau în circulaţie între 500 şi 600 de trenuri. Peste 1.200 de trenuri aflate în circulaţie în cursul zilei de miercuri vor fi afectate şi vor avea întârzieri de 120 de minute, până la reluarea normală a traficului feroviar.
Gheorghe Frăţică a mai spus că sindicaliştii de la CFR au fost acuzaţi de lideri ai confederaţiilor că au organizat această grevă miercuri dimineaţă pentru a împiedica sosirea celor care vor protesta în Piaţa Constituţiei faţă de modificările la Codul Muncii.
Frăţică a susţinut însă că oricum majoritatea protestatarilor veneau în Capitală cu autocare sau cu maşini personale, nu cu trenul, astfel că greva lor nu împiedică desfăşurarea protestului din Piaţa Constituţiei.
Liderul sindical a mai spus că dacă nu vor fi semnate contractele colective de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură, în maxim cinci zile, conform prevederilor legale, poate fi declanşată greva generală.
Sindicaliştii nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în cazul încheierii noilor contracte colective de muncă, astfel că au decis să respecte calendarul protestelor anunţate. Aceştia spun că nu acceptă diminuarea salariilor şi nici disponibilizări colective.
Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial a declarat că protestul are loc pentru că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.
Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie, iar sindicaliştii au avut mai multe runde de negocieri cu reprezentanţii celor trei companii.
Sindicaliştii de la CFR Marfă nu participă la greva de avertisment întrucât aceştia au semnat, în 16 februarie, noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru anul 2011, care prevede protecţie pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi, prin sumele colectate din primele de vacanţă la care vor renunţa toţi angajaţii.
Potrivit liderului Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, în sistemul feroviar de stat sunt în prezent 56.000 de angajaţi, cu un salariu mediu net pe 2010 de 1.600 lei pe lună.
La trei ore după ce feroviarii îşi încheie greva de avertisment, alt protest al angajaţilor din toate domeniile de activitate începe în Piaţa Constituţiei din Capitală. Mitingul de la sediul Parlamentului are însă o altă miză - modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunerii, şi se doreşte a fi un sprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite Guvernul, prin moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate". La acest protest ar urma să participe, potrivit confederaţiilor sindicale, aproximativ 50.000 de sindicalişti din toată ţara.
90 de trenuri au fost blocate pe regionala CFR Timişoara
Aproape 90 de trenuri ce ar fi trebuit să plece sau să sosească, miercuri dimineaţă, în staţiile aparţinând Regionalei CFR Timişoara au fost blocate în gări din cauza grevei, iar la ora începerii protestului în Gara Timişoara erau câteva sute de persoane, multe reclamând că n-au fost anunţate despre grevă
Şeful Sindicatului Mişcare-Comercial Timişoara, Petre Stoian, a declarat că greva declanşată de angajaţii CFR între orele 7.00 şi 9.00 afectează 47 de trenuri care ar fi trebuit să plece şi 40 de trenuri care ar fi trebuit să sosească în staţiile aparţinând Regionalei CFR Timişoara.
El a precizat că doar în Gara de Nord din Timişoara greva a afectat circulaţia a circa 16 trenuri.
Peste 70 de trenuri au fost afectate pe regionala CFR Cluj
Peste 70 de trenuri de călători au fost afectate de greva de avertisment a feroviarilor de miercuri dimineaţă, în judeţele care aparţin Regionalei CFR Cluj, iar la ora declanşării protestului Gara Cluj-Napoca era aproape plină, mulţi sintre călători spunând că nu ştiau despre proteste.
Sindicaliştii au pus în Gara Cluj-Napoca, la ghişeele de bilete, anunţuri cu "Grevă generală".
În judeţele care aparţin Regionalei CFR Cluj au fost afectate 71 de trenuri, din care 52 de trenuri personal, 11 trenuri accelerat, un tren rapid, şapte trenuri internaţionale şi mai multe mărfare.
15 trenuri au fost afectate pe regionala CFR Iaşi
Un număr de 15 trenuri au fost afectate pe raza Regionalei CFR Iaşi din cauza grevei de avertisment a feroviarilor, mulţi dintre călătorii aflaţi, miercuri dimineaţă, în Gara Iaşi, declarându-se nemulţumiţi de această acţiune de protest.
"Singurul tren care nu a fost oprit este Intercity Iaşi-Bucureşti, pe care greva l-a prins la Bârlad. E în trafic şi va ajunge în Capitală în mod normal. În schimb, celelalte trenuri sunt oprite. Avem discuţii cu sindicaliştii pentru a da drumul la trenul accelerat Timişoara-Iaşi, care e oprit la Leţcani, la doar câţiva kilometri de Iaşi", a declarat pentru directorul CFR Călători Iaşi, Constantin Axinia.
În Gara Iaşi, în intervalul 7.00-9.00 au fost afectate nouă trenuri. Astfel, nu au plecat din Gara Iaşi trenurile personal spre Suceava şi Bacău, precum şi două trenuri accelerat, spre Galaţi şi Vatra Dornei.
46 de trenuri au fost afectate pe regionala CFR Constanţa
Un număr de 26 de trenuri de persoane şi alte 20 de garnituri de marfă au fost oprite în gări pe raza Regionalei CFR Constanţa, miercuri dimineaţă, ca urmare a grevei de avertisment a feroviarilor.
În intervalul 07.00 - 09.00, din Gara Constanţa trebuiau să plece trei garnituri, două trenuri Personal, către Buzău şi Mangalia, şi un Rapid către Bucureşti Nord, dar care au rămas în staţie şi vor pleca după ora 09.00.
Prim-vicepreşedintele Sindicatelor Mişcare Comercial Constanţa, Gheorghe Victoraş, a precizat că, în total, pe raza Regionalei CFR Constanţa între orele 07.00 şi 9.00 se aflau în circulaţie 26 de trenuri de persoane şi aproximativ 20 de marfă, iar majoritatea au fost oprite în Gările Feteşti, Slobozia Veche, Basarabi, Medgidia, Tulcea şi Constanţa, până la finalizarea grevei de avertisment.
El spune că dacă în următoarele cinci zile nu se va ajunge la un rezultat în negocierile cu conducerea companiei privind încheierea noilor contracte colective de muncă se va ajunge la greva generală.
"În următoarele cinci zile, aşa cum spune legea, vom fi chemaţi la alte negocieri şi, probabil, vom fi ţinuţi din nou prin Bucureşti fără niciun rezultat pentru că, momentan, nu văd nicio ieşire din această situaţie dacă Guvernul nu se implică deloc. După care va urma greva generală. Sperăm ca la greva generală să avem şi celelalte confederaţii sindicale alături de noi", a declarat Gheorghe Victoraş.
Angajaţii Gării Constanţa spun că mulţi dintre călătorii care s-au prezentat, miercuri dimineaţă, în staţie ştiau despre greva feroviarilor, iar numărul pasagerilor care au venit în gară a fost mai mic faţă de cel dintr-o zi obişnuită.
O parte dintre pasageri au ales să aştepte ora 9.00 pentru ca trenurile să plece, iar alţii au apelat la microbuze.
Reprezentanţii Regionalei CFR Constanţa au dat asigurări că se iau toate măsurile necesare astfel încât, în momentul încetării grevei, circulaţia trenurilor să revină la normal în cel mai scurt timp.
49 de trenuri au fost afectate pe regionala CFR Craiova
Un număr de 49 de trenuri aflate în circulaţie pe raza Regionalei CFR Craiova au fost afectate de greva de avertisment a feroviarilor.
În Gara Craiova, la ora transmiterii acestei ştiri se aflau în jur de o sută de persoane, majoritatea spunând că au aflat din presă despre protestul feroviarilor.
Potrivit directorului Regionalei CFR Craiova, Victor Frăsinoiu, sunt afectate de greva CFR 49 de trenuri, care îşi reiau traseul începând cu ora 9.00.
"Sincer să fiu ştiam de acestă grevă şi mă aşteptam să stau în tren. Nu-mi dă foarte tare planurile peste cap întrucât aflasem de la televizor despre grevă şi atunci mi-am luat o marjă mai mare de timp", a declarat unul dintre călători, Mihnea Trăistaru.
El a spus că din Gara Craiova pasagerii nu au fost informaţi despre greva angajaţilor din CFR
"Singura informaţie pe care o oferă CFR este cea pe care o putem vedea cu toţii pe panourile cu plecări şi sosiri unde ni se arată întârzierile. În rest nimeni n-a catadicsit să ne spună despre această grevă", a mai spus Trăistaru.
Potrivit biroului de informaţii al Gării Craiova, un număr de 11 trenuri care ar fi urmat să tranziteze staţia CFR au fost afectate de mişcarea de protest a angajaţilor CFR.
Staţia CFR Braşov, singura din regionala Braşov care nu a făcut grevă
Staţia CFR Braşov este singura din regionala CFR Braşov unde nu a fost grevă de avertisment miercuri dimineaţă deoarece impiegatul de mişcare a refuzat să ia parte la acţiunea de protest, sindicaliştii spunând că este posibil să fi existat presiuni asupra acestuia din partea conducerii.
În intervalul 7.00-9.00, trenurile au plecat din Gara Braşov, însă au fost oprite în următoarele staţii.
Pe durata grevei de avaertisment, pe raza regionalei CFR Braşov au fost oprite în gări 33 de trenuri de călători şi şase trenuri de marfă.
"Au fost blocate în diferite gări de pe regională 33 de trenuri, dintre care cel mai important este un tren rapid care circulă pe ruta Budapesta- Braşov şi care a fost oprit în staţia Racoş. Staţia Braşov este singura care nu este în grevă deoarece impiegatul de mişcare a refuzat să ia parte la grevă, noi bănuind ă s-ar fi făcut presiuni asupra acestuia din partea administraţiei", a spus liderul de sindicat CFR Călători Braşov, Alexandru Lorincz.
În Gara Braşov nu a fost aglomeraţie în perioada grevei de avertisment, majoritatea călătorilor optând pentru microbuze.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO